Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Je douchebak waterdicht en netjes afkitten

  Je douchebak waterdicht en netjes afkitten


  Stel, je hebt een nieuwe douchebak gekocht met het dappere voornemen om hem zelf te monteren. Dan zou het zo maar eens kunnen dat je volledig vastloopt op het afkitten ervan. Dat is namelijk nog helemaal niet zo eenvoudig. Zelfs al heb je al veel ervaring met het kitten van kieren en scheuren in je huis, dan heb je daarvoor waarschijnlijk acrylaatkit gebruikt. Maar voor het afkitten van een douchebak gebruik je sanitairkit, en dat is een héél ander beestje… Laat je niet uit het veld slaan. Met onderstaande tips en advies gaat het je lukken.

  Welke kit moet ik gebruiken?

  Zoals ik al zei, je gebruikt hiervoor sanitairkit, een hele andere soort dan de acrylaatkit die je elders in huis vaak gebruikt. Deze kit is op basis van siliconen en gedraagt zich ook heel anders. Kies het liefste voor een kit die fungiciden bevat, omdat dit toekomstige aantasting door schimmels en bacteriën kan voorkomen. Kies een kleur die het dichtst ligt bij de kleur van de douchebak of bij de voegen tussen de tegels – in veel gevallen zal dat gewoon wit zijn.

  Beginnen met kitten

  Heel belangrijk: zorg dat zowel de douchebak als de muur/vloer schoon, vetvrij stofvrij en droog zijn. Het vetvrij maken kun je doen met wat spiritus of anders met bijvoorbeeld St. Marc.

  Schuif de kitkoker in het kitpistool, draai de dop eraf, draai de spuitkop erop en snijd het bovenste stukje van het tuitje schuin af. Het gat wat hierdoor ontstaat moet net zo dik zijn als de voeg die je wilt kitten. Meestal is een kitvoeg ongeveer 5mm breed, maar uiteraard moet dit meer worden als de op te vullen ruimte breder is. Zorg dat er geen spleten ontstaan.

  Breng een gelijkmatige voeg aan die overal even breed is. 

  … 

  Wat zeg je? Dat is niet te doen? Met sanitairkit is dat inderdaad best lastig, helemaal als je nog weinig ervaring hebt. Wat kan helpen is de voeg aan beide zijden afplakken met schilderstape zodat je toch een strakke voeg krijgt, ook als je hier en daar wat te veel kit aanbrengt. Waar je acrylaatkit gelijk glad kunt strijken, is het bij sanitairkit handig om heel even te wachten voor je glad gaat strijken, zodat het de kans krijgt een beetje te drogen. Anders veeg je namelijk heel makkelijk alles weer weg.

  Het gladstrijken kun je doen met een vinger of sponsje, nat gemaakt met warm water met wat afwasmiddel erin. Wil dat niet, dan kun je ook gebruik maken van een speciaal afstrijkplaatje (ook wel ‘kitmaatje’), te koop bij de meeste bouwmarkten (zoek op ‘kitset’). Doe steeds een klein stukje per keer en maak dan je tool (vinger, sponsje of kitmaatje) schoon aan een oude doek of in een emmer met warm zeepwater.

  Probeer niet te vaak over de voeg te strijken, anders trek je de kitlaag al snel kapot. Verwijder de afplaktape direct. Strijk nog één keer heel voorzichtig na om te voorkomen dat je opstaande randjes krijgt. Laat de kit vervolgens minimaal 24 uur drogen voordat je er weer aan zit.

  Let goed op dat je de douchebak aan alle kanten afkit! De douche is nu eenmaal een ruimte die erg vochtig wordt en het vocht kruipt waar het niet gaan kan.

  Hopelijk lukt het je met deze informatie tóch om een mooie, strakke kitvoeg aan te brengen rondom je mooie nieuwe douchebak en sta je binnenkort heerlijk te genieten van een welverdiende douche.

  Productenvergelijker 0
  Openen