Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Een Tiny House, maar hoe richt je de badkamer in?

  Een Tiny House, maar hoe richt je de badkamer in?

  Het leven in een Tiny House. Je bent de term ‘’Tiny House’’ vast wel eens tegengekomen, op social media, TV of in tijdschriften. Wij waren benieuwd hoe een badkamer in zo’n Tiny House er uit ziet en wat de tips en tricks zijn. 

  Allereerst, wat is een Tiny House en hoe is het ontstaan? 

  De Tiny House ‘movement’ is ontstaan in Amerika. Door de instortende economie en rampen als orkaan Katrina raakte de huizenmarkt stevig aan het wankelen. Mensen verloren hun huizen en starters konden moeilijk aan een woning komen. Hierdoor gingen Amerikanen op zoek naar betaalbare en flexibele woonvormen en daar ontstond de filosofie: Tiny House Movement. In 2015 is de term overgewaaid naar Nederland en inmiddels zijn er verschillende stichtingen en groepen ontstaan.

  Tiny Houses zijn woningen op schaal. Ze worden gebouwd en bewoond met de behoefte om een eenvoudiger leven te leiden, minder te consumeren en om bewust om te gaan met de natuur. Een Tiny House is max. 50 m2. 

   
   

  Onmisbaar in een Tiny House: De badkamer 

  Nu we weten dat een Tiny House vaak max. 50 m2 is, kunnen we concluderen dat de kans groot is dat de badkamer de kleinste ruimte in het huisje zal zijn. Daarnaast is de badkamer een ruimte waar je maar een klein deel van de dag je tijd zult spenderen. Hierdoor word je gedwongen kritisch te kijken naar de indelen van je badkamer. We denken graag mee en zijn op onderzoek uitgegaan. 

  Licht en kleuren in de badkamer 

  Omdat je moet werken met een kleine ruimte, is kleur een belangrijk aspect. Kleuren zijn bepalend voor het gevoel en de uitstraling van de ruimte, maar ook voor het ruimtelijk effect. Lichte en frisse kleuren zorgen er namelijk voor dat de ruimte groter lijkt. Ze reflecteren en verspreiden meer licht dan donkere kleuren. 

   
   
  Holiday in Spain
  Desert Sunrise
  Pretty in pink

  Wel of geen wastafel? 

  Als je bezig bent met het ontwerpen van een Tiny House zul je jezelf wellicht de vraag stellen. ‘’Neem ik wel of niet een wastafel in de badkamer?’’ Uiteraard is dit afhankelijk van de ruimte die je hebt. Beschik je over voldoende ruimte, dan zouden wij wel kiezen voor een wastafel met onderkast. Een wastafel is toch wel een eyecatcher in de badkamer, met praktische functies. Daarnaast heb je, als je er een onderkast bij neemt, voldoende opbergruimte voor doucheproducten. Wat er voor zorgt dat je weinig losse items in de badkamer hebt staan.

   

  We horen ook dat er Tiny House eigenaren zijn die geen wastafel in de badkamer hebben, om ruimte te besparen. Zij gebruiken de gootsteen en kraan in de keuken. Dit is een goede oplossing als je niet over genoeg ruimte beschikt. Om wat opbergruimte te creëren kun je er dan voor kiezen om alleen een kastje te plaatsen, bijvoorbeeld boven het toilet.

   
   
  Blinq town badmeubel
  Bewonen luuk badmeubel
  Blinq town badkamermeubel staand

  Wat voor douche kun je kiezen? 

  Een bad kun je nog wel missen in een badkamer, maar een douche is onmisbaar. Omdat er zoveel keuze is in douches, helpen wij je een stukje op weg. De ruimte die je hebt is beperkt en daarom kun je beter kiezen voor een douche die weinig ruimte inneemt of waarmee je de overige ruimte praktisch kunt opvullen. Onze voorkeur gaat uit naar een douchecabine/wand met een kwartronde vorm of vierkante vorm. Door rechte vormen te gebruiken, kun je bijvoorbeeld nog een wasmachine, kast of een toilet kwijt naast de douchecabine/wand. 

  Riho Grid douchecabine
  Riho Lucid
  Sealskin get wet custom douchecabine

  Allerlei soorten toiletten, maar welke kies jij? 

  En dan last but not least… het toilet! Misschien wel het allerbelangrijkste in de badkamer. Veel Tiny House eigenaren leven duurzaam of zelfs off-grid. Dit betekent dat zij volledig zelfredzaam zijn, zonder gebruik te maken van het riool, het water- en elektriciteitsnet. 

  Met de mensen die off-grid leven in ons achterhoofd zijn wij opzoek gegaan naar toiletten die duurzaam zijn of niet aangesloten zijn op het riool.  We hebben de volgende verschillende soorten Tiny House toiletten gevonden: 

  • Composttoiletten: waarmee je compost kunt maken, voor in de tuin 
  • Verbrandingstoiletten: waarbij er alleen een beetje as overblijft, dat als meststof te gebruiken is. 
  • Bevriezingstoiletten: die ontlasting en urine bevriezen, waardoor er geen geuren ontstaan 
  • Zelfbouw kits
   

  Ruimte besparen  

  Er zijn genoeg kleine ontwerp trucjes om veel ruimte te besparen. Denk hierbij aan een schuifdeur, een grotere spiegel voor een groter aangezicht en plaats weinig losse producten in je badkamer, maar berg ze op. Ook kun je je toilet ‘verstoppen’ in een kast. Kijk, hoe handig!

    

  Bron afbeelding: Homecrux

  
  
  
  
   
   

  Toilet homecrux

  Vergeet niet...

  Belangrijke dingen waar je nog even over na zult moeten denken als je niet direct off-grid wilt leven… de plaatsing van water- en rioleringsbuizen. Het is bijvoorbeeld handig om de wastafel, het toilet en de douche zo veel mogelijk zo te plaatsen dat de water- en rioleringsbuizen zo kort mogelijk zijn.  

  Wij zijn enthousiast over het hebben van een Tiny House! Bekijk ook zeker ons bord op Pinterest! Hier hebben wij verschillende ideeën voor je verzameld.

  Productenvergelijker 0
  Openen