Kennisbank materialen & kleuren

Acryl, quaryl, plaatstaal en kunststof: Wat zijn de verschillen?

Geschreven op 15 februari 2019 Door

Inge

Op de website van BadkamerXXL staan baden en douchebakken die gemaakt zijn van veel verschillende materialen. Het is goed mogelijk dat j de termen acryl, quaryl, plaatstaal of kunststof tegenkomt. Dit zijn namelijk veelgebruikte materialen voor onder andere baden. Maar wat houden deze materialen in? Wat zijn de verschillen? Acryl Acryl, ook wel kunststof genoemd, is een materiaal dat warm aanvoelt en een glad en poriënvrij oppervlak heeft. Het is een kunststof waarmee verscheidene vormen gemaakt kunnen worden. Doordat vuil zich nauwelijks hecht aan het materiaal acryl, is het onderhoud eenvoudiger. Ook is acryl slipvast en houdt het badwater langer warm. Een acryl bad voelt comfortabel aan tegen het huidoppervlak. Doordat acryloppervlakken poriënvrij zijn, is afnemen met een zachte doek gemakkelijk. Het materiaal heeft een natuurlijke glans en behoudt z’n kleur doordat het kleurvast is. Quaryl Quaryl is een materiaal dat bekend staat om duurzame kwaliteit, exacte inbouw en onderhoudsgemak. Een quaryl bad bestaat uit kwartszand en acrylhars en kan in iedere willekeurige vorm worden gegoten. Daarnaast is het materiaal krasbestendig en kleurecht. Quaryl is 100% te recyclen en behoudt zijn glans. Daarnaast is quaryl duurzaam, tijdloos, warm en plastisch. Kalk en vuil kunnen zich nauwelijks hechten aan het oppervlak, waardoor een permanente glans blijft. Quaryl producten zijn slipvast, wat een goed gevoel van veiligheid geeft. Ook houdt quaryl warmte langer vast. Plaatstaal Plaatstaal is een stevig materiaal dat over het algemeen goedkoper is in aanschaf en zeker tegen een stootje kan. Plaatstaal is metaal in plaatvorm, gemaakt door een gegoten blok metaal te walsen. Wel is het zwaarder dan een acrylbad, kan het roesten en houdt het minder warmte vast. Daarnaast dient het geaard te worden. Plaatstaal is hard en kras-, slag- en slijtvast. Een populair bad waarbij plaatstaal is gebruikt, is het Bette Free bad. Verschillen op een rijtje Zoals u ziet, zijn de materialen verschillend, maar zijn er ook wel degelijk overeenkomsten. Welk soort bad u kiest, hangt van uw wensen af. De een vindt een bad van acryl goed, de ander zweert bij een bad van plaatstaal.    Acryl  Quaryl  Plaatstaal  Voelt warm aan  Duurzaam materiaal  Stevig materiaal  Vuil hecht zich nauwelijks  Krasbestendig  Goedkoper  Eenvoudig te onderhouden  Kleurecht  Kras-, slag- en slijtvast  Kleurvast en natuurlijke glans  Behoudt glans    Slipvast  Slipvast    Houdt water langer warm  Vuil hecht zich nauwelijks     Heb je nog vragen over de verschillende materialen? Laat gerust hieronder een reactie achter!


Wat is graniet?

Geschreven op 3 mei 2018 Door

Inge

Graniet is een materiaal dat bestaat uit mineralen die ook de de kleur van het materiaal bepalen. Wanneer magma ondergronds stolt ontstaat graniet. Dit materiaal is dus een natuursteen waardoor elke product wat gemaakt is van graniet uniek is. Artikelen die van dit materiaal gemaakt worden zijn o.a. de natuurstenen wastafels. Voordelen van graniet Net zoals composiet kan graniet niet worden onderworpen aan slijtage, het is namelijk een slijtvast materiaal. Dit komt doordat graniet uit één stuk steen gemaakt wordt in plaats van twee. Verder is graniet een duurzaam en krasbestendig materiaal. Nadelen van graniet Een nadeel van graniet is dat het niet poriënvrij is, vocht kan namelijk vrij snel het materiaal binnendringen. Het gevolg hiervan is dat graniet niet onderhoudsvrij is. Het materiaal moet regelmatig van onderhoud worden voorzien.


Wat is veiligheidsglas?

Geschreven op 27 maart 2018 Door

Inge

Veiligheidsglas voorziet glas van extra veiligheidsvoorzieningen waardoor het glas minder snel zal breken. Het veiligheidsglas bestaat uit verschillende soorten. De belangrijkste soorten worden hieronder toegelicht. Gelaagd glas Gelaagd glas is veelal zichtbaar bij balkons of vensters. Bij dit soort veiligheidsglas zitten een elastische kunststof tussen de lagen glas wat ervoor zorgt dat het minder snel breekt en meer flexibiliteit heeft wanneer het glas een harde knal krijgt. Brandwerend glas Er zijn bij brandwerend glas verschillende varianten. Deze varianten hangen van drie eigenschappen af. Deze eigenschappen zijn: mechanische stabiliteit, vlamdichtheid en thermische isolatie. Mechanische stabiliteit houdt in dat tijdens en na een brand het glas nog steeds dezelfde functie kan uitoefenen. Met vlamdichtheid wordt het tegenhouden van vlammen bedoeld. Thermische isolatie houdt in dat de temperatuur, aan de kant waar het vuur zich niet bevindt, niet meer dan 140 graden mag worden. Wanneer het glas aan al deze eigenschappen voldoet is het optimaal brandwerend. Het is ook mogelijk dat brandwerend glas aan één of twee eigenschappen voldoet. Inbraakwerend glas Deze vorm is het meest duurzame glas. Het inbraakwerend glas is bestand tegen herhaalde harde stoten. Deze harde stoten kunnen van harde voorwerpen afkomen. Andere soorten van veiligheidsglas die zijn: gehard glas, draadglas en kogelwerend glas. Deze soorten zijn minder vaak van toepassing maar zeker niet minder veilig dan de hierboven genoemde soorten. Veiligheidsglas bij Badkamerxxl Al onze douchecabines, douchedeuren en douchewanden worden standaard voorzien van veiligheidsglas.


Wat is Anti Plaque?

Geschreven op 27 maart 2018 Door

Inge

Anti Plaque vermindert net zoals de Nano antikalk behandeling vuilaanhechting op het glas van een douchecabine, douchedeur of douchewand. Door Anti Plaque stroomt water sneller weg en is het glas gemakkelijker schoon te maken.


Wat is opaalglas?

Geschreven op 27 maart 2018 Door

Inge

Opaalglas is een onderdeel van glas wat weinig tot geen licht doorlaat. Wanneer glas over opaalglas beschikt, bepaalt de verhouding opaalglas en transparant glas hoeveel licht het glas doorlaat. Hoe meer opaalglas, hoe minder licht door het glas gaat. Bij badkamerxxl beschikken we nog niet over douchecabines en douchewanden die voorzien zijn van opaalglas.


Wat houdt nano antikalk behandeling in?

Geschreven op 27 maart 2018 Door

Inge

Nano antikalk behandeling is net als Anti Plaque geschikt voor glas van een douchecabine, douchedeur of douchewand. Nano antikalk behandeling zorgt ervoor dat vuil, water en vet zich niet aan het glas kunnen hechten. Hierdoor loopt het water makkelijk van het glas af, wat een mooie glanzende uitstraling tot gevolg heeft.


Wat betekent eloxeren?

Geschreven op 23 maart 2018 Door

Inge

Eloxeren is het wegdekken van de bovenste laag van aluminium en deze vervangen door een nieuwe laag. Dit wordt gedaan doordat deze eloxeerlaag harder, dikker en sterker is dan de bovenste aluminium laag. Een eloxeerlaag kan in verschillende kleuren worden gemaakt. Het eloxeren komt veelal voor bij badkamer accessoires of douchepanelen als deze van aluminium zijn gemaakt.


Wat is kermiclean

Geschreven op 12 maart 2018 Door

Inge

Kermiclean is een glasbehandeling die ervoor zorgt dat glas een waterafstotend oppervlak krijgt. Kermiclean kan van toepassing zijn op douchedeuren, douchecabines en douchewanden. Schoner glas Het waterafstotende glas heeft als gevolg dat er minder vuilresten, bacteriën en gedroogde waterdruppels op het glas achterblijven. Doordat er weinig vuil en andere viezigheden aan het glas van de douchedeur, douchecabine of douchewand vast blijven, is het reinigen van het glas ook een stuk eenvoudiger. Er hoeft minder vaak of minder nauwkeurig gereinigd te worden.


Wat is Ceramic Plus?

Geschreven op 12 maart 2018 Door

Inge

Ceramic Plus is een, door Villeroy & Boch ontwikkeld, vuilafstotend laagje aan het oppervlak van keramiek. Ceramic Plus kan gezien worden als een beschermlaagje. Het handige snufje is veelal van toepassing bij wastafels en toiletten, welke meestal van keramiek zijn gemaakt. Waterbolletjes Ceramic Plus zorgt ervoor dat de waterdruppels die op het keramiek komen zich omvormen tot waterbolletjes. Deze waterbolletjes kunnen dan wegstromen terwijl ze vuil en andere viezigheden die aan het keramiek vastzitten meenemen. Hierdoor kunnen vuil en andere viezigheden dus moeilijker aan het oppervlak vast blijven zitten. Gemakkelijker schoon maken Doordat vuil en andere viezigheden zich niet meer makkelijk aan het materiaal kunnen vastbinden, is het toilet of de wasbak gemakkelijker schoon te maken. Een andere reden waarom Ceramic Plus gemakkelijk schoon te maken is omdat het materiaal bestand is tegen zuren en cosmetische en medicinale producten. Wanneer het keramiek naast Ceramic Plus ook nog over Ceratect beschikt, krijgt het ook een gladder oppervlak. Verder komen er niet snel krassen op Ceramic Plus. Door deze genoemde eigenschappen is Ceramic Plus een onderhoudsarm materiaal.


Wat is PP materiaal?

Geschreven op 23 februari 2018 Door

Inge

PP materiaal staat voor polypropyleen. Polypropyleen is een plastic die vrijwel onbreekbaar is. Verder is het redelijk stijf en goed tegen zuren en chemische oplossingen bestand. De grondstof polypropyleen is oliehoudend materiaal dat prima te recyclen is. Ook is het materiaal vervormbaar en kan het een gebruikstemperatuur van 100 – 130°C bedragen. De minimum temperatuur ligt bij ongeveer 0°C. Als het onder deze temperatuur komt, wordt het polypropyleen bros en hard. Polypropyleen wordt veel gebruikt bij de productie van kunststof producten, zoals verschillende tuinmeubels en badkamer attributen. 


Productenvergelijker 0
Openen