Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Fabrieksbezoek Hotbath in Italië: pure ambacht en kwaliteit

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  19 mei 2024

  Bewerkt op: 22 mei 2024 09:32

  Wil je weten waar Hotbath geproduceerd wordt of hoe de productie van een kraan tot stand komt? Teade en ik mochten mee met Ralph Korsten en Jeroen Kok van Hotbath. In een leuke groep van totaal 12 personen reisden we naar het gebied in Italië rondom het Ortameer, vlakbij Milaan. In dit artikel neem ik je mee door het productieproces van Hotbath en kun je zien hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt.

  Ortameer, Italië

  We verbleven de dagen rondom het Ortameer in Italië. Net zo'n soort meer als het Gardameer of Comomeer die voor de meesten wel bekend zijn. Het Ortameer is daarentegen helemaal niet zo bekend en toeristisch. De pure Italiaanse sfeer en cultuur voel je aan alles. De straatjes, de gastvrijheid van de mensen en natuurlijk de heerlijke Italiaanse keuken.

  Het gebied rondom het Ortameer staat bekend als hét metaalgebied van Italië. In deze streek staan de meeste en beste metaal- en kranenfabrieken en specialisten. Ook alle fabrieken van Hotbath zitten rondom dit meer gevestigd.

  Ortameer
  Ortameer

  Drie fabrieksbezoeken

  Hotbath maakt gebruik van een aantal verschillende fabrieken die elk gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied. Wij hebben in totaal drie verschillende fabrieken bezocht die voor Hotbath produceren. Dit zijn Italiaanse bedrijven die voor een groot gedeelte voor Hotbath produceren, maar het zijn geen eigen Hotbath fabrieken. De meeste van deze fabrieken produceren bijvoorbeeld ook kranen voor het high-end merk Dornbracht en andere fabrikanten die over de hele wereld geleverd kunnen worden.

  Alle fabrieken zijn echte familiebedrijven die dit al tientallen jaren doen en kennen elkaar allemaal. Ze werken ook veel met elkaar samen. Zo kunnen de onderdelen van een een kraan wel uit 5 verschillende fabrieken komen en uiteindelijk in de 6e fabriek geassembleerd worden. Om maar een voorbeeld te noemen.

  Groepsfoto in een fabriek

  Elke kraan bestaat uit verschillende onderdelen. Pak bijvoorbeeld een wastafelkraan. Een greep van onderdelen die hiermee gemoeid zijn:

  • Body
  • Uitloop
  • Draaiknop
  • Hendel voor draaiknop
  • Binnenwerk
  • Aansluitslangen
  • etc

  Wat ik maandag fascinerend vond om te zien is dat Hotbath al zijn onderdelen zelf maakt. Zowel alle messing onderdelen als de kunststof onderdelen zoals o-ringen. Geen import uit China of andere landen uit het verre oosten.

  Basis materiaal messing
  Basis materiaal messing
  Detailshot hoofddouche
  Knop
  Inbouwdelen
  Messing onderdeel
  Messing onderdeel
  Messing onderdeel

  Veel handwerk

  Veel onderdelen worden in het begin van het proces door een machine gemaakt en bewerkt tot de uiteindelijke vorm. Maar wat me misschien nog wel het meest intrigeerde was het aantal vakmensen / specialisten dat zich uiteindelijk bezighoudt met één kraan. Het kan maar zo zijn dat er uiteindelijk wel 20 paar handen aan een kraan hebben gezeten om deze te maken zodat deze als volwaardig product in de doos gaat.

  Ook de processen zoals producten testen, schoonmaken, assembleren e.d. gebeurt allemaal nog met de hand. Je kunt dus wel zeggen dat een Hotbath kraan voor een groot gedeelte met de hand gemaakt wordt.

  Handmatig assembleren van een kraan
  Productieproces van een handdouche
  Detailshot van een vrouw die bezig is met een kraan
  Bewerking van een messing onderdeel
  Metaalbewerking
  Schoonmaken van producten

  Italiaanse (werk)cultuur

  Het bedrijfsleven en hoe er om gegaan wordt met medewerkers werkt toch wel even anders dan wij in Nederland gewend zijn. In deze regio is het normaal dat als een werknemer solliciteert bij een werkgever en dat de werknemer uiteindelijk zijn levenlang bij deze werkgever werkt. Ze zijn voor het leven aan elkaar verbonden.

  Wat me ook echt opviel was dat de Italiaanse specialisten die in de fabrieken werken soms wel tientallen jaren hetzelfde werk doen. Neem als voorbeeld, het testen van een thermostaat in een testbank. Tientallen jaren hetzelfde. Kun je jezelf dat voorstellen? En het mooie is ook nog; ze willen liever ook niks anders.

  Groepsfoto in de fabriek

  Strenge kwaliteitscontroles

  Uiteraard is het belangrijk om hoogwaardige onderdelen te maken die uiteindelijk leiden tot een hoge kwaliteit kraan. Toch kan er in elk productieproces wat gebeuren. In deze fabrieken wordt er in ieder geval alles aan gedaan om dit tot een minimum te beperken. Elke Hotbath kraan wordt uitvoerig getest op:

  • Het juist functioneren
  • Lekkage
  • Oneffenheden

  Zo wordt bijvoorbeeld elke thermostaat in een testbank geplaatst en gemeten of:

  • De temperatuur goed en snel genoeg reageert
  • De 38 graden blokkering ook echt 38 graden is
  • De minimale en maximale temperatuur behaald wordt
  • De juiste hoeveelheid volume wordt afgegeven bij elke temperatuur

  Naast de technische controles wordt aan het eind van het proces van een kraan nog elke kraan handmatig door personen gecontroleerd of deze echt volledig in orde is.

  Testen van opbouw thermostaten
  Testen van cascade hoofddouche
  Testen van een hoofddouche
  In elkaar schroeven van een hoofddouche door een machine

  Nawoord

  Het fabrieksbezoek in Italië heeft mij nog meer doen beseffen dat Hotbath echt nog wel een ambachtelijk merk is. Ik wist niet dat er uiteindelijk zo veel bij de productie van een kraan komt kijken. En dat er nog zoveel menselijke handelingen aan te pas komen om een kraan uiteindelijk goed en compleet in de doos te krijgen. Soms is het goed om af en toe bij het hele proces stil te staan en dat er tientallen mensen jouw kraan in de handen hebben gehad.

  De eindgebruiker ervaart waarschijnlijk niet altijd ditzelfde gevoel als ze een doos thuis krijgen met een kraan er in. "Vandaag besteld, morgen in huis", kom maar op met die kraan. Er komt water uit en "hij moet het doen".

  Bezoek in Hotbath, Italië

  Productenvergelijker 0
  Openen