Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  De voordelen en nadelen van een zwart toilet

  De voordelen en nadelen van een zwart toilet


  De eerste keer dat ik ze voorbij zag komen, dacht ik: “No way… een zwart toilet? Stom. Lelijk. Hoe hou je dat schoon? Zal kalkaanslag geen absolute nachtmerrie zijn bij een zwart toilet?” Maar zoals zo vaak wanneer ik een trend in eerste instantie niks vind, begon ik toch langzaam maar zeker een klein beetje verliefd te worden toen ik steeds meer foto’s langs zag komen van interieurs waarin zo’n donkere pot aan de muur hing. De vraagtekens die ik echter had, zijn best logisch en veel mensen zullen denk ik vergelijkbare twijfels hebben. Daarom gaan we het vandaag heel eerlijk hebben over de voor- en nadelen van een zwart toilet.

  De nadelen van een zwart toilet

  Er zitten een paar nadelen aan een zwarte toiletpot.

  Zwarte toiletpot via BadkamerXXL

  • Stof valt meer op op een zwarte ondergrond en is onvermijdelijk in het kleinste kamertje. Stof is natuurlijk zo verwijderd. Gewoon elke dag even met een vochtig doekje over de buitenkant van de pot en de bril en je wc blijft lekker schoon. 

  • Kalk valt ook meer op en dat is wat lastiger. Als je in een gebied woont waar het water erg hard is, overweeg dan om of toch gewoon een witte pot te kopen, of een waterontharder te laten installeren in je huis. Anders bestaat de kans dat je je zwarte toilet elke dag moet ontkalken.
  • Over het algemeen wordt afgeraden om chloor te gebruiken in een zwarte toiletpot. Het laat een witte waas achter die, zo vertellen ervaringsdeskundigen op internet, wel weer wegtrekt. Aangezien chloor echter slecht is voor mens en milieu en je het toilet net zo goed schoon krijgt met andere middeltjes, zou ik er gewoon niet aan beginnen. Volg de instructies in onze blog over het schoonmaken van je toilet om je zwarte pot mooi schoon te houden!  
  • Real talk: als je de staat van je hydratatieniveau in de gaten houdt door even in de wc te kijken als je hebt geplast, of bijvoorbeeld om medische redenen moet kunnen zien welke kleur je urine heeft, bedenk je dan dat dat niet kan als je toiletpot zwart is.
  • Toiletten worden in bijna alle gevallen gemaakt van porselein en porselein is standaard wit. Om het zwart te krijgen, moet de fabrikant het dus van een laag gekleurd glazuur voorzien en - je raad het al - dat maakt het een stuk duurder.
  • Ja, zwart is een neutrale kleur. Toch is een zwart toilet vooralsnog zó opvallend en zó onorthodox, dat de kans aanwezig is dat je erover vijf - laat staan 15 - jaar, helemaal beu van bent.

  De voordelen van een zwart toilet

  Okee, wat zijn dan de voordelen? Nou, waar je stof en kalk goed ziet op een zwarte ondergrond, zijn er andere vlekken die je weer minder goed ziet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze je dan kan laten zitten… 

  Heel eerlijk: er zitten verder niet zo veel praktische voordelen aan een zwarte pot. Wit is een "logischere" kleur voor een wc, daarom zijn 95% van alle toiletten ook wit. Waar het om gaat is, vind je een zwart toilet mooi? Vind je het zó mooi, dat je bereid bent om ietsje vaker het toilet te poetsen, er meer voor te betalen en te accepteren dat de kleur van je plas voortaan een mysterie zal zijn?

  Zwart toilet tegen zwarte tegelmuur
  Zwart toilet met marmeren muur
  Zwart toilet met terrazzo muur

  Bron: @Manieke

  Bron: Ellen Herber

  Neem je de gok? Als je dan toch avontuurlijke designkeuzes aan het maken bent, denk dan ook eens na over een zwarte fonteinkraan, zwarte bedieningsplaat en maak het af met zwart toiletpapier zoals Manieke hierboven (kijk maar even op Google!).

  Productenvergelijker 0
  Openen