Kennisbank badkamer

Wat is een kraan met automatische lediging?

Geschreven op 9 juli 2018 Door

Inge

Een kraan met automatische lediging beschikt over een waste die automatisch opent en sluit. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een sensor die voor op de kraan is geplaatst. Het voordeel van een automatische waste is dat je niet met je handen in het water van de wasbak hoeft om de wastafelplug te openen of te sluiten. De afvoerplug opent en sluit namelijk automatisch.


Wat is een overloopgat?

Geschreven op 9 juli 2018 Door

Inge

Een overloopgat is een rond gaatje wat zich in de wasbak bevindt, om precies te zijn redelijk hoog in de wastafel. Een overloop zorgt ervoor dat het water in de wasbak niet over de rand kan stromen. Wanneer het waterniveau zich op de hoogte van de overloop bevindt, stroomt het water namelijk via de overloop naar de afvoer. Gevolgen wastafel met overloopgat Bij een wastafel die over een overloop beschikt zal het water dus niet meer over de rand kunnen komen. Het gevolg hiervan is dat het water niet vanuit de wasbak op de grond zal vallen en er waterschade ontstaat. Een overloop kan geplaatst worden bij alle wastafels, dus ook in de keuken of de toilet ruimte. Met een overloop kan het water dus op twee manieren naar de afvoer worden vervoerd, maar deze twee manieren kunnen niet tegelijkertijd in werking zijn. De overloop kan namelijk alleen worden gebruikt wanneer de afvoerplug gesloten is. Gevolgen wastafel zonder overloopgat Wanneer een wastafel niet over een overloop beschikt is het dus mogelijk dat de wastafel overstroom en het water zich verder verspreid naar de grond. Hierdoor kan er waterschade ontstaan.


Wat is een wastrog?

Geschreven op 9 juli 2018 Door

Inge

Een wastrog is een wastafel die groter en breder is dan een wastafel die je in de badkamer of toilet ruimte tegenkomt. Deze wasbak beschikt vaak ook over meerdere kranen zodat meerdere mensen tegelijk gebruik kunnen maken van de wastrog. ‘Simpele’ wasbakken Deze grotere wasbakken hebben een relatief ‘simpele’ uitstraling. Dat komt omdat ze meestal van roestvrijstaal zijn gemaakt. Dit in vergelijking met wastafels die in de badkamer of toiletruimte voorkomen. Die zijn namelijk vaak gemaakt van het luxere keramiek. Tot slot komen de wastroggen dus veelal voor op plekken waar grotere groepen zich bevinden. Hierom worden deze wasbakken bijvoorbeeld gebruikt op campings of in kleedruimtes van sportaccommodaties.


Wat is een geïsoleerd kraanhuis?

Geschreven op 6 juli 2018 Door

Inge

Een kraanhuis is het gedeelte van een thermostaatkraan waar het koude en warme water terecht komt voordat het vervoerd wordt naar de douchekop of baduitloop. In het kraanhuis wordt het koude en warme water dus pas met elkaar gemengd. Het kraanhuis bevindt zich tegen de aansluitingen aan en tussen de bedieningsknoppen van de thermostaatkraan. Wanneer een kraanhuis geïsoleerd is, betekent dat de badkamerkraan niet warmer kan worden dan de ingestelde temperatuur, oftewel de temperatuur van het water. Dit wordt ook wel CoolTouch genoemd. Op de afbeelding is een thermostaatkraan zichtbaar. Het ronde kraanhuis bevindt zich in het midden, tussen de bedieningsknoppen voor de toevoer en de temperatuur van het water. Aan het kraanhuis zitten drie aansluitingen verbonden: één waar het koude water vandaan komt, één waar het warme water vandaan komt en één waarmee het gemengde water naar de douchekop wordt vervoerd. Klik hier voor een impressie van meerdere badthermostaten en douchethermostaten met een geïsoleerd kraanhuis.


Wat is een mengkraan?

Geschreven op 6 juli 2018 Door

Inge

Een mengkraan is een kraan die, net als een thermostaatkraan, water levert door koud en warm water met elkaar te mengen. Het verschil tussen een thermostaatkraan en een mengkraan is dat een mengkraan bij een kleinere warm water toevoer, de toevoer van koud water niet zal verminderen. Hierdoor wordt het water dus kouder. Een mengkraan komt veelal voor in de badkamer, maar kan ook voorkomen in de keuken.


Wat betekent het Kiwa keurmerk?

Geschreven op 5 juli 2018 Door

Inge

Kiwa is een organisatie die producten en diensten test, zoals de industriële en huishoudelijke waterinstallaties bijvoorbeeld. Deze waterinstallaties moeten voldoen aan bepaalde eisen om over het Kiwa-keurmerk te beschikken. De eisen zijn in brede zin: De waterinstallaties moeten voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van veiligheid, doelmatigheid en duurzaamheid. Het productieproces moet voldoen aan kwaliteitsbeheersing. Er wordt voor de Kiwa-keurmerk eisen bijvoorbeeld gekeken naar de aansluitingen van kranen, kwaliteit van de douchekoppen en handdouches, afsluiters van kranen, mengkranen en terugstroombeveiliging en andere duurzame eigenschappen van kranen. Wanneer de waterinstallatie die wordt getest voor een Kiwa-keurmerk met drinkwater te maken heeft, worden er ook nog wettelijke hygiënische aspecten beoordeeld. Dit betreft de invloed van de drinkwater aftappunten en de toegepaste materialen op de kwaliteit van het drinkwater. Voldoet een waterinstallatie of kraan aan alle deze eisen spreken we van een Kiwa Water Mark in plaatst van een Kiwa-keur.


Wat is een thermostaatkraan?

Geschreven op 5 juli 2018 Door

Inge

Een thermostaatkraan is een kraan die het water van de door jouw ingestelde temperatuur voorziet. Met een thermostaatkraan komt het water ook sneller op de juiste temperatuur en blijft de ingestelde temperatuur exact hetzelfde. De temperatuur die snel wordt bereikt, komt tot stand doordat het koude en hete water gemengd wordt. Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is en het koude en hete water dus goed is gemengd blijft de temperatuur exact hetzelfde totdat de temperatuur ook maar een beetje wordt veranderd. Dit gebeurt, in tegenstelling tot een mengkraan, doordat bij minder warm water de koud water toevoer wordt verminderd. Hierdoor wordt de druk minder, maar blijft de temperatuur gelijk. Voordelen van een thermostaatkraan Als je de afbeelding bekijkt, denk je misschien dat een thermostaatkraan alleen maar voorkomt in de douche. Maar dat is niet helemaal correct. Naast de douchethermostatenzijn er ook badthermostaten en kan een thermostaatkraan ook voorkomen bij een wastafel en in de keuken. Hieronder volgen nog kort enkele voordelen die een thermostaatkraan met zich meebrengt: Het water bevindt zich snel op de ingestelde temperatuur. Er zijn geen temperatuurschommelingen: de temperatuur blijft exact hetzelfde De kraan is duurzaam: het bespaart water en energie


Wat is een doorstroombegrenzer?

Geschreven op 4 juli 2018 Door

Inge

Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof die vrijwel aan het einde van een kraan wordt geplaatst. Het plaatsen van deze ring heeft als gevolg dat de kraan minder water verbruikt in een bepaalde tijd dan een kraan zonder doorstroombegrenzer. Ondanks dat er minder water doorstroomt, blijft de (kracht van de) straal hetzelfde. Een doorstroombegrenzer kan voor alle soorten kranen worden gebruikt. Doorstroombegrenzer bespaart water Wanneer de kraan volledig open wordt gezet stroomt er over het algemeen 10 tot 15 liter water per minuut door de kraan. Dit is ongeacht wat voor soort kraan, een douchekraan of een keukenkraan bijvoorbeeld. Voor een douche is dit wellicht lekker, maar voor een keukenkraan is 10 liter per minuut ruim voldoende en voor een wastafelkraan is zelfs 6 liter al ruim voldoende. Om deze reden kan een doorstroombegrenzer op een kraan, zoals een keukenkraan en wastafelkraan erg handig en waterbesparend zijn.


Wat is een keukenkraan met uittrekbare handdouche?

Geschreven op 4 juli 2018 Door

Inge

Een keukenkraan die beschikt over een uittrekbare handdouche heeft, in vergelijking met een keukenkraan met mousseur, een groter vaatdouche gedeelte. Het vaatdouche gedeelte is in dit geval de uittrekbare handdouche. De uittrekbare handdouche ziet er in principe hetzelfde uit als een handdouche die in de badkamer wordt gebruikt, alleen is deze handdouche zo gemaakt dat deze qua uiterlijk perfect past bij een keukenkraan. De keukenkraan met handdouche beschikt over een handvat vlakbij het mondstuk van de kraan waarmee je de handdouche kan laten bewegen. Meerdere straalsoorten bij een keukenkraan met uittrekbare handdouche Een handdouche van de keukenkraan beschikt over twee verschillende soorten stralen: een standaard straal en een sproeistraal die erg geschikt is voor het uitspoelen van groente of de afwas. Met het knopje, wat zich vlak naast het handvat bevindt, kun je de straalsoort bepalen. Op de afbeelding is een keukenkraan met uittrekbare handdouche zichtbaar. Het knopje bevindt zich hier net naast het mondstuk van de kraan. Aan de andere kant van het knopje is een klein gleufje zichtbaar. Bij dat gleufje kan de handdouche van de uitloop worden getrokken. En tot slot zit tussen het gleufje en het knopje het handvat waarmee je richting kan geven aan de sproeistraal.


Wat is een keramisch bovendeel?

Geschreven op 3 juli 2018 Door

Inge

Wanneer er gesproken wordt over een keramisch bovendeel in de kraan is dat een binnenwerk aan de bovenkant van de kraan dat beschikt over keramische schijven. Dit keramisch bovendeel is toegepast in keuken-, fontein-, wastafel-, douche- en badkranen. De werking van een keramisch bovendeel Bij het keramische binnenwerk zitten (meestal twee) keramische schijfjes. De schijfjes beschikken over openingen en er is één schijf beweegbaar en de andere zit vast. Doordat er één keramisch schijfje beweegbaar is, kunnen ze ten opzichte van elkaar bewegen zodat de openingen in de schijfjes open of dicht kunnen. Wanneer de keramische schijfjes zo staan dat de openingen open zijn, dus dat de openingen van beide schijfjes op elkaar zitten, stroomt het water door de kraan. In het andere geval zitten de openingen van beide schijfjes niet op elkaar en stroomt er dus geen water door de kraan. Het gevolg van deze keramische schijfjes is dat de kraan niet zal druppelen. Andere eigenschappen van het keramisch bovendeel Op de afbeelding is te zien hoe een keramisch bovendeel eruit ziet. Dit binnenwerk beschikt dus over keramische schijfjes en naast de eerder genoemde eigenschappen zijn er nog andere eigenschappen. Zo zijn de keramische schijven zeer hard en glad afgewerkt. Ook dit zorgt ervoor dat het water niet zal druppelen. Het is ook mogelijk dat een kraan over meerdere binnenwerken beschikt. In dit geval gaat het om een kraan waar de bediening van het warme en koude water apart gebeurt.


Productenvergelijker 0
Openen