Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Beste materiaal voor kranen: messing of RVS

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  26 juni 2024

  Bewerkt op: 9 juli 2024 14:28

  Welk materiaal is het meeste geschikt voor kranen in jouw badkamer of toilet? Binnen het kranenlandschap zijn er twee materiaalsoorten waar kranen van gemaakt worden. Messing en RVS. Wat zijn hierin de verschillen, wat is beter en wanneer pas je welk materiaal toe? In dit artikel leg ik jou dit uit, zodat jij weet welke keuze je moet maken.

  Beste materiaal voor kranen: messing of RVS

  In dit artikel, wanneer ik het over het materiaal van kranen heb, bedoel ik de massieve behuizing van de kraan en niet over de binnenwerken of kleurafwerking. Alle kranen van fabrikanten die wij in het programma hebben zijn gemaakt van messing of RVS. Andere materialen worden niet toegepast.

  Kranen van messing

  Messing is al tientallen jaren de standaard voor de productie van kranen. Messing is een legering van koper en zink dat gebruikt wordt voor de productie van kranen. Deze legering, een samensmelting van metalen, wordt al eeuwenlang gebruikt omdat het een hard materiaal met een goede bewerkbaarheid oplevert. Koper is namelijk van nature een zachtere metaalsoort. Door zink toe te voegen, wordt het harder zonder bros te worden. Wanneer het materiaal verhit wordt blijft het soepel voor bewerking.

  Messing heeft bacteriewerende eigenschappen en is daarom veilig om toe te passen bij de productie van kranen. Ook is het goed bestand tegen vochtige omstandigheden en roest het niet. Bovendien is het makkelijk te onderhouden. Messing laat zich goed hergebruiken en is daarom bijzonder duurzaam.

  Voorbeelden van fabrikanten van massief messing kranen zijn:

  Basis messing materiaal

  Het basis messing materiaal

  Kranen van RVS

  Roestvaststaal, of kortweg RVS, is zeer goed bestand tegen de invloeden van water. De stevigheid en de beschermende eigenschappen van roestvast staal worden er niet door aangetast. Bovendien zijn er op RVS kranen minder snel vlekken en vingerafdrukken zichtbaar. Als we het hebben over kranen die gemaakt zijn van RVS kun je twee types tegenkomen. RVS 304 en RVS 316. Het verschil zit in de samenstelling van het materiaal.

  RVS 304 bestaat uit 18% chroom, 8% nikkel. RVS 304 vindt zijn weg vaak in alledaags gebruik, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. De legering bevat gunstige eigenschappen door een goede corrosiebestendigheid en een uitstekende vervormbaarheid alsmede zeer goede lasbaarheid. Eerlijk gezegd wordt RVS 304 voor kranen weinig toegepast. Naar mijn mening komt dat de kwaliteitsverschillen tussen messing en RVS 304 nihil zijn.

  RVS 316 is de beste legering die voor kranen beschikbaar is. Deze 316 kwaliteit RVS wordt ook toegepast in hoogwaardige consumentenproducten zoals horloges. RVS316 bestaat voor 17% uit chroom, 12% nikkel en 2% molybdeen, de rest is ijzer. Door de combinatie van molybdeen en nikkel is het beter bestand tegen corrosie dan de 304-versie. Ook zijn RVS 316 kranen beter bestand tegen chloriden, zuren en zeewater. RVS316 wordt dan ook wel chirurgisch staal genoemd en is prima buitenshuis te gebruiken.

  Voorbeelden van fabrikanten met RVS 316 assortiment:

  Voorbeeld van een RVS onderdeel

  Wat is beter: messing of RVS?

  Oke, nu weten we wat messing is en wat RVS is. Maar nu is natuurlijk de grote vraag. Wat is beter: messing of RVS? Of anders gezegd. Wanneer pas je messing toe en wanneer kun je beter RVS 304 of RVS 316 pakken?

  Zoals eerder aangegeven zitten er tussen messing en RVS 304 weinig aantoonbare verschillen in kwaliteit. Daarin zou ik altijd messing adviseren omdat het aanbod veel groter is.

  Tussen messing en RVS 316 zijn er wel belangrijke verschillen. Omdat messing eenvoudiger te bewerken is, kun je qua kleuropties met messing meer kanten op dan RVS 316. Bij RVS 316 heb je meestal de keuze uit de geborstelde RVS-kleur en nog een aantal PVD-kleuren zoals goud, koper en gunmetal.

  Qua kwaliteit is RVS 316 t.o.v. messing superieur in alle opzichten. Er bestaat geen betere kwaliteit voor kranen. RVS 316 is perfect bestand tegen vocht en corrosie en is eenvoudiger schoon te maken. Doordat het maken van een RVS kraan veel intensiever is dan een messing kraan zie je dit ook terug in de prijs. Voor hogere kwaliteit betaal je een hogere prijs.

  Maar heel eerlijk, ondanks dat RVS 316 beter is, is messing in de meeste gevallen ook gewoon goed genoeg. Wanneer is RVS 316 een betere keuze? Bekijk hieronder mijn opsomming van enkele voorbeelden.

  Ander voordeel van RVS 316 is dat het geen lood bevat. Lood is nodig bij de ontwikkeling van messing kranen. Al is het maar een hele kleine hoeveelheid. Lood is van zichzelf erg giftig. Toch is het goed om duidelijk te maken dat het drinkwater in Nederland veilig is en voldoet aan alle normen van de Europese Unie. Bekijk ook mijn artikel over het nut van loodvrije kranen.

  Enkele voorbeelden wanneer ik RVS 316 zou adviseren:

  • Als je kranen buitenshuis wilt toepassen
  • Als je kraan direct in aanraking kan komen met zouten of zuren, denk hierbij bijvoorbeeld aan:
   • Huizen aan de kust
   • Kranen in of rondom zwembaden
   • Botenbouw
   • Professionele keukens
  • Als je loodvrije kranen wenst
  • Als je kranen wilt die het eenvoudigst schoon te maken zijn
  • Als je gewoon de best mogelijke kwaliteit wenst

  Messing en RVS combineren? Let op kleurverschillen

  Laatste punt wat ik nog kwijt wil over de verschillende materiaalsoorten van kranen is het gebruik van kleuren. Er worden steeds meer gekleurde kranen toegepast in de badkamer zoals, koper, goud en gunmetal. Hierin kun je prachtige combinaties maken. Maar ik zou wel altijd adviseren om geen verschillende materiaalsoorten door elkaar te gebruiken.

  Ga bijvoorbeeld geen geborsteld koper PVD van messing combineren met een geborsteld koper PVD van RVS 316. Doordat het een ander materiaal is de kans groot dat je kleurverschillen of glansverschillen gaat krijgen. Dus probeer altijd binnen hetzelfde materiaal te blijven.

  Onderhoud blijft belangrijk!

  Net als onderhoud bij messing noodzakelijk is, is dit ook zo bij RVS 316. Hoewel RVS 316 een ontzettend sterk materiaal is, betekent dit niet dat het onderhoudsvrij is. Het is zelfs zo er roestvorming op kan ontstaan. Dit komt niet door de kraan zelf, maar door zogenoemde vliegroest. Vliegroest zijn kleine staaldeeltjes die op een RVS oppervlakte terecht komen. Wanneer hier vocht bij komt kan dit uiteindelijk leiden tot roestvorming op je kraan. Met goed onderhoud voorkom je dit probleem. Wanneer je een RVS 316 kraan goed onderhoud kan het wel een mensenleven mee gaan.

  Productenvergelijker 0
  Openen