Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Bereken eenvoudig het vermogen voor jouw radiator.

  Het is nog best wel een lastig klusje om te berekenen hoeveel capaciteit jouw toekomstige radiator nodig heeft. Dit komt omdat het van veel factoren afhangt. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat er in een woonkamer meer capaciteit nodig is dan voor een toilet. Dit komt omdat een toiletruimte veel kleiner is dan de woonkamer en bovendien heb je het vaak liever warmer in de woonkamer dan in het toilet. Ieder huis en iedere kamer vraagt vaak weer om een andere radiator met een lagere of hogere capaciteit (ook wel warmteafgifte of vermogen genoemd). Bereken direct je vermogen door te gebruik te maken van onze online calculator. Lees meer informatie over de verschillende factoren.

  De ruimte die je wilt verwarmen

  Niet alle velden zijn ingevuld.
  Je moet op minimaal 0.1 m3 uitkomen.

  Lengte

  Breedte

  Hoogte

  Je ruimte is

  0

  m3

  cm

  cm

  cm

  Gewenste temperatuur
  Je hebt nog geen keuze gemaakt.
  Hoe goed is deze ruimte geïsoleerd?
  Je hebt nog geen keuze gemaakt.
  Resultaat

  Totale ruimte:

  Gewenste temperatuur:

  Isolatie woning:

  Wattage benodigd:

  Nog niet ingevuld.

  m3

  Nog niet ingevuld.

  Nog niet ingevuld.

  0 Watt


  Uitleg van de berekening

  Het berekenen van de capaciteit hangt van drie factoren af:

  • 1. De inhoud van de ruimte in m3
  • 2. De gewenste kamertemperatuur
  • 3. De isolatiegraad van het huis en andere correctiefactoren
  Je kunt hierdoor een indicatie krijgen van hoeveel Watt jouw ruimte of woning nodig heeft.

  1. Inhoud van de ruimte

  Een makkie! Vermenigvuldig de lengte met de breedte en de hoogte van de kamer. Voorbeeld: Stel je voor je hebt een kamer van 305x268x248 cm. Je mag dan best wel iets minder precies zijn en rekenen met 300x270x250 cm. Dat zou dan 20.250.000 cm3 oftewel 20,3 m3 worden (afgerond). Het is natuurlijk nog handiger om meteen in meter te rekenen. Met 3x2,7x2,5 zou je meteen het antwoord in m3 (kubieke meter) hebben.

  2. De gewenste kamertemperatuur

  Zoals gezegd heeft niet iedere kamer dezelfde temperatuur nodig. Je woonkamer is vaak warmer dan je slaapkamer of toilet. Hieronder staan de richtlijn temperaturen waar je je op kunt baseren om het vermogen van de nodige radiatoren te berekenen. Deze richtlijn gaat uit van het aantal graden dat de kamer moet worden bij een buitentemperatuur van -10°C.

  Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd aantal Watts per m3
  Badkamer 24°C 85 W
  Woonkamer 22°C 77 W
  Studeerkamer 22°C 77 W
  Keuken 20°C 65 W
  Slaapkamer 18°C 60 W
  Toilet 18°C 60 W
  Hal 18°C 60 W

  Natuurlijk hoef jij je niet aan deze temperaturen te houden. Reken het zelf het aantal Watts uit dat je nodig hebt. Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter. Dit moet je uiteraard nog vermenigvuldigen met het aantal kubieke meter waaruit de desbetreffende kamer bestaat en tadaa: je hebt het benodigde aantal Watts voor die kamer.

  Voorbeeld: De gewenste kamertempteratuur is 22°C. De som is dan 22 x 3,86 = 84,92 Watt per kubieke meter. Stel de kamer die je wilt gaan verwarmen 40m³ is. Je doet dan 40 x 84,92 = 3396,8W. Je hebt dus 3396,8 Watt nodig om de gehele kamer van 40m³ met een temperatuur van 22 graden te verwarmen.

  3. De isolatiegraad van het huis en andere correctiefactoren

  We zijn nog niet klaar met rekenen. Het kan zijn dat jouw huis bijvoorbeeld slecht is geïsoleerd of misschien woon jij wel in een tussenwoning. Al de factoren zijn afhankelijk van hoeveel capaciteit jouw radiatoren nodig hebben.

  3.1 Isolatiegraad

  Of de ruimte die je wilt verwarmen geïsoleerd is of niet, speelt ook een rol in het benodigde vermogen van jouw radiator. Hieronder kun vind je richtlijnen om te kijken of je huis goed geïsoleerd is of niet.

  Voorbeeld: Het blijkt dat jouw ruimte zeer slecht geïsoleerd is. De warmte ontsnapt gemakkelijk en je hebt dus een stuk meer vermogen nodig om dezelfde temperatuur te behalen. Je moet dus 40% van het totaal aantal Watt erbij optellen. De formule is dan: Benodigd aantal Watt + 40%. Als we uit ons vorige voorbeeld dus het benodigd aantal Watt van 3396,8 aanhouden, dan wordt de berekening als volgt (40% van 3396,8 is 1358,72): 3396,8W + 1358,72W = 4755,52 Watt. Je hebt dus 4755,52 Watt nodig om de gehele kamer van 40m³ die zeer slecht geïsoleerd is met een temperatuur van 22 graden te verwarmen.

  Slecht geïsoleerd | 40% extra vermogen nodig

  • - De ruimte is niet geïsoleerd
  • - Alle ramen zijn enkel glas
  • - Een niet geïsoleerde vloer
  • - Een niet geïsoleerd dak / plafond

  Matig geïsoleerd | 15% extra vermogen nodig

  • - Wel een spouw muur maar niet geïsoleerd
  • - Alle ramen zijn van hr glas
  • - De vloer is geïsoleerd
  • - Het dak of plafond is geïsoleerd

  Goed geïsoleerd | 10% minder vermogen nodig

  • - Wel een spouw muur en geïsoleerd
  • - Alle ramen zijn van hr++ glas
  • - De vloer is geïsoleerd
  • - Het dak of plafond is geïsoleerd
  • - Maximaal 2 muren zijn buitenmuren

  3.2 Hoeveelheid glas

  Ook al heb je dubbel glas; glas laat vaak meer warmte door de muren. Houd dus rekening met de raampartijen in jouw woning zoals bijvoorbeeld een serre of schuifpui. Hier kun je extra vermogen voor nodig hebben. Dit is lastig om zelf uit te rekenen. Mocht je dus met grote raampartijen te maken hebben, dan kun je het beste even bellen met onze klantenservice. Wij helpen je graag met het maken van een goede berekening.

  3.3 Soort woning

  Heb je een hoek- of vrijstaande woning? Tel dan 10% vermogen er bij op.

  Nog vragen?

  Het vermogen van de radiator, wat je nu berekend hebt, geldt bij een watertemperatuur van 75 / 65°C. Dit betekend dat de CV-ketel een aanvoer watertemperatuur heeft van 75°C en een retour watertemperatuur heeft van 65°C. Sommige oudere CV-ketels stoken met een hogere temperatuur (90 / 70°C), waardoor de radiator meer vermogen afgeeft.

  Wij begrijpen dat het lastig is om het benodigde vermogen van een radiator voor jouw huis te berekenen. Twijfel je of zit je nog met vragen? Bel onze radiatorspecialist op 0380 801 27.

  Productenvergelijker 0
  Openen