Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, morgen in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Alles over het badkamer plafond

    Alles over het badkamer plafond


    Zoveel aandacht als je hebt besteed aan het uitkiezen van je badkamer vloer, zo weinig heb je waarschijnlijk nagedacht over het plafond. Logisch: waarschijnlijk zie je de vloer veel vaker. Toch loont het best de moeite om ook na te denken over het uiterlijk van je badkamer plafond. Al was het alleen maar omdat je daarnaar kijkt als je aan het einde van een lange werkdag heerlijk in bad gaat liggen.

    De voor- en nadelen van een verlaagd plafond

    Bij het afwerken van je plafond kun je ervoor kiezen het te verlagen. Veel mensen maken die keuze, want het is relatief voordelig om te realiseren en er zitten veel voordelen aan

    • Je kunt er isolatiemateriaal in kwijt
    • Je kunt op die manier veel makkelijker een inbouw regendouche plaatsen
    • Je kunt er leidingen en bedrading in wegwerken
    • Je kunt er een lelijk, oud plafond mee verbergen
    • Je kunt er inbouwspotjes in zetten

    Het kost je echter meestal wel tussen de 10 en 15 centimeter van de hoogte van je badkamer. Niet iedereen kan die hoogte missen. En als je een bovenlicht boven de deur hebt, dan moet het kozijn worden vervangen en de ruimte boven de deur worden dichtgemaakt omdat je anders van buiten de badkamer zo in de ruimte boven het verlaagde plafond kijkt. Da’s niet echt chic.

    De afwerking van je badkamer plafond

    Er zijn veel manieren om het plafond in de badkamer af te werken. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat de ruimte erg vochtig zal worden. Kies altijd voor  materialen die speciaal bedoeld zijn om te worden toegepast in natte ruimtes.

    Plafond met witte schrootjes
    Aluminium plafond van Luxalon
    Plafond met schrootjes in visgraatpatroon

    Bron: Onbekend (vertel het ons)

    Bron: Luxalon

    Spackwerk

    Spack is een korrelpleister die op het badkamer plafond wordt gespoten. Er wordt eerst een laag spackverf aangebracht en daarna worden de korrels erop gestrooid. Het grote voordeel van deze afwerking is dat hij snel kan worden aangebracht. Dat maakt het een relatief betaalbare optie. Spackwerk is wel gevoelig voor scheuren, wat met name in nieuwbouwwoningen die nog moeten settelen nog wel eens een probleem kan zijn. Niet iedereen houdt van de look van spackwerk - het wordt nogal eens afgedaan als goedkoop. Over smaak valt niet te twisten, maar in ieder geval is het een low-maintenance oplossing die bijvoorbeeld ook niet hoeft te worden geschilderd.  

    Pleisterwerk

    Glad pleisterwerk moet in principe door een ervaren stukadoor worden aangebracht. Een heel plafond oppervlak strak krijgen, doe je namelijk niet zo maar. Stucwerk is secuur werk dat met de hand moet worden gedaan en daarom is het relatief duur. Je krijgt er een heel strak resultaat mee dat een een chique uitstraling geeft. De stukadoor levert het plafond sausklaar op, dus je moet er zelf nog wel even overheen met de roller.

    Schrootjes

    Als je ooit een opknaphuis hebt gekocht dat voor het laatst werd gerenoveerd in de jaren 80, dan bestaat de kans dat het woord ‘schrootjes’ je PTSS-flashbacks bezorgt. Mensen deden veel vreemde dingen in de jaren 80. Het dichttimmeren van elke denkbare muur en plafond met schrootjes was er daar een van. Maar, zoals de Engelsen het zo mooi zeggen, “everything old is new again” en dus zijn de schrootjes terug van weggeweest. Vooral in traditionele of landelijke interieurs kan een badkamer plafond met schrootjes erg mooi zijn.

    Tegenwoordig kun je ze in verschillende materialen krijgen: hout, kunststof, zelfs aluminium. Hout is absoluut de meest sfeervolle, warme optie. Het is helaas ook de minst onderhoudsvriendelijke optie. Het moet worden afgelakt en om de zoveel jaar opnieuw worden gelakt. Aluminium en kunststof (meestal PVC) lijken qua uiterlijk erg op elkaar. Ze zijn beiden afgewerkt met een waterdichte coating, meestal in hoogglans. Beiden zijn erg onderhoudsvriendelijk - je neemt ze regelmatig af met een vochtige doek en verder heb je er geen omkijken naar.

    Spanplafond

    Misschien heb je nog nooit van een spanplafond gehoord - het is geen veel geziene plafondafwerking, maar dat is wellicht onterecht. Een spanplafond is een vals plafond dat net als een verlaagd plafond onder een bestaand plafond kan worden aangebracht. Het grote verschil is dat een spanplafond wordt gemaakt met een kunststof doek dat op een raamwerk wordt gespannen. Er zijn twee verschillende soorten: pvc en polyester. Beide soorten kunnen worden gebruikt als badkamer plafond. Het resultaat is superstrak en hoeft niet te worden geschilderd. Je kunt er wel gewoon spotjes in laten verwerken, maar die kunnen later niet worden verplaatst tenzij je een heel nieuw doek laat spannen.

    Het plafond verven

    Bij sommige afwerkingen hoef je zelf geen verfkwast meer ter hand te nemen, bij andere wel. Spackwerk hoef je zelf niet te verven, maar het kan wel. Je moet dan een speciale spacklatex gebruiken, omdat spackwerk erg poreus is en gewone latexverf zal opzuigen. Daardoor krijg je dan een vlekkerig effect. 

    Pleisterwerk kun je met een gewone latexverf behandelen. Kies er wel eentje die bedoeld is voor gebruik in de badkamer, zodat je zeker weet dat hij vochtwerend is. Vaak zijn dergelijke latexverven ook nog schimmelwerend, wat je helpt in de eeuwigdurende strijd tegen schimmel in de badkamer. Wil je helemaal verzekerd zijn van een duurzaam resultaat, dan kun je ook nog een waterbestendige primer gebruiken om de hechting tussen de muur en de verf te verbeteren. 

    Overweeg eens om je badkamer plafond geen standaard RAL 9010 te geven. Het hangt er natuurlijk vanaf voor welke look je gaat, maar het kan ontzettend tof staan om je plafond juist een gedurfde kleur gedurfde kleur te geven, en deze kleur eventueel een stukje door te laten lopen op de muur (zoals op de foto hier linksonder).

    Houten schrootjes moet je uiteraard ook verven. Wil je ze een kleur geven, zet ze dan eerst goed in de grondverf (2 lagen) en zet daar in ieder geval nog 2 lagen lak overheen. Gebruik een waterbestendige lak of zelfs een lak die bedoeld is voor buitengebruik. Zo weet je zeker dat hij een stootje kan hebben. Wil je een transparante lak aanbrengen, dan is bootlak een goede keuze!

    Plafond met strak stucwerk in donkergrijs
    Plafond met strak stucwerk in paars
    Plafond met donkergroen geschilderde schrootjes

    Ga je renoveren? Dan liggen de mogelijkheden helemaal open. Maar zoals de foto hier rechtsboven laat zien, kun je zelfs van een oud schrootjesplafond, waar je voorlopig nog mee zit opgescheept, iets heel moois maken. Schilder het een diepe juweelkleur en hang er een statement lamp aan voor een onverwachts wauw-effect. Hetzelfde geldt voor een afgeleefd popcorn plafond. Door een oud plafond, waar je eigenlijk van baalt, een brutale kleur te geven, lijkt het alsof het een bewuste designkeuze is.

    Hopelijk heeft deze post je geïnspireerd om eens goed naar het plafond van je badkamer te kijken en ook daar echt iets moois van te maken. Je zult versteld staan van de impact! 

    Productenvergelijker 0
    Openen