Kennisbank wastafels

Voorbewerkte (doorslaanbare) kraangaten

Geschreven op 12 juli 2018 Door

Inge

Wanneer een wastafel beschikt over één of meerdere voorbewerkte kraangaten, houdt dat in dat de wastafel eigenlijk nog niet over volledige kraangaten beschikt. Het kraangat is namelijk gedeeltelijk gevormd en ook niet zichtbaar. Om het wel zichtbaar te maken kun je gemakkelijk via de onderkant van de wastafel de kraangaten ‘doorslaan’. Voorbewerkte kraangaten bij welke kranen en wastafels? De kraangaten die voorbewerkt en dus doorslaanbaar zijn kunnen bij alle soort wastafelkranen van pas komen. Wanneer je namelijk een wandkraan (inbouw wastafelkraan) hebt, heeft de wastafel geen kraangaten nodig en hoef je dus niet de wastafel ‘door te slaan’. Hierdoor heb je geen zichtbaar kraangat, terwijl je wel een voorbewerkt kraangat hebt. In het andere geval kun je er altijd voor kiezen om gebruik te maken van een opzetkraan. Om deze te plaatsen kun je dus gemakkelijk via de onderkant ‘de wastafel doorslaan’. Hierdoor maak je van het voorbewerkte kraangat een volledig kraangat. Een wastafel met voorbewerkte kraangaten heeft altijd ruimte aan de achterzijde van een kraan, zoals op de afbeelding te zien is. Op deze achterkant bevindt zich ook het doorslaanbare kraangat. Voorbewerkte kranen kunnen bij alle wastafels voorkomen, zolang het maar een achterzijde heeft en die nog niet over volledige kraangaten beschikt. De doorslaanbare kraangaten komen dus niet voor bij een opzetwastafel bijvoorbeeld. Wanneer de wastafel over één kraangat beschikt, bevindt het voorbewerkte kraangat zich meestal in het midden en op de achterzijde van de wastafel. In het geval van twee kraangaten, bevindt zich meestal één kraangat op 1/3 vanaf de zijkant en het andere kraangat op 1/3 vanaf de andere zijkant.


Wat is een sifonkap?

Geschreven op 11 juli 2018 Door

Inge

Met een sifonkap verberg je de sifon, die zich bevindt aan de onderkant van een wastafel. Een sifonkap komt dus voor bij een wastafel. In meeste gevallen heeft de sifon niet dezelfde kleur als een wastafel. Vandaar dat je met een sifonkap de afvoer verbergt en de wastafel er weer strak en stijlvol uitziet. Een sifonkap lijkt veel op een wastafelzuil, alleen is het verschil dat een sifonkap kleiner is.


Wat is een wastafelzuil?

Geschreven op 11 juli 2018 Door

Inge

Met een wastafelzuil zorg je ervoor dat de afvoer van de wastafel netjes wordt verwerkt en niet meer zichtbaar is. Dankzij de zuil krijgt de wastafel een strakker en stijlvoller design. Dit komt mede doordat de zuil vaak van hetzelfde materiaal is gemaakt als de wastafel zelf, namelijk keramiek. Een wastafelzuil kan vergeleken worden met een sifonkap, alleen is het verschil tussen beide dat een wastafelzuil groter is. Wastafelzuil van toepassing bij vrijhangende wastafels Een wastafelzuil is van toepassing bij vrijhangende wastafels. Dit houdt in dat er geen kast onder kan zitten, zoals bij een badkamermeubel of fonteinmeubel het geval is. Verder is van belang om te weten dat een wastafelzuil niet standaard wordt meegeleverd bij het bestellen van een wastafel.


Soorten dieptes van een wastafel

Geschreven op 10 juli 2018 Door

Inge

In plaats van de lengte van een wastafel wordt er ook wel gesproken van de diepte van een wastafel. Maar met de diepte van een wastafel kunnen twee dingen worden bedoeld: De afstand van de achterkant tot de voorkant van de gehele wastafel of de afstand van de voorkant van het wateropvang gedeelte tot de achterkant van dat gedeelte. Diepte voorsprong De afstand van de voorkant tot de achterkant van de gehele wastafel noemt men de diepte voorsprong. Samen met de breedte en de hoogte worden de afmetingen van de buitenkant van een wastafel bepaald. Diepte kom Tegenover de afstand van de gehele wastafel, is er ook de afstand van de voorkant van het wateropvang gedeelte tot de achterkant van het wateropvang gedeelte. Dit wordt de diepte kom genoemd. Het gaat hier dus niet om de afstand van de gehele wastafel, maar om een gedeelte van de wastafel. De diepte van de kom wordt ook wel gezien als een extra afmeting, aangezien het vaak alleen gaat over de diepte voorsprong.


Wat is een overloopgat?

Geschreven op 9 juli 2018 Door

Inge

Een overloopgat is een rond gaatje wat zich in de wasbak bevindt, om precies te zijn redelijk hoog in de wastafel. Een overloop zorgt ervoor dat het water in de wasbak niet over de rand kan stromen. Wanneer het waterniveau zich op de hoogte van de overloop bevindt, stroomt het water namelijk via de overloop naar de afvoer. Gevolgen wastafel met overloopgat Bij een wastafel die over een overloop beschikt zal het water dus niet meer over de rand kunnen komen. Het gevolg hiervan is dat het water niet vanuit de wasbak op de grond zal vallen en er waterschade ontstaat. Een overloop kan geplaatst worden bij alle wastafels, dus ook in de keuken of de toilet ruimte. Met een overloop kan het water dus op twee manieren naar de afvoer worden vervoerd, maar deze twee manieren kunnen niet tegelijkertijd in werking zijn. De overloop kan namelijk alleen worden gebruikt wanneer de afvoerplug gesloten is. Gevolgen wastafel zonder overloopgat Wanneer een wastafel niet over een overloop beschikt is het dus mogelijk dat de wastafel overstroom en het water zich verder verspreid naar de grond. Hierdoor kan er waterschade ontstaan.


Wat is een wastrog?

Geschreven op 9 juli 2018 Door

Inge

Een wastrog is een wastafel die groter en breder is dan een wastafel die je in de badkamer of toilet ruimte tegenkomt. Deze wasbak beschikt vaak ook over meerdere kranen zodat meerdere mensen tegelijk gebruik kunnen maken van de wastrog. ‘Simpele’ wasbakken Deze grotere wasbakken hebben een relatief ‘simpele’ uitstraling. Dat komt omdat ze meestal van roestvrijstaal zijn gemaakt. Dit in vergelijking met wastafels die in de badkamer of toiletruimte voorkomen. Die zijn namelijk vaak gemaakt van het luxere keramiek. Tot slot komen de wastroggen dus veelal voor op plekken waar grotere groepen zich bevinden. Hierom worden deze wasbakken bijvoorbeeld gebruikt op campings of in kleedruimtes van sportaccommodaties.


Welke waste soorten zijn er?

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Door middel van een waste is het mogelijk om de afvoerplug van een wastafel af te sluiten zodat het water in de wastafel blijft. Een waste behoort tot een afbouwdeel en met een waste bepaal je namelijk de bediening van de afvoerplug. Deze kan geopend of gesloten worden en dat kan op verschillende manieren. Hieronder komen kort de drie meest voorkomende soorten waste ter sprake. Trekwaste Bij een trekwaste bevindt de bediening, om de afvoer te openen of te sluiten, zich aan de achterkant van de wastafelkraan. Deze bediening komt tot stand door middel van een hendeltje wat bestaat uit een hefboom-mechanisme. Wanneer het hendeltje naar beneden wordt gedrukt zal de afvoerplug van de wastafel sluiten. Als het hendeltje weer naar boven wordt bediend, gaat de afvoerplug van de wastafel weer open. Klikwaste In tegenstelling tot een trekwaste, beschikt een wastafelkraan met een klikwaste niet over een hendeltje. Bij een klikwaste wordt er gebruik gemaakt van een klikplug. Deze klikplug bevindt zich op dezelfde plaats als een standaard afvoerplug. Door op een klikplug te drukken zal deze dicht of open gaan. Klik op de link om meer te weten te komen over de verschillen tussen een trekwaste en klikwaste. Kettingwaste Een wastafelkraan met een kettingwaste beschikt over een rubberen afsluiting waarmee de afvoer gesloten kan worden. Deze rubberen afsluiting zit via een ketting vast aan de kraan zodat je de afsluiting niet kan verliezen. De ketting zit aan de voorkant van kraan vast gemaakt.


Productenvergelijker 0
Openen