Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Nadelen van mat zwarte kranen

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  25 april 2024

  Bewerkt op: 26 april 2024 16:46

  Ben je op zoek naar een trendy zwarte kraan en wil je daar jarenlang van genieten? Dan is dit artikel voor jou, want in het landschap van zwarte kranen zijn er verschillende kwaliteitsafwerkingen verkrijgbaar. In dit artikel zal ik uitweiden over de nadelen van mat zwarte kranen.

  Nadelen van mat zwarte kranen

  Waar we wellicht de hoogtij dagen gehad hebben is de kleur mat zwart nog steeds populair en is het een kleur die blijft. Toch merk ik aan mensen die 3 - 5 jaar geleden mat zwarte kranen gekocht hebben daar nu wel een beetje op terugkomen. Dit vanwege het schoonmaken, maar ook de onherstelbare beschadigingen die al snel toe kunnen treden.

  In dit artikel heb ik het over de nadelen van zwarte kranen waarbij de kleur met een gespoten laklaag wordt aangebracht. Dit zijn vrijwel alle fabrikanten van kranen, ook de grotere bekende (A) merken.

  Krasgevoeligheid

  Net als bij een auto kunnen scherpe voorwerpen krassen maken op je kranen. Krasgevoeligheid vind ik het grootste nadeel van zwarte kranen met gespoten laklaag. Mat zwart is een kleur waarbij de installateur goed moet opletten bij het plaatsen van de kranen. Ook tijdens gebruik moet je kranen in mat zwart met "fluwelen handschoenen" bedienen.

  Voorbeeld van schade op een zwarte kraan

  Het kraanmondstuk is altijd een kwetsbare plek

  Goed onderhoud is essentieel

  Goed onderhoud is belangrijk voor alle kranen, maar voor mat zwart misschien wel het meest essentieel. Bij slecht onderhoud kan de laklaag op den duur gaan schilferen of afbladeren. Dan kun je de laklaag als het ware pellen als een eitje. Dan komt de messing behuizing van de kraan weer in zicht en dat is wat je niet wilt!

  Ook kun je jouw zwarte kraan extra bescherming bieden door ze in de autowas te zetten. De extra beschermlaag van de autowas voorkomt dat viezigheid en kalk de laklaag van de kraan aantast. Vuil hecht minder makkelijk.

  Weet je van jezelf dat je niet zo van het poetsen bent? Dan is de kleur mat zwart niet de beste optie voor jou.

  Zwart blijft een poetskleur

  Zwart is de kleur waar je het meeste op ziet. Net als bij een zwarte iPhone of auto zijn viezigheden sneller zichtbaar. Ik noem zwart daarom ook altijd een poetskleur. Na gebruik van een zwarte kraan is het waarschijnlijk dat je vingerafdrukken zichtbaar zijn.

  Voor het voorkomen van kalkvorming op je kranen en accessoires dien je regelmatig de kranen grondig schoon te maken. Voor het schoonmaken van zwarte kranen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Hotbath sanitairreiniger. Wil je helemaal van je kalkprobleem af? Overweeg een waterontharder.

  Leestip: voordelen van een waterontharder bij een nieuwe badkamer

  Betere alternatieven voor mat zwart

  Is mat zwart dan nooit een optie meer? Ik adviseer het niet snel, maar dat betekent niet dat het geen optie is. Het kan prima mits:

  • Je tijdens de installatie er heel voorzichtig mee om gaat
  • Je de kraan goed en regelmatig onderhoudt en schoonmaakt
  • Tijdens gebruik zorgvuldig met de kraan omgaat

  Toch zal ik eerder een zwarte kraan met een betere kleurafwerking kiezen. De markt heeft gelukkig niet stil gezeten en er zijn daarom betere alternatieven gekomen op het gebied van afwerking. Deze afwerkingen zijn PED (Pulse Electro Deposition) of nog beter: PVD kranen (Physical Vapor Deposition). Deze afwerkingen zijn veel krasvaster en zijn een betere keuze voor jouw badkamer als je langer probleemloos van jouw kranen wilt genieten. Meer hierover vind je in mijn andere blog:

  Leestip: Alternatieven voor mat zwarte kranen

  Productenvergelijker 0
  Openen