Kennisbank badkamer

Wat is terugstroombeveiliging?

Geschreven op 14 maart 2019 Door

Inge

Wanneer een kraan over terugstroombeveiliging beschikt, stroomt er geen vuil water terug de waterleidingen in. Dit komt doordat er een keerklepmodule is aangebracht in de behulzing van de kraan. Het gevolg is dus dat er geen (vuil) water naar het leidingnet kan stromen. Zou er wel vuil in het water van het leidingnet terecht komen, dan beïnvloed dat de werking van andere watertappunten.


Acryl, quaryl, plaatstaal en kunststof: Wat zijn de verschillen?

Geschreven op 15 februari 2019 Door

Inge

Op de website van BadkamerXXL staan baden en douchebakken die gemaakt zijn van veel verschillende materialen. Het is goed mogelijk dat j de termen acryl, quaryl, plaatstaal of kunststof tegenkomt. Dit zijn namelijk veelgebruikte materialen voor onder andere baden. Maar wat houden deze materialen in? Wat zijn de verschillen? Acryl Acryl, ook wel kunststof genoemd, is een materiaal dat warm aanvoelt en een glad en poriënvrij oppervlak heeft. Het is een kunststof waarmee verscheidene vormen gemaakt kunnen worden. Doordat vuil zich nauwelijks hecht aan het materiaal acryl, is het onderhoud eenvoudiger. Ook is acryl slipvast en houdt het badwater langer warm. Een acryl bad voelt comfortabel aan tegen het huidoppervlak. Doordat acryloppervlakken poriënvrij zijn, is afnemen met een zachte doek gemakkelijk. Het materiaal heeft een natuurlijke glans en behoudt z’n kleur doordat het kleurvast is. Quaryl Quaryl is een materiaal dat bekend staat om duurzame kwaliteit, exacte inbouw en onderhoudsgemak. Een quaryl bad bestaat uit kwartszand en acrylhars en kan in iedere willekeurige vorm worden gegoten. Daarnaast is het materiaal krasbestendig en kleurecht. Quaryl is 100% te recyclen en behoudt zijn glans. Daarnaast is quaryl duurzaam, tijdloos, warm en plastisch. Kalk en vuil kunnen zich nauwelijks hechten aan het oppervlak, waardoor een permanente glans blijft. Quaryl producten zijn slipvast, wat een goed gevoel van veiligheid geeft. Ook houdt quaryl warmte langer vast. Plaatstaal Plaatstaal is een stevig materiaal dat over het algemeen goedkoper is in aanschaf en zeker tegen een stootje kan. Plaatstaal is metaal in plaatvorm, gemaakt door een gegoten blok metaal te walsen. Wel is het zwaarder dan een acrylbad, kan het roesten en houdt het minder warmte vast. Daarnaast dient het geaard te worden. Plaatstaal is hard en kras-, slag- en slijtvast. Een populair bad waarbij plaatstaal is gebruikt, is het Bette Free bad. Verschillen op een rijtje Zoals u ziet, zijn de materialen verschillend, maar zijn er ook wel degelijk overeenkomsten. Welk soort bad u kiest, hangt van uw wensen af. De een vindt een bad van acryl goed, de ander zweert bij een bad van plaatstaal.    Acryl  Quaryl  Plaatstaal  Voelt warm aan  Duurzaam materiaal  Stevig materiaal  Vuil hecht zich nauwelijks  Krasbestendig  Goedkoper  Eenvoudig te onderhouden  Kleurecht  Kras-, slag- en slijtvast  Kleurvast en natuurlijke glans  Behoudt glans    Slipvast  Slipvast    Houdt water langer warm  Vuil hecht zich nauwelijks     Heb je nog vragen over de verschillende materialen? Laat gerust hieronder een reactie achter!


Wat is een MO (midden-onder) aansluiting?

Geschreven op 3 oktober 2018 Door

Inge

Bij een Midden Onder (MO) aansluiting zit de afvoer midden-onder het toilet. Hierdoor moet het toilet rechtstreeks op de uitlaat in de vloer geplaatst worden. MO en VO (voor-onder) toiletpotten werden vroeger gebruikt en worden tegenwoordig niet meer gemaakt. Een alternatief wat vaker voorkomt is de Achter Onder aansluiting.


Wat is een SV (S-vorm) aansluiting?

Geschreven op 3 oktober 2018 Door

Inge

De S-vorm verdekte uitlaat (ook wel SV aansluiting genoemd) wordt rechtstreeks op de uitlaat in de vloer geplaatst. De afvoer zit direct in het toilet verwerkt waardoor hij aan de achterkant niet zichtbaar is. Verschil AO of SV aansluiting Ook de AO aansluiting gaat rechtstreeks de vloer in. Wat is dan het verschil? De SV-vorm is een verdekte aansluiting en zit in de toiletpot zelf verwerkt. Bij een AO aansluiting zie je verticale buis wel aan de achterkant lopen.


Wat is een doorlopende scharnierpen?

Geschreven op 3 oktober 2018 Door

Inge

Bij een toiletzitting met doorlopende scharnierpen zit de toiletzitting niet aan twee scharnierpunten past, maar aan een pen die over de hele breedte van het toilet loopt. Vaak wordt deze d.m.v. de deksel van de toiletzitting afgedekt waardoor deze niet meer zichtbaar is. Tegenwoordig worden deze toiletzittingen bij niet meer gemaakt. Er wordt vrijwel altijd gebruikt gemaakt van twee scharnieren waar de toiletzitting op kantelt.


Kiezen voor droogbouwwand of droge wandoplossing?

Geschreven op 3 oktober 2018 Door

Inge

Droogbouw wil zeggen dat bij de installatie van een voorzetwand er geen natte materialen gebruikt worden. Natte materialen zoals beton, zand, cement etc. Zo’n droge wandoplossing wordt meestal bij het installeren van een inbouwreservoir voor een toilet toegepast. Droogbouwsystemen worden hoofdzakelijk toegepast voor houtskeletbouw. Ook voor de geluidsisolatie is een droogbouwwand erg geschikt.


Voorbewerkte (doorslaanbare) kraangaten

Geschreven op 12 juli 2018 Door

Inge

Wanneer een wastafel beschikt over één of meerdere voorbewerkte kraangaten, houdt dat in dat de wastafel eigenlijk nog niet over volledige kraangaten beschikt. Het kraangat is namelijk gedeeltelijk gevormd en ook niet zichtbaar. Om het wel zichtbaar te maken kun je gemakkelijk via de onderkant van de wastafel de kraangaten ‘doorslaan’. Voorbewerkte kraangaten bij welke kranen en wastafels? De kraangaten die voorbewerkt en dus doorslaanbaar zijn kunnen bij alle soort wastafelkranen van pas komen. Wanneer je namelijk een wandkraan (inbouw wastafelkraan) hebt, heeft de wastafel geen kraangaten nodig en hoef je dus niet de wastafel ‘door te slaan’. Hierdoor heb je geen zichtbaar kraangat, terwijl je wel een voorbewerkt kraangat hebt. In het andere geval kun je er altijd voor kiezen om gebruik te maken van een opzetkraan. Om deze te plaatsen kun je dus gemakkelijk via de onderkant ‘de wastafel doorslaan’. Hierdoor maak je van het voorbewerkte kraangat een volledig kraangat. Een wastafel met voorbewerkte kraangaten heeft altijd ruimte aan de achterzijde van een kraan, zoals op de afbeelding te zien is. Op deze achterkant bevindt zich ook het doorslaanbare kraangat. Voorbewerkte kranen kunnen bij alle wastafels voorkomen, zolang het maar een achterzijde heeft en die nog niet over volledige kraangaten beschikt. De doorslaanbare kraangaten komen dus niet voor bij een opzetwastafel bijvoorbeeld. Wanneer de wastafel over één kraangat beschikt, bevindt het voorbewerkte kraangat zich meestal in het midden en op de achterzijde van de wastafel. In het geval van twee kraangaten, bevindt zich meestal één kraangat op 1/3 vanaf de zijkant en het andere kraangat op 1/3 vanaf de andere zijkant.


Wat is een wastafelzuil?

Geschreven op 11 juli 2018 Door

Inge

Met een wastafelzuil zorg je ervoor dat de afvoer van de wastafel netjes wordt verwerkt en niet meer zichtbaar is. Dankzij de zuil krijgt de wastafel een strakker en stijlvoller design. Dit komt mede doordat de zuil vaak van hetzelfde materiaal is gemaakt als de wastafel zelf, namelijk keramiek. Een wastafelzuil kan vergeleken worden met een sifonkap, alleen is het verschil tussen beide dat een wastafelzuil groter is. Wastafelzuil van toepassing bij vrijhangende wastafels Een wastafelzuil is van toepassing bij vrijhangende wastafels. Dit houdt in dat er geen kast onder kan zitten, zoals bij een badkamermeubel of fonteinmeubel het geval is. Verder is van belang om te weten dat een wastafelzuil niet standaard wordt meegeleverd bij het bestellen van een wastafel.


Wat is een sifonkap?

Geschreven op 11 juli 2018 Door

Inge

Met een sifonkap verberg je de sifon, die zich bevindt aan de onderkant van een wastafel. Een sifonkap komt dus voor bij een wastafel. In meeste gevallen heeft de sifon niet dezelfde kleur als een wastafel. Vandaar dat je met een sifonkap de afvoer verbergt en de wastafel er weer strak en stijlvol uitziet. Een sifonkap lijkt veel op een wastafelzuil, alleen is het verschil dat een sifonkap kleiner is.


Soorten dieptes van een wastafel

Geschreven op 10 juli 2018 Door

Inge

In plaats van de lengte van een wastafel wordt er ook wel gesproken van de diepte van een wastafel. Maar met de diepte van een wastafel kunnen twee dingen worden bedoeld: De afstand van de achterkant tot de voorkant van de gehele wastafel of de afstand van de voorkant van het wateropvang gedeelte tot de achterkant van dat gedeelte. Diepte voorsprong De afstand van de voorkant tot de achterkant van de gehele wastafel noemt men de diepte voorsprong. Samen met de breedte en de hoogte worden de afmetingen van de buitenkant van een wastafel bepaald. Diepte kom Tegenover de afstand van de gehele wastafel, is er ook de afstand van de voorkant van het wateropvang gedeelte tot de achterkant van het wateropvang gedeelte. Dit wordt de diepte kom genoemd. Het gaat hier dus niet om de afstand van de gehele wastafel, maar om een gedeelte van de wastafel. De diepte van de kom wordt ook wel gezien als een extra afmeting, aangezien het vaak alleen gaat over de diepte voorsprong.


Productenvergelijker 0
Openen