Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, morgen in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Betere alternatieven voor mat zwarte kranen

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    26 april 2024

    Bewerkt op: 26 april 2024 16:45

    Ben je op zoek naar een donkere stijl kranen, maar wil je niet de nadelen van gelakte mat zwarte kranen? De technologie heeft de laatste jaren gelukkig niet stil gezeten. Tegenwoordig zijn er een hoop mooie alternatieven. In dit artikel leg ik jou uit dat er betere alternatieven zijn voor kranen met een laklaag.

    Betere alternatieven voor mat zwarte kranen

    PED / elektro plating

    Ben je echt op zoek naar de mat zwarte gladde afwerking die je gewend bent van mat zwart? Maar wil je toch een sterkere toplaag? Kies van voor een kraan met PED afwerking.

    PED staat voor Pulse Electro Deposition, een industrieel proces dat elektriciteit gebruikt om metaal te coaten met chroom of lak. Karakteristiek aan dit coatingsproces is de hoge mate van krasvastheid. PED is een veel duurzamere en betere krasvaste coating dan een normaal lak product. De mat zwarte IVY kranen zijn voorzien van een PED coating.

    Bekijk alles van: IVY mat zwart PED

    PVD

    PVD is de beste kleurtechniek op de markt en staat voor Physical Vapour Deposition. PVD is een duurzame, permanente en slijtvaste kleurtechniek. In dit proces wordt eerst een dunne, sterke metalen toplaag op het product aangebracht. Vervolgens wordt een vloeibaar metaal, (titanium) verdampt en in een vacuüm geplaatst. Deze damp vestigt zich op het product en creëert een prachtige harde coating. Dit proces wordt vervolgens meerdere keren (cylci) herhaald. Hoe dikker deze laag, hoe resistenter tegen beschadiging.

    Enige nadeel van het PVD productieproces is dat het niet mogelijk is om een gladde mat zwarte kraan te maken die qua kleur exact overeenkomt met de bekende zwarte kraan die is voorzien van een laklaag. PVD kranen zijn. De alternatieven die ik hieronder noem zijn dus niet mat zwart, maar wel prachtige kleuren.

    Gunmetal (mat)

    Gunmetal is de verzamelnaam voor alle matte donkere kleuren die neigen naar zwart, maar niet mat zwart zijn. Elke fabrikant noemt het anders en er zitten ook zeker kleurverschillen tussen de fabrikanten. Hieronder een lijst met de fabrikanten van gunmetal kranen en de bijbehorende benamingen:

    • Hotbath: Geborsteld zwart PVD (Ace), verouderd ijzer (Cobber), geborsteld Gunmetal PVD (Gal) en geborsteld gunmetal PVD (Archie RVS316)
    • IVY: geborsteld metal black PVD
    • Brauer; geborsteld gunmetal PVD
    • Blue Label: geborsteld gunmetal PVD

    Hotbath ACE: geborsteld zwart PVD

    Hotbath Ace geborsteld zwart PVD
    Hotbath Ace geborsteld zwart PVD

    Hotbath Cobber: verouderd ijzer

    Hotbath Cobber verouderd ijzer
    Hotbath Cobber verouderd ijzer detail

    Hotbath Gal: geborsteld gunmetal PVD

    Hotbath Gal geborsteld gunmetal PVD
    Hotbath Gal geborsteld gunmetal PVD detail

    Hotbath Archie: geborsteld gunmetal PVD (RVD 316)

    Hotbath Archie: geborsteld gunmetal PVD (RVD 316)
    Hotbath Archie: geborsteld gunmetal PVD (RVD 316)

    IVY: geborsteld metal black PVD

    IVY geborsteld metal black PVD
    IVY geborsteld metal black PVD detail

    Brauer: geborsteld gunmetal PVD

    Brauer geborsteld gunmetal PVD
    Brauer geborsteld gunmetal PVD

    Blue Label geborsteld gunmetal PVD

    Zwart chroom (glanzend)

    Naaste de matte afwerkingen zijn er ook glanzende zwarte afwerkingen. In de volksmond vaak zwart chroom genoemd. Ook een prachtige chique kleur die in veel stijlen goed toe te passen zijn. De fabrikanten die een glanzende zwarte afwerkingen hebben zijn:

    • Hotbath: gepolijst zwart PVD (ACE) en zwart chroom (Cobber)
    • IVY: zwart chroom PVD

    Hotbath ACE: gepolijst zwart PVD

    Hotbath Ace gepolijst zwart PVD
    Hotbath Ace gepolijst zwart PVD

    Hotbath Cobber: zwart chroom

    Hotbath Cobber zwart chroom
    Hotbath Cobber zwart chroom detail

    Bekijk alles van: Hotbath Cobber zwart chroom

    IVY: zwart chroom PVD

    IVY zwart chroom PVD
    IVY zwart chroom PVD detail

    Bekijk alles van: IVY zwart chroom PVD

    Regn: gunmetal black PVD

    Regn gunmetal black PVD
    Regn gunmetal black PVD detail

    Bekijk alles van: Regn gunmetal black PVD


    Advies: welk alternatief mat zwart moet ik hebben?

    Zoals je hierboven ziet zijn er veel alternatieven voor mat zwart. Wil je dezelfde gladde, matte uitstraling die overeenkomt met de mat zwarte gelakte kranen, maar die voorzien is van een sterkere toplaag? Dan is de mat zwart PED van IVY een goede optie voor jou.

    Wil je nog betere kwaliteit waarbij de kleurafwerking nog sterker is waardoor je langer probleemloos van je kranen kan genieten? Dan zou ik kiezen voor een PVD kraan en genoeg nemen met een iets "grijzere" uitstraling. PVD kan namelijk geen mat zwart maken. Binnen de PVD kleuren zijn er veel matte (gunmetal achtige) en glanzende (zwart chroom achtige) kleuren.

    Toch zijn er wel degelijk kwaliteitsverschillen tussen fabrikanten en dat bepaalt ook het verschil in prijs. Bij Hotbath en IVY weet ik dat het PVD proces zodanig goed wordt uitgevoerd dat het minstens 3 cycli in een PVD machine gaat. Hoe langer in de PVD machine, hoe dikker de toplaag. Dit is hoe PVD hoort te zijn. Hotbath geeft zelfs 10 jaar garantie op de PVD afwerking.

    Mijn advies is om goed te kijken welke kleur je mooi en welke prijs/kwaliteitverhouding daar bij hoort. Het moet uiteindelijk passen binnen de stijl van jouw badkamer, maar ook binnen jouw budget.

    Welk alternatief kies jij?

    Ben je overtuigd om voor een alternatief voor mat zwart te kiezen? Of wil je bepaalde kleuren nog in het echt zien? Alle bovengenoemde kleuren kunnen wij in onze showroom laten zien. Dus kom gerust vrijblijvend bij ons langs voor inspiratie of advies. Voor verdere vragen of opmerkingen kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht.

    Productenvergelijker 0
    Openen