Kennisbank badkamermeubels

Wat wordt bedoeld met het front van een badkamermeubel?

Geschreven op 6 juni 2018 Door

Inge

Onder het front van een badmeubel vallen onder andere de schuifladen en kastdeuren van een kast. Het front van een badkamermeubel is dus een onderdeel van de onderkast of van de hoge kast. Alle andere delen van de (onder)kast vallen onder de corpus van een badmeubel. Op de afbeelding staat het verschil tussen het front en de corpus van een badkamermeubel geïllustreerd. Het front van een kast komt niet alleen voor bij badmeubels. Het is ook mogelijk dat het voorkomt bij keukenkasten, spiegelkasten en andere soort kasten. Bij deze kasten is de betekenis van het front van een kast hetzelfde als bij een badkamermeubel.


Wat is een badmeubel?

Geschreven op 6 juni 2018 Door

Inge

Een badkamermeubel bestaat uit meerdere delen en kan (zoals de afbeeldingen aangeven) op poten staan of (wat meestal het geval is) aan de wand gemonteerd worden. Een badmeubel creëert opbergruimte en geeft je de gelegenheid om je te wassen. Het is mogelijk om alle delen van een badmeubel los te bestellen, maar het is ook mogelijk om een badmeubel set te bestellen. De delen waar een badmeubel uit bestaat worden hieronder toegelicht. Onderkast Eén van de delen van een badkamermeubel is de onderkast. De onderkast biedt opbergruimte en beschikt over een kastje of één of twee laden. De onderkasten zijn veelal gemaakt van hout en kunnen verschillende breedtes aannemen. Wastafel of opzetwaskom Boven de onderkast bevindt zich de wastafel of de opzetwaskom. In het laatste geval zit er tussen de opzetkom en de onderkast een tafelblad. Het verschil tussen de wastafel en de opzetwaskom is dat de wastafel in de bovenkant van de onderkast zit verwerkt en een opzetwastafel op het wastafelblad boven de onderkast staat. Wastafelkraan Bij een wastafel of een opzetwaskom kan een wastafelkraan niet ontbreken. Een wastafelkraan is een kraan die door de hoogte en lengte zeer geschikt is om te gebruiken bij een wastafel of opzetkom. Wastafelkranen kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: opbouw – en inbouw wastafelkranen. Een opbouw wastafelkraan staat met de onderkant vast op de wastafel, of in het geval van een opzetwaskom op het tafelblad. Bij een wastafel is in dit geval wel een kraangat nodig. Bij een inbouw wastafelkraan is geen kraangat nodig. Deze kranen worden namelijk aan de wand gemonteerd. Sifon en afvoerplug Een sifon zorgt samen met een afvoerplug voor de afvoer van het water in de wastafel of opzetwaskom. Het water stroomt via de wastafel eerst langs de afvoerplug en gaat vervolgens door de sifon waarna het wordt verwerkt. De sifon brengt het water naar de afvoer en met de afvoerplug wordt het water naar de sifon bediend door de afvoer te sluiten of te openen. Bovenstaande onderdelen zijn essentieel voor een badkamermeubel en kunnen niet ontbreken. Naast deze onderdelen kan een badmeubel nog uit andere onderdelen bestaan: een zijkast, spiegel of spiegelkast en een wastafelblad. Een wastafelblad kan op twee manieren fungeren: In het geval bij een opzetwaskom bevindt het wastafelblad zich tussen de kom en de onderkast en kan het blad niet ontbreken. De andere manier is dat het wastafelblad aan de muur wordt gemonteerd en gebruikt kan worden als planchet.


Wat wordt bedoeld met een corpus van een badmeubel?

Geschreven op 6 juni 2018 Door

Inge

Een (onder)kast van een badkamermeubel valt onder te verdelen in twee stukken: de corpus en het front van een badmeubel. Een corpus bestaat uit twee zijwanden, een achterwand en een bodemplaat. De voorkant van een onderkast valt niet onder een corpus, maar onder het front van een (onder)kast. Onder de corpus valt dus, behalve de lade of kastdeur, alles van een (onder)kast. De afbeelding illustreert dit. Op deze afbeelding is geen onderkast maar een (hoge) zij kast zichtbaar. Ten slotte, een corpus komt niet alleen voor bij een badmeubel. Het komt namelijk ook voor bij spiegelkasten, keukenkasten en andere soort kasten. Bij deze kasten komt het principe van een corpus op dezelfde manier voor als bij een kast van een badkamermeubel.


Wat zijn opbouwgrepen?

Geschreven op 5 juni 2018 Door

Inge

Badkamermeubels kunnen over verschillende grepen beschikken, die teruggebracht kunnen worden tot drie categorieën: Infreesgrepen, greeploos en opbouwgrepen. In dit artikel wordt er een toelichting gegeven op de opbouwgrepen. Een opbouwgreep bevindt zich, in tegenstelling tot greeploos, meer in het midden van de lade en steekt een aantal centimeter uit. Aan de buitenkanten (en soms ook in het midden) van de greep zit de greep vast aan de lade waardoor er ruimte tussen beide ontstaat op de plaatsen waar de greep en de lade niet aan elkaar vast zitten. Deze ruimte maakt het mogelijk om je hand of vingers om de greep te klemmen en de lade te openen. Op de afbeeldingen worden een tweetal badkamermeubels met opbouwgrepen getoond. Ook wordt de ruimte tussen de lade en de greep zichtbaar. Op de afbeelding rechts is de greep op twee plaatsen verbonden aan de lade en op de afbeelding hieronder op drie plaatsen.


Wat is een infreesgreep

Geschreven op 5 juni 2018 Door

Inge

Een infreesgreep bevindt zich bij een badkamermeubel in de meeste gevallen in het midden van de lade. Op deze plek bevindt zich dan een inham, een soort opening, waar de lade mee kan worden geopend. Deze inham in het midden van de lade kan gemaakt zijn van verschillende materialen en is meestal van een ander materiaal gemaakt dan de onderkast, in de meeste gevallen aluminium. Overeenkomsten infreesgreep, opbouwgreep en greeploos Een infreesgreep bevindt zich dus meestal, net zoals een opbouwgreep, in het midden van de lade. Op dit gebied kunnen infreesgrepen en opbouwgrepen met elkaar vergeleken worden, maar een verschil tussen beide is dat een opbouwgreep uitsteekt en een infreesgreep niet. De infreesgreep heeft namelijk een soort inham waar de lade mee kan worden geopend. Een greeploze badmeubel beschikt ook over een inham en op dat gebied lijken een badkamermeubel met infreesgrepen en een greeploze badkamermeubel weer op elkaar.


Verschil tussen directe en indirecte spiegelverlichting

Geschreven op 4 juni 2018 Door

Inge

Het verschil tussen directe en indirecte spiegelverlichting is dat directe spiegelverlichting alleen de spiegel verlicht en dat indirecte spiegelverlichting de ruimte waar de spiegel zich bevindt, voorziet van licht. Wanneer in het geval van indirecte verlichting de kamer of de ruimte wordt verlicht, wordt het licht via het spiegel oppervlak de kamer ingestuurd.


Welke waste soorten zijn er?

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Door middel van een waste is het mogelijk om de afvoerplug van een wastafel af te sluiten zodat het water in de wastafel blijft. Een waste behoort tot een afbouwdeel en met een waste bepaal je namelijk de bediening van de afvoerplug. Deze kan geopend of gesloten worden en dat kan op verschillende manieren. Hieronder komen kort de drie meest voorkomende soorten waste ter sprake. Trekwaste Bij een trekwaste bevindt de bediening, om de afvoer te openen of te sluiten, zich aan de achterkant van de wastafelkraan. Deze bediening komt tot stand door middel van een hendeltje wat bestaat uit een hefboom-mechanisme. Wanneer het hendeltje naar beneden wordt gedrukt zal de afvoerplug van de wastafel sluiten. Als het hendeltje weer naar boven wordt bediend, gaat de afvoerplug van de wastafel weer open. Klikwaste In tegenstelling tot een trekwaste, beschikt een wastafelkraan met een klikwaste niet over een hendeltje. Bij een klikwaste wordt er gebruik gemaakt van een klikplug. Deze klikplug bevindt zich op dezelfde plaats als een standaard afvoerplug. Door op een klikplug te drukken zal deze dicht of open gaan. Klik op de link om meer te weten te komen over de verschillen tussen een trekwaste en klikwaste. Kettingwaste Een wastafelkraan met een kettingwaste beschikt over een rubberen afsluiting waarmee de afvoer gesloten kan worden. Deze rubberen afsluiting zit via een ketting vast aan de kraan zodat je de afsluiting niet kan verliezen. De ketting zit aan de voorkant van kraan vast gemaakt.


Productenvergelijker 0
Openen