Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Wat je moet weten over de Living Colours van Hotbath

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  5 december 2023

  Bewerkt op: 24 juni 2024 14:51

  Ik schrijf dit artikel omdat ik toch nog vaak merk dat men niet altijd bewust is van het het feit dat een Living Colour artikel niet zijn originele uiterlijk behoudt. De kraan gaat leven, gaat vlekken krijgen en hij gaat lichtelijk verkleuren. Dit is voor de één de charme van het product, voor de ander juist een verschrikking. You love it or you hate it!

  Ik probeer hier in dit artikel er open en transparant naar te kijken en je te duiden op de feiten. Ik zou iedereen die overweegt om een Living Colour kleur te kopen willen adviseren eerst dit blog te lezen (of de video te bekijken). Zo kunnen we eventuele teleurstellingen achteraf voorkomen. En zo weet je precies wat je aan het product hebt (of niet).

  Wat is een Living Colour?

  In de Hotbath Cobber serie zitten maar liefst 13 kleuren, waarvan 4 kleuren onder de Living Colours vallen. Een Living Colour houdt in dat de producten zijn afgewerkt zonder oppervlaktebescherming, waardoor de kleur van je product op een natuurlijke wijze zal veranderen, waardoor het materiaal een uniek patina vormt.

  Patina is een gevolg van oxidatie, wat ontstaat door de blootstelling van water, lucht, verzorgingsproducten en aanrakingen. Ook is het gevoelig voor vetten en zuren. Het vormt zich op het oppervlak en iedere keer dat het product gebruikt wordt, verandert de uitstraling van het oppervlak. Het maakt de look in je badkamer levendig. Een Living Colour. Een eigenschap die hoort bij het aangeschafte product. Elke kraan is daarom uniek. De Living Colour serie past dan ook erg goed in een rustieke badkamer, waar de ambachtelijke karakter van deze kraan het best tot z'n recht komt.

  De volgende kleuren van Hotbath vallen onder de Living Colours:

  • Geborsteld koper
  • Geborsteld messing
  • Gepolijst messing
  • Verouderd messing
  Living Colour geborsteld koper

  Voorbeeld van een patina van een verouderd messing kraan

  Alternatief voor Living Colour

  Wil je een kraan of accessoires waarbij de kleur en structuur behouden blijft? Dan is een Living Colour product niet de beste optie voor jou.

  Als je op zoek bent naar een gekleurde kraan die wél zijn look & feel behoudt dan adviseren we om te kijken naar kleur die niet in de Living Colour reeks zit, zoals bijvoorbeeld chroom. Of kies voor een kraan met een PVD afwerking. PVD staat voor Physical Vapour Deposition. Deze coating maakt ze tot 10 keer sterker, krasbestendiger en zorgt voor een betere langdurige glans. Op deze finish geldt Bij Hotbath bijvoorbeeld zelfs een garantie van 10 jaar. Niet alleen Hotbath, maar ook andere fabrikanten, zoals Brauer, hebben inmiddels een ruim aanbod aan PVD kranen.

  Living Colour geborsteld messing

  Voorbeeld van de patina van een geborsteld messing kraan

  Onderhoud van Living Colours

  Drogen na gebruik

  Je kranen blijven langer kalkvrij als je ze na gebruik droog maakt met een zachte (hand)doek. Als je net hebt genoten van een heerlijke douchebeurt, geef ze dan even een ‘aai over de bol’ met de handdoek waarmee je ook jezelf afdroogt. Dit scheelt je veel poetswerk.

  Pas op met scherpe voorwerpen

  Net als bij een auto, kunnen scherpe voorwerpen krassen veroorzaken op je kraan. De kranen zijn afgewerkt met een zeer hoogwaardige messing maar deze blijft, net als autolak, altijd wat gevoelig voor krasjes. Voorkom deze door het gebruik van schuursponsjes, schuurmiddelen en microvezeldoekjes achterwege te laten

  Wel of geen zilver- of koperpoets?

  Living Colours kranen vormen een natuurlijk patina, wat niet behandeld kan worden met sanitair reiniger. De pepeatina van de kleur verouderd messing is onomkeerbaar en kan alleen schoon gemaakt worden met water en een zachte doek.

  Voor de overige Living Colour kleuren kun je de kraan jaarlijks licht inwrijven met zilver- of koperpoets, waardoor het materiaal zijn glans beter behoudt. Let wel op dat je tijdens het poetsen voorzichtig met de borsteling mee beweegt. Op die manier kun je met een zachte droge doek de meeste vlekjes eruit wrijven. Poets ook niet te vaak. Bij overmatig poetsen kun je de finish en borsteling beschadigen.

  Hotbath raadt het volgende af:

  • Het gebruik van een reinigingsmiddel dat zoutzuur, azijnzuur of een ander schadelijk, agressief zuur of chloor bevat;
  • het gebruik van fosforzuurhoudende (industriële) reinigings­middelen;
  • het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen;
  • het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, schuurmiddelen, schuursponsjes en microvezeldoek.
  Living Colour geborsteld koper

  Voorbeeld van de patina van een geborsteld koper kraan


  Productenvergelijker 0
  Openen