Douchebak of douchegoot met tegels: wat is beter?
Wil je jouw bestaande badkamer renoveren? Of is de badkamer volledig nieuwbouw? Dan is wellicht één van de eerste vragen rondom de verbouwing van jouw badkamer: "Wat is beter voor mijn situatie? Een douchebak of een douchegoot met tegels?". Het heeft beide zijn voor- en nadelen. In dit artikel neem ik jou mee door de verschillen tussen beide oplossingen. Na het lezen van dit artikel weet je welke oplossing het meest geschikt is voor jouw douche.
Zoals ik in mijn intro al zei, is de kans vrij groot dat je ergens in het beginproces van je badkamer de keuze moet maken tussen een douchebak of een douchegoot met tegels. Daarbij is "Wat is beter?" misschien geen goede vraag. Spoiler alert: er is namelijk niet per se "een betere" optie. Het hangt er van af welke wensen en eisen je hebt.
Vind je uiterlijk het belangrijkst? Of wil je graag schoonmaakgemak? Ook kan het zijn dat je met renovatie helemaal geen ruimte hebt om iets in te bouwen. Wat kies je dan? Ik zal beide oplossingen onder de loep nemen en die zal ik beschrijven volgens deze onderwerpen:
- Uitstraling
- Afschot
- Toegankelijkheid
- Installatie
- Waterdichtheid
- Antislip
- Plaatsing van glaswerk
- Onderhoud / schoonmaken
Voor- en nadelen douchebak / douchevloer
Bij een douchebak denk je al snel aan die hoge plastic bakken van vroeger. De tijd heeft echter niet stilgezeten en tegenwoordig zijn er veel mooiere oplossingen verkrijgbaar. De zogenaamde douchevloeren. Van verschillende materialen zoals solid surface, mineraalmarmer of composiet met steenstructuur tot een verschillend pallet aan kleuren.
Leestip: verschillen tussen douchebak en douchevloer
Renovatie / nieuwbouw
Ten eerste is een douchebak vaak makkelijker te plaatsen bij een renovatie. Dit scheelt misschien maar enkele centimeters, maar toch kan dat bij renovatie net het verschil maken. In veel bestaande badkamers is de beschikbare hoogte beperkt, en dan biedt een douchebak een goede oplossing. Het zorgt ervoor dat je niet de hele vloer hoeft aan te passen.
Als je echt geen inbouwdiepte hebt zou je de douchebak hoger kunnen plaatsen door er zelf een frame onder te maken. Al heb je dan wel een hogere opstap, wat voor de meesten niet wenselijk is. Maar als het niet anders kan, ontkom je er soms niet aan.
Afschot
In een doucheruimte wil je dat het water op een natuurlijke manier naar de afvoer wegloopt. Dus je wilt dat rondom jouw afvoer, of het nou een douchebak of douchegoot is, er geen water blijft liggen. Dit wordt afschot genoemd.
Een ander voordeel van de douchebak is dat deze een automatisch afschot in het oppervlakte heeft. Dit betekent dat de bak zo is ontworpen dat het water vanzelf richting de afvoer loopt. Je hoeft dus niet de hellingshoek van de vloer zelf te maken, wat een stuk eenvoudiger is en problemen met waterafvoer voorkomt.
Toegankelijkheid
Als je denkt aan de hoge plastic douchebakken van vroeger dan laat de toegankelijkheid voor ouderen of mindervaliden wel te wensen over. Maar tegenwoordig kunnen de meeste moderne douchebakken ook gelijkvloers worden ingebouwd, waardoor dit net zo praktisch wordt als een tegelvloer.
Installatie
Het voordeel van een douchebak is dat je bij de plaatsing geen rekening hoeft te houden met afschot.
Tip: voor perfecte afdichting van douchebakken zou je kunnen kijken naar de complete sets van Kerdi-TS van Schluter.
Waterdicht
Daarnaast is een douchebak van zichzelf waterdicht. Het enige waar je extra op moet letten, zijn de randen. Die moeten uiteraard goed afgewerkt worden om te voorkomen dat er water buiten de douchebak kan lekken. Dit maakt een douchebak een betrouwbare keuze in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
Let op: wij adviseren altijd je douchehoek volledig waterdicht te maken en dit niet te laten afhangen van je tegels of douchebak. Kies hiervoor de juiste afdichtingsmateriaal die dit garandeert.
Antislip
Kies je voor een douchebak met reliëf of structuur, dan heb je automatisch een antislipoppervlak. Dit is een groot voordeel, vooral als je de veiligheid in de badkamer belangrijk vindt. Een gladde vloer kan al snel gevaarlijk worden, maar een douchebak met antislip zorgt voor extra grip.
Plaatsing van glaswerk
Het plaatsen van glaswerk, zoals een douchewand, is vaak eenvoudiger bij een douchebak. Omdat de randen van de douchebak vaak recht en goed afgemeten zijn, is het makkelijker om het glaswerk stabiel te plaatsen. Dit kan bij een tegelvloer met douchegoot soms moeilijker zijn, omdat je dan rekening moet houden met afschot of oneffenheden in de tegels.
Schoonmaak / onderhoud
Tot slot is een douchebak eenvoudiger schoon te maken dan een tegelvloer met voeglijnen. De gladde oppervlakte van de douchebak is snel schoon te houden, terwijl voegen vaak vuil verzamelen en moeilijker te reinigen is. Hierdoor is een douchebak niet alleen praktisch, maar ook onderhoudsvriendelijk.
Voor- en nadelen douchegoot / tegelvloer
De douchegoot met de bijbehorende tegelvloer is al jarenlang een bekende en zeer populaire oplossing voor de douchehoek. Maar ook de douchegoot heeft zich ontwikkeld tot een eye-catcher in de badkamer met bijvoorbeeld roosters die verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren.
Renovatie / nieuwbouw
Ten eerste heeft de douchegoot vaak de voorkeur bij nieuwbouwprojecten. Dit komt doordat je bij nieuwbouw vanaf het begin rekening kunt houden met de nodige inbouwdiepte en de juiste afvoeroplossing. Dit maakt het eenvoudiger om een douchegoot te integreren zonder beperkingen die bij renovaties kunnen optreden.
Al moet ik er bij zeggen dat er ook voor renovatie speciaal douchegoten zijn ontwikkeld. Deze hebben kleiner waterslot waardoor ze een kleinere diepete hebben. Doordat ze een kleiner waterslot hebben, is de afvoercapaciteit ook fors minder.
Uiterlijk
Een belangrijk esthetisch voordeel van een douchegoot met tegelvloer is dat de vloer in de douchehoek gelijk ligt aan de rest van de badkamervloer. Dit zorgt voor een strakke, doorlopende uitstraling die de badkamer groter en ruimtelijker doet ogen. De naadloze overgang zonder verhogingen maakt het ontwerp modern en minimalistisch.
Afschot
Bovendien moet er bij het storten van de betonvloer direct rekening worden gehouden met het afschot. Dit betekent dat er al in een vroeg stadium van de bouw goed moet worden nagedacht over de waterafvoer. Dit kan een uitdaging zijn, vooral in situaties waar de beschikbare ruimte beperkt is of waar de vloerconstructie extra aandacht nodig heeft.
Toegankelijkheid
Daarnaast is een douche met een douchegoot volledig drempelloos, wat een groot voordeel is op het gebied van toegankelijkheid. Dit maakt het niet alleen gebruiksvriendelijk voor ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen, maar het maakt de douche ook rolstoeltoegankelijk. Dit is een belangrijke overweging voor wie de badkamer toekomstbestendig wil maken.
Installatie
Aan de andere kant is de installatie van een douchegoot en tegelvloer bewerkelijker. Waar een douchebak vaak al een ingebouwd afschot heeft, moet bij een douchegoot het afschot handmatig in de vloer worden aangebracht. Dit vereist vakmanschap en precisie om ervoor te zorgen dat het water goed naar de goot loopt en er geen plassen blijven staan.
Waterdicht
Tegels zijn van zichzelf natuurlijk waterdicht, maar je hebt bij tegels ook voegen en kit die voorkomen dat er water door heen gaat. Maar ik blijf het zeggen: het is belangrijk is om altijd je douchehoek zonder tegels al waterdicht te maken. Gebruik hiervoor het juiste afdichtingsmateriaal.
Antislip
Tegels zijn van zichzelf niet glad. Maar wanneer er tussen jouw voet en het oppervlakte water of zeepresten gaat zitten, dan kan de tegelvloer wel degelijk glad worden. Er zijn tegels verkrijgbaar met verschillende oppervlakte structurern, de zogenoemde R-waarde. 95% van de tegels die wij hebben, zijn voorzien van een R10 waarde.
Wanneer je echt op zoek bent naar een tegelvloer met meer antislip, dan heb je een tegel nodig die meer structuur heeft en dan kom je uit bij een R11 tegel. Of kies in je douchehoek voor mozaïek tegels of andere kleinere tegels waardoor je meer voeglijnen hebt.
Wanneer gladheid een dingetje is, is het zeker goed om er van tevoren even over na te denken.
Plaatsing van glaswerk
Sommige installateurs ervaren dat de plaatsing van glaswerk op een tegelvloer soms lastiger kan zijn. Het toepassen van een afschotprofiel of extra dorpels kan hierbij zeker een toegevoegde waarde zijn.
Schoonmaak / onderhoud
Bij een tegelvloer heb je voegen. En voegen kunnen vies worden en dienen toch echt af en toe schoongemaakt te worden. Zorg er in ieder geval voor dat je geen stilstaand water op je vloer laat liggen. Trek deze weg met bijvoorbeeld een douchewisser. Dit scheelt je al een hoop schoonmaakwerk.
Conclusie: douchebak of douchegoot?
Een douchebak biedt veel voordelen, vooral bij renovaties waar de beschikbare hoogte vaak beperkt is. Dankzij het automatische afschot en de waterdichtheid van het materiaal is de installatie relatief eenvoudig en wordt het risico op waterproblemen verminderd. Ook op gebied van antislip en schoonmaakgemak is een douchebak/douchevloer een goede keuze.
Een douchegoot met tegelvloer scoort het beste op het uiterlijke aspect. Je hebt volledige designvrijheid op gebied van tegels en natuurlijk je douchegoot. Ook wordt een douchegoot vaak toegepast indien de doucheruimte aan afwijkende maat dan de standaard heeft.
Dus ga na voor je zelf welke aspecten je het belangrijkst vindt.