Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Wat is de juiste hoogte voor een hangtoilet?

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  26 oktober 2023

  Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

  Ben je bezig met het verbouwen van je badkamer of toiletruimte? Dan zul je er waarschijnlijk ook een toilet in plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met een aangename hoogte van het toilet. In deze blog vertellen we je meer over de juiste hoogte van een toiletpot.

  Hoe stel je de toilethoogte in?

  De hoogte van een toilet stel je in bij het plaatsen van het inbouwreservoir en niet bij het toilet zelf. Wanneer je het inbouwreservoir plaatst of laat plaatsen door een vakman is goed om na te denken over de gewenste toilethoogte.

  Hoe hoog moet het hangtoilet?

  De hoogte van het toilet wordt gemeten van de afgewerkte vloer inclusief tegels tot aan de bovenkant van het keramiek van het hangtoilet zonder toiletzitting. Hierbij is de standaard hoogte van een toilet in Europa 40cm. Echter ligt in Nederland de gemiddelde lengte hoger en daarom wordt vaak het toilet ook hoger geplaatst. De meeste installateurs kiezen daarom voor 43cm.


  Dit is uiteraard afhankelijk van de samenstelling van je gezin. Zit de gemiddelde lengte van je gezin rond de 1,60 - 1,70m dan zou je kunnen kiezen voor 40 of 40cm. Heb je een lang gezin vanaf 1,90m dan kom je beter uit met een hoogte van 45cm.

  Toilethoogte met kinderen

  Het advies is niet om de toilethoogte af te stemmen op je kinderen. Ze groeien natuurlijk snel en voor je het weet zitten ze op een lengte dat ze qua hoogte prima naar het toilet kunnen. Heeft je kind problemen met de hoogte? Dan adviseren we een krukje of opstapje om de hoogte tijdelijk te overbruggen.

  Toilethoogte voor ouderen of minder validen

  Voor mensen die minder goed ter been zijn is het vaak prettig om het toilet wat hoger te plaatsen.De hoogte voor een mindervaliden toilet zit tussen 45 en 50cm.

  Wanneer in de woning al een toilet geplaatst is en het toilet te laag voor je hangt kun je ook voor een toiletverhoger kiezen. Een toiletverhoger plaats je bovenop het bestaand toilet en zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, bijvoorbeeld met of zonder armsteunen. Hiermee kun je de hoogte meestal tussen de 5 en 15cm verhogen.

  Wat is de beste zithouding? 90 graden of Hurkzit?

  Hiervoor gaan we stukje terug naar de geschiedenis. Eigenlijk is het helemaal niet gezond om zittend naar het toilet te gaan. Tot in de 18e eeuw deed de mens het buiten en in een gehurkte positie. Dit is voor een rechtopgaand wezen als de mens een vrij logische houding, zeker in de natuur, en veel zuiderlingen en oosterlingen doen het vandaag trouwens nog. Pas toen de wc een deel van de woning werd, bedacht men ‘het moderne toilet’.


  Voor een betere stoelgang is een hurkpositie altijd beter. Wanneer je dit in een gemiddeld Nederlands toilet net zo wil doen als vroeger zul je dus gebruik moeten maken van een krukje. Maar in de praktijk gebeurt dat niet. Vandaar dat we adviseren om je knieën ligt naar boven te hebben in plaats van 90 graden. Kies vooral de hoogte waar je je prettig bij voelt.


  Ook is het handig om te kijken naar je huidig toilet en de hoogte daarvan. Probeer die even uit en kijk daarbij wat voor houding je aanneemt.

  Zithouding toilet

  Kun je achteraf de toilethoogte aanpassen?

  Zoals eerder vermeld stel je de hoogte eenmalig in bij je inbouwreservoir. Het is niet mogelijk om achteraf je toilethoogte van je inbouwreservoir aan te passen.

  Het kan voorkomen dat je gaat verhuizen, je komt in een nieuwe woning waar kleine mensen hebben gewoond en je bent zelf 2 meter, dat het al geplaatste toilet veel te laag voor jou is.

  Gelukkig heeft Geberit daar een hele slimme oplossing voor bedacht met het Geberit One toilet. Hiermee kun je de hoogte van de keramische bovenrand instellen van 41 - 45 cm. Dit kan een oplossing zijn voor wanneer je een te laag toilet aantreft. In dit geval hoef je dus niet je muur meer open te breken.

  Andersom werkt dit helaas niet. Hangt je toilet veel te hoog voor jou? Dan is het helaas niet mogelijk om het toilet te verlagen. In dat geval zou een opstapje of krukje een (tijdelijke) oplossing kunnen zijn. Anders zul je toch de voorzetwand van je toilet moeten open breken om de hoogte opnieuw in te stellen.

  Productenvergelijker 0
  Openen