Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Hoe plaats je een hangtoilet?

  Hoe plaats je een hangtoilet?

  Een hangtoilet maakt je toiletruimte groter. Schoonmaken wordt makkelijk en je kunt zelf de hoogte van het toilet bepalen. Maar hoe plaats je een hangtoilet? Aan de hand van een stappenplan kan je zelf aan de slag! Nog op zoek naar de juiste toiletpot of inbouwreservoir? Deze vind je bij BadkamerXXL.

  Benodigdheden

  • Hangtoilet
  • Frame voorzien van stelpoten
  • Inbouwreservoir
  • Bedieningspaneel
  • Potmanchet of sprongbocht
  • Houten balkjes
  • Duimstok of rolcentimeter
  • Waterpas
  • Potlood of stift
  • Boormachine
  • Splijtpluggen
  • Vaseline of wasmiddel
  • (Decoupeer)zaag
  • Vijl
  • Schilderstape
  • Mof (en indien nodig tussenstukken in de juiste diameter om het toilet aan te sluiten op de afvoerbuis)
  • Afwerkmateriaal voor de voorzetwand

  Stap 1 – Bepaal de positie van het toilet

  De afvoer moet tegen de achterwand van het hangtoilet aanliggen. Gebruik voor de watertoevoer een 12 mm dikke waterleiding. Door de inbouwkast komt het toilet een stuk naar voren. Houd er rekening mee dat je genoeg beenruimte overhoudt. 50 cm is genoeg. Ook aan de zijkanten moet je rekening houden met minimaal 20 cm ruimte.

  Tip: Weinig beenruimte over?
  Kies dan een extra plat inbouwreservoir.

  Lees hier ook meer tips voor een klein toilet.

  Stap 2 – Bepaal de hoogte van het toilet

  Om de exacte positie van het hangtoilet te bepalen moet je bepalen wat de inbouwdiepte wordt. Houdt hierbij ook rekening met de gewenste afwerking. Daarna kan de hoogte van het toilet worden bepaald. Lees hiervoor ons blog over de hoogte van een toilet.

  Stap 3 – Plaatsen van het frame

  Bepaal de zithoogte van het toilet en stel de poten van het frame in. Dit werkt het beste door het frame op zijn kant te leggen. Zorg dat de bovenkant waterpas staat en zet het frame op de juiste plek.

  Stap 4 – Aftekenen en boren

  Teken alle boorgaten af. Na het verwijderen van het frame boor je gaten van 10 mm en sla je de pluggen erin.

  Moeite met duidelijk aftekenen? Plak dan een stukje schilderstape op de plek, en markeer daarop de juiste plek

  Stap 5 – Plaatsen van de afvoerbocht

  Het frame kan nu worden aangesloten op het riool met de bijgeleverde afvoerbocht. Gebruik hiervoor een sprongbocht of een potmanchet om de afvoer aan te kunnen sluiten op een bestaande afvoerbuis. Om het aansluiten makkelijker te maken kan je beide delen insmeren met vaseline.

  Stap 6 – Vastzetten van het frame

  Schroef het frame aan de muur en aan de vloer vast door middel van houtdraadbouten. Ook de afvoerbocht bevestig je nu definitief vast aan het frame. Let erop dat deze spanningsvrij geplaatst kan worden.

  Stap 7 – Plaatsen van de hoekstopkraan

  Plaats de meegeleverde hoekstopkraan in de wand van het reservoir. Deze kan je, afhankelijk van het type reservoir, aan de bovenkant, achterkant of zijkant van het reservoir plaatsen. De hoekstopkraan kan nu worden aangesloten op de waterleiding. Gebruik hiervoor geen flexibele slang, maar een koperen buis van 12mm.

  Stap 8 – Plaatsen van de draadeinden

  Draadeinden houden de pot op het frame. Plaats de draadeinden op beide binnenste gaten en borg ze met de meegeleverde moeren. De lengte waarop je de draadeinden moet instellen is afhankelijk van de dikte van het frontpaneel, de eventuele tegels en het keramiek op de plaats van het ophangpunt. De draadeinden moeten na het plaatsen van de pot nog 1,5 cm uitsteken om ze daarna met ringen en moeren te kunnen vastzetten.

  Een formule voor de juiste lengte van het draadeind
  = de vloerdikte van de closetpot + de dikte van het frontpaneel + de dikte van de tegels + 1.5cm.

  Stap 9 – Plaatsen van de doppen en tegelsjabloon

  Plaats nu de doppen en tegelsjabloon. Door het plaatsen van een frontpaneel, van multiplex of gipsplaat, kan je het inbouwreservoir mooi weg werken. Let erop dat het materiaal wel watervast is.

  Stap 10 – Het frontpaneel

  Bepaal de grootte van het frontpaneel en zaag het materiaal op maat. Teken vervolgens de openingen van de afvoer- en valpijp, de draadeinden en het bedieningsplaat af. Zaag vervolgens met een (decoupeer)zaag op maat.

  Stap 11 – Bevestigen van het paneel

  Het bedieningspaneel kan nu worden bevestigd door middel van de hulpbalkjes. Deze zet je met spijkerpluggen aan de muur en vloer vast. De frontplaat ka vervolgens vastgeschroefd worden aan de balkjes en het ijzeren frame.

  Stap 12 – Aftekenen van de aansluitstukken

  De afdekdoppen kunnen nu verwijderd worden. Duw de aansluitstukken zo ver mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Ook hier helpt een beetje vaseline om dit te vergemakkelijken. Teken vervolgens de buizen af langs het frontpaneel.

  Vervolgens druk je de voorzijde van de aansluitstukken zo ver mogelijk op de toiletpot. Hiervoor gebruik je de smalle buis en de rubberen ring. De buizen worden aan de achterzijde van de toiletpot afgetekend.

  Stap 13 – Op maat zagen van de aansluitstukken

  Meet de afstand tussen de twee afgetekend lijnen en tel daar 3 mm bij op. Zaag dit vervolgens af van iedere buis. Met een vijl maak je de achterkant een beetje schuin. Sluit daarna de aansluitstukken aan op het frame. Sluit vervolgens de aansluitstukken definitief aan op het frame.

  Stap 14 – Knip de isolatiemat in model

  Trek de vorm van het toilet over op de bijgeleverde isolatiemat. Dit doe je het beste door de pot met de achterkant plat neer te leggen. De isolatiemat kan daarna geplaatst worden tussen het toilet en de achterwand.

  Stap 15 – Plaats de toiletpot

  Smeer wat vaseline op het rubber van de aan- en afvoerbuis en schuif het toilet over de draadeinden heen. Zet het toilet goed vast met de bijgeleverde ringen en moeren.

  Stap 16 – Plaatsen van het bedieningspaneel

  Afhankelijk van het type inbouwreservoir kan je nu het tegelsjabloon verwijderen of dit op maat snijden. Plaats de onderplaat voor het bedieningspaneel volgens de gebruiksaanwijzing en bevestig het bedieningspaneel op de onderplaat.

  Stap 17 – De closetpot afkitten

  Controleer goed of het hangtoilet niet lekt door een aantal keer door te trekken. Controleer daarna met een waterpas of de pot recht hangt. Als dit allemaal goed is kan je gaan afkitten door de kit tussen de pot en de tegels te spuiten. Na de bevestiging van de toiletbril is je hangtoilet klaar voor gebruik.

  Gebruik een spuitmond die even breed is als de naad. Zo voorkom je dat er te veel kit wordt aangebracht.
  Het teveel aan verse kit kan worden verwijderd met een zeepoplossing en een kitlepel.

   

  Productenvergelijker 0
  Openen