Breedte/diameter in cm

tot

Prijs

tot

Maximale levertijd
Diepte in cm

tot

Hoogte in cm

tot

Vuilafstotend
Overloop
Aantal kraangaten

Opzetwastafels: rond, ovaal, vierkant of rechthoekig

De trend van dit moment en de eyecatcher in de badkamer: opzetwastafels. Opzetwastafels worden op een wastafelblad gemonteerd. Dat kan een los wastafelblad zijn of een badmeubel met een topblad. Een opzetkom geeft een andere uitstraling dan een standaard vrijhangende wastafel of een wastafel met een onderkast (badmeubel).

...

Lees meer informatie en advies over Opzetwastafels

244 Artikelen
Filters

Advies over Opzetwastafels

Er zijn een aantal vormen opzet waskommen: rond, ovaal, rechthoekig en vierkant. Denk bij de vorm na over wat voor uitstraling je de rest van de badkamer wilt geven. Komen er meerdere ronde vormen in de badkamer voor, bijvoorbeeld in de doucheruimte of toilet? Combineer deze dan ook met een ronde opzetwastafel met gebogen inbouwkranen.

Heb je bijvoorbeeld een kubistische badkamer met strakke, vierkante kranen? Combineer deze kranen dan ook met een vierkante of rechthoekige opzetkom. Daarnaast zijn er ook een aantal verschillende materialen. Daar vertellen we hieronder meer over.

Opbouw wastafels in verschillende kleuren

Er zijn opbouwwastafels in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor een opzetwastafel wit, opzetwastafel zwart of een grijs of goud model.

Verschillende vormen opzetwastafels

Zoals we eerder al hebben uitgelegd bestaat ons assortiment opzetwastafels uit verschillende vormen. Hieronder een aantal afbeeldingen van hoe de verschillen er uit kunnen zien.

Opzet waskommen van verschillend materiaal

Naast de vorm is het materiaal ook belangrijk. Er is namelijk meer dan keramiek. De materiaalsoorten die wij hanteren zijn:

  • Keramiek
  • Natuursteen
  • Composiet
  • Kunststof

Hieronder een tabeloverzicht over de materialen met de bijbehorende eigenschappen.

Keramiek Natuursteen Composiet Kunststof
Meest verkocht Landelijke uitstraling Exclusief Strakke lijnen
Kleur- en krasvast Kwalitatief zeer goed Kwalitatief zeer goed Goedkoper in aanschaf
Onderhoudsarm Uniek Tijdloze uitstraling Periodiek onderhoud nodig
Goedkoper in aanschaf Duurder in aanschaf Kleur- en krasvast  
Eenvoudig te reinigen Periodiek onderhoud nodig Eenvoudig te reinigen  
Maattolerantie kan aanwezig zijn   Duurder in aanschaf  

Welke kranen combineer je bij een opbouw waskom?

Er zijn drie verschillende situaties waar drie type kranen bij horen:

  • Inbouwkranen (meest toegepast)
  • Verhoogde wastafelkraan, geplaatst op het blad
  • Wastafelkraan op de wastafel zelf (minst toegepast)

Inbouwkranen

De meest voorkomende variant, tevens onze persoonlijke favoriet, is het gebruik van inbouw wastafelkranen. Een inbouw wastafelkraan hangt als het ware over de opzetwastafel. 

Verhoogde wastafelkranen

Verhoogde wastafelkranen worden schuin achter de opzetwastafel, op het wastafelblad geplaatst. De uitloop van de wastafelkraan hangt hierbij over de kom heen. Hierbij dient een gat in het wastafelblad of badmeubel gemaakt te worden. 

Wastafelkraan op de wastafel

Een standaard wastafelkraan op de opzetwastafel zelf. Hierbij beschikt de opzetwastafel over een kraangat. Een situatie die niet veel voor komt. Er zijn namelijk weinig opzetwastafels die over een kraangat beschikken. 

Zo te zien zijn er verschillende mogelijkheden. Naast de type kraan moet je ook letten of de stijl van de kraan bij de wastafel past.

  • Rondvormige kraan: ronde of ovale opzetkom 
  • Vierkante kraan: vierkante of rechthoekige opzetkom

Toebehoren, wat heb ik bij een opzetwastafel nog meer nodig?

Wastafelplug

Je kan de wastafel voorzien van twee types wastafelpluggen. een klikplug waarmee je het water af kan sluiten en een always-open plug die niet-afsluitbaar is.

Een klikplug gebruik je als de opzetkom een overloop heeft. Een overloop is een gaatje in de wastafel waar het water afgevoerd kan worden als er teveel water in zit.

Een always-open plug gebruik je als de opzetkom geen overloop heeft. Anders zou het water mogelijk over kunnen stromen.

Disclaimer: er zijn meer mogelijkheden op gebied van wastafelpluggen, maar we gaan even uit van de twee meest voorkomende situaties.

Wastafelsifon

Daarnaast heb je nog een wastafelsifon nodig voor de afvoer van het water. Er zijn een aantal type sifons. Maak je alleen gebruik van een wastafelblad waardoor de sifon in het zicht komt? Neem dan een designsifon. Komen de opzetwastafels op een meubel, waardoor je de sifons niet ziet? Neem dan een voordelig meubelsifon.

Met een set met opzetkom, sifon, wastafelplug, wastafelkraan en natuurlijk een blad heb je een complete set.

Vergelijken 2
Filter Filters
Productenvergelijker 0
Openen