Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Loodvrije kranen: de Europese norm van de toekomst?

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    21 mei 2024

    Bewerkt op: 9 juli 2024 14:34

    Wist je dat het in Amerika verplicht is om loodvrije kranen in je badkamer te hebben en in de Europese Unie (nog) niet? De Europese normen zijn anders. Wat betekent dit voor ons drinkwater? In dit artikel leg ik jou hier meer over uit en of er überhaupt loodvrije kranen bestaan.

    Loodvrije kranen: de Europese norm van de toekomst?

    In ons fabrieksbezoek bij Hotbath in Italië kwam het al even ter sprake. Kranenwerk in combinatie met lood en de wel of geen gevolgen voor het drinkwater.

    Lood en drinkwater, hoe zit dat?

    Lood is van zichzelf erg giftig. Toch is het goed om duidelijk te maken dat het drinkwater in Nederland veilig is en voldoet aan alle normen van de Europese Unie. Er is wetgeving voor de maximale hoeveelheid lood in drinkwater (max 10 μg/l). Toch kan het zijn dat je oude woning (tot 1960) nog voorzien is van loden leidingen en je daardoor teveel lood binnen krijgt als je water uit de kraan drinkt. 

    Ook bij nieuwe leidingen of nieuwe kranen dien je (tijdelijk) rekening te houden met lood in drinkwater. Dit komt doordat tijdelijk lood door de nieuwe materialen kan worden afgegeven. De materialen zijn niet gemaakt van lood, maar leidingen en onderdelen zoals koppelstukken en kranen kunnen wel wat lood bevatten en afgeven. Bij nieuwe leidingen of kranen is het advies om tijdelijk goed het water door te laten spoelen.

    Voor meer informatie over de gezondheid van drinkwater in combinatie wil ik je verwijzen naar het artikel van het Voedingscentrum.

    Wereldwijd verschil in wetgeving

    Zoals ik in de intro al vertelde zijn er landen zoals Amerika en Israël waarbij de wetgeving anders in elkaar steekt dan de wetgeving van de Europese Unie. In Amerika en Israël is het bijvoorbeeld verplicht om loodvrije kranen te leveren.

    Ook de Europese Unie gaat in deze richting bewegen. Uiterlijk 2036 wil de Europese Unie dat kranen aan de parameterwaarde van 5 μg/l worden voldaan. Tot die datum bedraagt de parameterwaarde voor lood 10 μg/l. Dit is alsnog niet volledig loodvrij, maar je ziet wel dat ook wij langzamerhnd in deze richting bewegen.

    Bron: EUR-Lex official website of the European Union

    Aanbod loodvrije kranen

    Wanneer je er zeker van wilt zijn dat kranen geen lood bevatten, kun je kijken naar loodvrije kranen. De meeste fabrikanten maken kranen die volledig messing zijn. In messing zit vrijwel altijd een klein beetje lood. Dit kan per fabrikant verschillen. Maar het is enorm lastig om messing kranen zonder lood te maken. Vandaar dat ook nog zeldzaam voor komt.

    Echt loodvrij: RVS 316

    Wanneer je loodvrij wilt kom je uit bij twee fabrikanten die kranen maken die gemaakt zijn van RVS 316. Dit is de beste legering die RVS kent en is hiermee extreem duurzaam. Kies voor RVS 316 als je gaat voor luxe en/of voor intensief gebruik.

    Loodvrije series van RVS 316 kranen zijn:

    Leestip: verschil tussen messing en RVS

    Productenvergelijker 0
    Openen