Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis*

5413 klanten geven ons een 9

30 dagen bedenktijd

  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5413 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5413 klanten geven ons een 9

  becommerce Gecertificeerde webwinkel

  Wat je moet weten over waterontharders

  Annagreet

  Geschreven door: Annagreet

  30 mei 2022

  Wat je moet weten over waterontharders
  Reacties

  Ben je klaar met die constant terugkomende kalkaanslag of heb je een onrustige huid? Tegenwoordig hebben steeds meer huishoudens een waterontharder in de woning. Een waterontharder haalt namelijk het kalk uit het water, waardoor je geen kalkaanslag meer hebt en het water zachter wordt. In deze blog lees je er meer over.

  Wat doet een waterontharder? 

  Een waterontharder zorgt ervoor dat de hardheid van het water minder wordt, door het kalk uit het water te halen. De waterontharder brengt de DH waarde terug naar minimaal vier.  Kalk in water is namelijk wel goed voor onze gezondheid, maar een Dh waarde van vier is niet voldoende om kalkvorming te veroorzaken. Afhankelijk van het soort waterontharder kun je zelf instellen hoe hard je het water wilt hebben.

  Welke type waterontharders zijn er? 

  Er zijn drie verschillende soorten waterontharders: een waterontharder op basis van zout, een magnetische waterontharder en een waterontharder met filter. We leggen je graag uit hoe deze drie ontharders werken.

  boshuis-iqualq-duo-waterontharder-3.jpg

  Hoe werkt een waterontharder? 

  De werking van een waterontharder is per soort verschillend. De ene werkt door middel van zout en de ander werkt met de werking van een magneet. We gaan er even wat dieper op in… 

  • Waterontharder op basis van zout
   Deze waterontharders hebben meestal een filter wat gevuld is met harskorrels. Het filter scheidt het water van kalk, door middel van de harskorrels die geladen zijn met natrium. Bij het filteren van het water wordt het natrium afgestaan en bindt de kalk aan de harsbolletjes. Zodra de bolletjes vol zitten moet je het filter schoonmaken.
  • Magneet systeem
   Een waterontharder met een magnetisch systeem plaats je op de waterleiding. De kalkdeeltjes worden door de magneet uit elkaar getrokken en krijgen geen kans om zich te hechten. Zodra het water stilstaat is het effect weg en stroomt er gewoon kalk uit je kraan. Doordat het kalk uit elkaar getrokken is, krijg je minder snel kalkvorming.
  • Waterontharder met een filter
   Deze waterontharder werkt met wat ze noemen een membraanfilter. Dat heeft heel kleine poriën dat het kalk in het water kan tegenhouden. Ook deze ontharder geeft een kleine reststroom met calcium erin, dat je continu loost.
   
  Boshuis waterontharder iQualQ Combi
  Boshuis iQualQ Duo
  Boshuis iQualQ Duo

  Wat is natrium? 

  Natrium is net als waterstof, zuurstof, calcium en magnesium een mineraal. Je kunt natrium vergelijken met keukenzout, doordat het dezelfde chemische formule heeft. Het komt veel voor op de aarde en mensen hebben dit mineraal ook nodig voor de vochthuishouding in het lichaam. 

  Wat is kalk?  

  Kalk is een samenstelling van calciumcarbonaat en magnesiumzouten. De samenstelling zit standaard in het leidingwater en kan zorgen voor kalkaanslag op bijvoorbeeld je kraan of waterkoker. De hoeveelheid kalk in het water bepaalt de hardheid en heeft invloed op de kalkaanslag.  

  Hoe hard is mijn water? 

  In Nederland wordt het meeste drinkwater uit de bodem gehaald. De Nederlandse bodem bestaat uit diverse kalklagen dat invloed heeft op de samenstelling van het water wat wij drinken. In iedere provincie kan de hardheid van het water weer anders zijn. Via deze website kom je er achter hoe hard het water in jouw woonplaats is.

  Waar plaats je een waterontharder?  

   Bij het plaatsen van een waterontharder is het belangrijk dat je de waterontharder altijd na de watermeter plaatst, hier komt namelijk het leidingwater de woning binnen. Er zijn meerdere ruimtes waar je een waterontharder kunt plaatsen, denk aan:

  • Meterkast
  • Trapkast
  • Wasruimte of CV-ruimte
  • Kruipruimte
  • Kelder
  • Bijkeuken
  • Watermeterput

  De meest gekozen locatie voor het installeren van een waterontharder is de meterkast. De meterkast is namelijk de plek waar alle leidingen binnenkomen. Koop je bij Badkamerxxl een waterontharder, dan zal Boshuis contact met je opnemen. Samen bekijk je dan waar de waterontharder het beste geplaatst kan worden. Boshuis geeft daarnaast als optie om een monteur te sturen die voor jou de waterontharder op de juiste manier komt installeren. Hoe handig!

  Wat kost een waterontharder? 

  De kosten van een waterontharder kunnen erg uiteenlopen. Dit is afhankelijk van het soort ontharder en de leverancier. 

  Wat voor wateronthouder wil je?   
  Uit hoeveel personen bestaat je huishouden?     Prijs in euro's
  Magneetsysteem 1 tot 4 personen Vanaf €29,95
  Waterontharder met cilinders 1 tot 4 personen Vanaf €1.100      
  Waterontharder met cilinders 4 tot 9 personen Vanaf €1.700


  Overige kosten waar je rekening mee moet houden:

  • Installatiekosten
  • Onderhoudskosten
  • Reinigingszout
  • Watertesten

  Bron: kosten-waterontharder.nl

  Wat is het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker? 

  Wanneer je praat over een waterontharder, bedoelen we eigenlijk ook een waterontkalker. Je verwacht dat het twee totaal verschillende dingen zijn, maar het is alleen de benaming dat anders is en er zit eigenlijk geen verschil in. De één zegt een waterontharder en de ander zegt een waterontkalker. Zoals je eerder al kon lezen zijn er wel verschillende type waterontharders.

  water-splash

  Is een waterontharder zinvol?

  Het hebben van een waterontharder is zeker zinvol. Het is even een investering die je moet maken, maar je ziet direct resultaat. Kalk in het water breekt namelijk schoonmaakmiddel af. Met onthard water bespaar je tot wel 80% op de kosten. Daarnaast blijft het sanitair in je badkamer langer mooi en ben je minder tijd kwijt aan schoonmaakwerk. Wist je dat onthard water ook nog eens beter is voor je huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, wat er voor zorgt dat je apparaten langer meegaan en minder energie verbruiken.

  Wat doet onthard water met je huid? 

  Onthard water voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd wordt. Dit is voor mensen met huidziekten zoals eczeem en psoriasis voordelig. Onthard water kan er namelijk voor zorgen dat je minder jeuk hebt en dat de plekken minder uitdrogen, waardoor je klachten kunnen verminderen. (bron: Boshuis)

  Tips tegen kalk

  Heb je (nog) geen waterontharder of heb je alsnog wat kalkaanslag? Dan hebben we nog een aantal tips voor je:

  • Ontkalk een paar keer per jaar apparaten zoals een koffiezetapparaat of waterkoker. Dit kan met dure ontkalk schoonmaakmiddelen, maar kun je ook eenvoudig met een beetje azijn doen.
  • Voorkomen dat er kalk ontstaat op vloertegels in de douche? Spoel na het douchen je vloer af met koud water. Kalk lost namelijk minder goed op in kalk water. (bron: Kassa)
  • Kalkaanslag komt sneller bij verhitting. Daarom kun je bijvoorbeeld het beste de was doen op 30 of 40 graden in plaats van 60 of 90 graden. Hierdoor ontstaat er minder snel kalkaanslag en de wasmiddelen van tegenwoorden wassen ook op die temperatuur je kleding goed schoon. 
   

  Boshuis waterontharders 

  Sinds kort zijn er ook op Badkamerxxl waterontharders verkrijgbaar. Deze waterontharders zijn van het merk: Boshuis. Boshuis is in 2003 gestart als handelsonderneming in het verkopen van waterontharders voor de particuliere markt. Al gauw bleek dat er meer te doen is op het gebied van water en zo ontstond 'Boshuis, Thuis in Water!'. 

  boshuis logo.webp

  Boshuis iQualQ Duo en Boshuis iQualQ Combi

  De Boshuis iQualQ waterontharder is een zeer compact systeem. Het is leverbaar in twee modellen en zeven varianten. De iQualQ Combi is een compacte waterontharder met een geïntegreerde zoutbak. De iQualQ Duo heeft een aparte zoutbak, verkrijgbaar in diverse afmetingen en is ideaal voor plaatsing in bijvoorbeeld de kruipruimte of meterkast

  0 Reacties op "Wat je moet weten over waterontharders"

  *
  *
  Productenvergelijker 0
  Openen