Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  8 x snel en makkelijk water besparen

  8 x snel en makkelijk water besparen

  Dat het al dagen, zelf weken, enorm droog is in Nederland dat kan niemand zijn ontgaan. En ondanks dat ons landje aan zee ligt en in Nederland heel wat meren en rivieren liggen, is het droog, kurkdroog. Afgelopen vrijdag was het zelfs de warmste dag ooit gemeten in Nederland! Met temperaturen van ruim 38 graden kunnen we deze zomer spreken van een hete en droge zomer!

  In deze blog lees je daarom 8 handige tips hoe je water in de keuken kunt besparen. Want een beter milieu… precies, die begint bij jezelf! En water besparen is daar een belangrijk onderdeel van!

  Droogte, ondanks een frisse regenbui

  Even een korte technische uitleg: droogte wordt berekend uit de hoeveelheid regen die valt, minus de verdamping. Zodra er meer water verdampt dan dat er bij komt, spreken we van droogte.

  In de zomer verdampt er dagelijks gemiddeld 5 mm water. Dit gebeurd via de wortels en bladeren van planten. Er zijn een heleboel factoren die bepalen hoeveel en hoe snel het water verdampt. Dit hangt onder andere af van de zon, wind, temperatuur, de hoeveelheid wolken. Zelfs wanneer het regent kan er nog sprake zijn van droogte. Want valt er slechts 3 mm regen en er verdampt 6 mm, blijft er een tekort aan water. Want er verdampt dan meer water dan dat er valt. Een flinke zomerse regenbui betekent dus niet dat de droogte voorbij is.

  Dus is er zojuist een verfrissende zomerse regenbui over getrokken? Ga dan niet massaal de auto wassen, of alle sproeiers in de tuin aan zetten. Want ook na deze bui moeten we extra alert zijn op het waterverbruik.

  Water besparen

  Bron: freepik

  1. Vang koud water op uit de kraan

  Wanneer je de douche aan zet, of in de keuken warm water nodig hebt, verspil je het koude water wat eerst uit de kraan komt. Vang dit op in een emmer, je planten zullen je dankbaar zijn!

  2. Hergebruik water uit het zwembadje

  Je kunt natuurlijk ook er voor kiezen om helemaal geen zwembadje (voor de kinderen) in de tuin te zetten. Maar met deze temperaturen is het wel erg fijn voor ze. Het water in het zwembadje hoeft echt niet elke dag ververst te worden. Bovendien kan het water ’s avonds gebruikt worden om de planten water te geven.

  3. Geef theewater een tweede leven

  Hoe vaak blijft er niet theewater over in de waterkoker. Het zelfde geldt voor je Dopper waar aan het einde van de dag nog een restje water in zit. Gooi dit niet weg, maar gebruikt dit water om mee te koken of om de planten water te geven.

  4. Auto wassen na een regenbui

  Je auto wassen met een tuinslang kost 50!! liter water. Was daarom je auto nu niet. Het kan echt geen kwaad om je auto even niet te wassen. Is er net een kleine regenbui overgekomen? Met wat opgevangen regenwater kan je je auto in ieder geval stofvrij maken. Kan je er weer even tegenaan!

  Ga slim om met de douche

  Even wat feiten op een rijtje:

  • Het kost gemiddeld 114 liter water om een bad te vullen
  • Een waterbesparende douchekop verbruikt zo’n 7 liter water per minuut
  • Een gewone douchekop verbruikt zo’n kleine 9 liter water per minuut
  • Tandenpoetsen kost zo’n 4 liter water per keer

  Met deze cijfers is het dus makkelijk snel en veel water te besparen. Hoe? Dat lees je in de onderstaande tips.

  5. Douche zo langs als je favoriete liedje

  Sommige mensen zijn zo klaar, maar er wordt ook vaak veel te lang gedoucht. Een handige tip is je favoriete nummer opzetten en de douche weer uitstappen zodra deze is afgelopen. Geen muziek in de badkamer? Gebruik dan een zandloper of een wekkertje om de tijd bij te houden.

  6. Snel opfrissen doe je zo

  Elke dag douchen is écht niet nodig. Wil je je toch even opfrissen? Dan kan je op de dagen dat je niet doucht, ook gewoon even jezelf opfrissen met een washandje met zeep en water. Zo bespaar je liters water en ben je toch weer schoon en fris. Wil je toch échte ieder dag douche? Zet de kraan dan uit op de momenten dat je jezelf inzeept. Een andere manier van waterbesparing is door samen te douchen.

  7. Bespaar water met het toilet

  Iedere keer als je een gemiddeld toilet doorspoeld, kost dit maar liefst 6 liter water! Om daar op te besparen kan je bij een kleine boodschap ook besluiten om 1x niet door te spoelen of te plassen onder de douche. Alles spoelt dan gelijk weg en je bespaart zo weer 6 liter water uit het toilet.

  8. Slim was sorteren

  Bespaar water door minder wasjes te draaien, of door de trommel niet half vol te stoppen. Wanneer je de kleding en handdoeken altijd op kleur wast, kan je dit ook gerust samen wassen. Was de witte en lichte kleuren natuurlijk nog wel apart, maar verschillende kleuren kleding en handdoeken kunnen prima tegelijk gewassen worden.

  Zien besparen doet besparen

  Met de bovenstaande tips kan je per dag heel wat liters water besparen. Het is fijn om dat nu te doen, tijdens deze droge zomer. Maar nog mooier is om hier een gewoonte van te maken! En heb jij zelf een goede bespaar-tip, deel die dan! Laat hem hier onder in de reacties, of op Facebook en Instagram achter en motiveer elkaar!

  duurzaam water besparen

  Productenvergelijker 0
  Openen