Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Hoe plaats je een half vrijstaand bad?

  Hoe plaats je een half vrijstaand bad?

  Een half vrijstaand bad is de perfecte oplossing voor een kleinere badkamer. Tegenwoordig zijn het ook niet meer van die standaard, witte kuipen. Nee, nu heb je de meest fraaie ontwerpen met de gaafste opties. Verlichting, whirlpoolsystemen en zelfs ingebouwde audio, niks is te gek. Natuurlijk is de klassiek variant ook nog verkrijgbaar. Allemaal leuk en aardig, maar hoe installeer je zo'n half vrijstaand bad?

  Allereerst is het goed om te beginnen met het kiezen van een bad. Denk hierbij aan of je het alleen of met z'n tweeën gebruikt, dan moet je goed denken om de plaats van het afvoerputje. Als je éénpersoons half vrijstaand bad wil dan maakt het niet uit, maar gebruik je het bad voor tweepersonen dan wil je dat het putje in het midden van het bad zit. Anders ben ik bang dat één van de twee niet zo comfortabel zit.

  Tweepersoons baden zijn wel vaak wel grotere baden, dus let er goed op of je het bad wel in je badkamer krijgt. Daarnaast is het handig om te weten dat acryl baden lichter zijn dan quaryl baden, mocht gewicht een probleem zijn tenminste. Als je dit allemaal op een rijtje hebt, dan kan je jouw bad uitzoeken!

  afbeelding-0

   

  Een groot voordeel van de half vrijstaande baden is dat je ze kan neerzetten, aansluiten op water en waterafvoer, afkitten en klaar is Kees. Je hoeft geen constructie van latjes en betonblokken te maken voordat je je inbouwbad erin kan plaatsen om ze daarna nog eens te betegelen. Eigenlijk zijn ze gewoon kant en klaar. Voordat je het bad vast kit zijn er een paar dingen waar je om moet denken.

  Sluit het bad bijvoorbeeld eerst aan op het waterafvoer en vul het bad vervolgens voor de helft met water. Wanneer je het sifon koppelt met de afvoer, zorg ervoor dat hier een afschot inzit. Laat dit dan een dag staan en controleer of al het water er nog in zit. Dit is een simpele maar zeer handige manier om uittesten of het bad ook ergens lekt. Heb je dit gedaan? Dan ben je klaar voor de volgende stap. 

  afbeelding-1

  Een blijvende discussiepunt bij het plaatsen van bad is altijd; Moet ik eerst mijn badkamer betegelen of eerst het bad plaatsen. Beide manieren hebben zo hun voor- en nadelen. Ik zal ze snel voor je noemen zodat je zelf kan bepalen wat jij makkelijker vindt. 

  Kies je ervoor om eerst je bad te plaatsen dan is het grootste voordeel dat je minder tegels hoeft te gebruiken. Oftewel je bent een stukje goedkoper uit, afhankelijk van de grote van het bad natuurlijk. Hiernaast sluiten je tegels naadloos aan op je bad, omdat je simpelweg tegen het bad aan tegelt. Dit kan wel uitlopen op meer snijwerk en dat zorgt voor meer snijverlies. Het is dan de vraag of je wel goedkoper uitkomt. Tijd is immers ook geld.

  Extra voordeel van eerst plaatsen en dan tegelen; je kunt het beter waterdicht afkitten. Omdat de tegels OP de bandrand komen heb je een diepere gleuf om af te kitten waardoor het in de toekomst minder snel gaat lekken

  Gelukkig is er nog een voordeel, namelijk dat je oneffenheden kan wegwerken als je eerst het bad plaatst. Het kan voorkomen dat een bad niet 100% haaks is, maar dat geldt ook voor de muur. Stel de hoek is na het tegelen geen 90°, maar 88° dan past het e.e.a. niet. Door de dikte van de tegels heb je marge om mee te spelen. 

  afbeelding-2

  En hoe zit het dan als je eerst gaat tegelen en dan het bad plaatsen? 

  Eén van de grootste voordelen is dat je minder snijwerk hebt. Sommige baden hebben een ronde of hoekige onderkant, dan moet je daar tegen aan snijden als je ervoor kiest om eerst het bad te plaatsen. Een tweede voordeel is dat het makkelijker is om iets te repareren of te vervangen. Als je het bad helemaal moet vervangen, dan hoef je alleen maar de kit rand te verwijderen en kan je het nieuwe bad er zo over de tegels plaatsen. Een soortgelijk geldt ook voor de muurtegels. Als je dat eerst betegelt, dan kan je het bad tegen de muur plaatsen en hoef je niet op de badrand te tegelen. 

  Zoals je ziet hebben beide manieren hun voor- en nadelen. Uiteindelijk komt het erop neer wat jij het handigste vindt. Ga je eerst tegelen of eerst het bad plaatsen? Laat het ons weten!

   

   

  Productenvergelijker 0
  Openen