Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Alles over Solid Surface

    Alles over Solid Surface


    Solid Surface - als je door onze badkamermeubels en wastafels aan het neuzen bent, kom je die naam overal tegen. Het materiaal bestaat in zijn oudste vorm al sinds de jaren 60 maar is tegenwoordig hernieuwd populair. We zien dat het wordt gebruikt om baden, wastafels, douchebakken en zelfs wastafelpluggen van te maken. Maar wat is het nu eigenlijk?

    Wat is Solid Surface?

    Solid Surface is een verzamelnaam voor een groep materialen die met elkaar gemeen hebben dat ze voor ongeveer tweederde uit aluminiumtrihydraat bestaan, aangevuld met acryl, epoxy of polyesterhars en pigment. Je krijgt dan een zeer homogeen, niet-poreus materiaal. Corian en Hi-Macs, namen die je ook af en toe tegenkomt in de productomschrijvingen op onze website, zijn voorbeelden van Solid Surface met elk hun eigen exacte samenstelling. De eigenschappen kunnen onderling iets verschillen.

    Solid Surface wordt eerst in plaatvorm gegoten. Deze platen kunnen daarna met behulp van warmte (thermovormen) naar allerlei driedimensionale vormen worden gebogen. Het kan naadloos worden verlijmd, waardoor een effen oppervlak ontstaat.

    Solid Surface vrijstaand bad
    Luca Sanitair Solid Surface opzetwastafel vierkant
    Ideavit SolidThin XS Solid Surface opzetwastafel

    Eigenschappen van Solid Surface

    De populariteit van Solid Surface kan in grote mate worden verklaard door het feit dat het een betaalbaar materiaal is met heel veel goede eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste:

    1. Solid Surface is hygiënisch (geen poriën of naden) en erg makkelijk schoon te maken.
    2. Het is duurzaam en recyclebaar; het heeft een lange levenscyclus en kan eenvoudig worden gerepareerd en vernieuwd. Omdat het herbruikbaar is, genereert het productieproces vaak tot een derde minder afval dan natuursteen. Solid Surface is een niet-giftig en inert materiaal dat niet-allergeen is voor mensen.
    3. Het heeft een steenachtig uiterlijk, maar weegt de helft minder dan natuursteen of synthetische kwarts. Het is wel een stuk zwaarder dan acryl. Vooral bij vrijstaande baden is dat iets om rekening mee te houden bij het plaatsen.
    4. Solid Surface voelt prettiger, warmer en comfortabeler aan dan steen. Het houdt warmte even goed vast als acryl, wat met name bij baden erg prettig is.

    Er zijn een paar kleine nadelen die de moeite van het benoemen waard zijn: het krast redelijk makkelijk en kan niet goed tegen hitte. Wel kunnen krassen en breuken in de meeste gevallen snel en eenvoudig worden gerepareerd door een vakman. Je kunt het eventueel ook zelf doen, want net als hout kun je het materiaal opschuren om oppervlakkige beschadigingen te verwijderen. Vraag eerst na bij de fabrikant of en hoe je dat kunt doen.

    Onderhoud van Solid Surface

    Omdat Solid Surface geen poriën heeft, kan vuil zich er slecht aan hechten. In de meeste gevallen kun je alle vuil, zichtbaar en onzichtbaar, dus heel eenvoudig wegnemen met een microvezeldoekje en een sopje. Je mag eventueel schuursponsjes gebruiken en voor hardnekkig vuil is schuurmiddel is ook een mogelijkheid.


    Het grote voordeel van Solid Surface ten opzichte van veel andere, delicatere materialen is dat je wel gewone douchereinigers mag gebruiken om het schoon te maken. Het is robuust materiaal dat bestand is tegen zure en/of bijtende schoonmaakmiddelen. Pas wel op met bleek: als je dat niet goed afspoelt kan het er op den duur voor zorgen dat het materiaal vergeelt.


    Wil je meer weten over het onderhouden van Solid Surface? Lees dan zeker even onze blog: Hoe onderhoud ik mijn Solid Surface wastafel?


    Solid Surface of Acryl

    In het dagelijks gebruik hebben Solid Surface en acryl veel van dezelfde eigenschappen. Ze zijn allebei poriënvrij, makkelijk schoon te houden en duurzaam. Er zijn een paar belangrijke verschillen die maken dat steeds meer mensen in de badkamer voor elementen van Solid Surface kiezen.

    • Solid Surface heeft een matte of satijnglans look, wat veel mensen chiquer vinden dan het hoogglans uiterlijk van acryl.
    • Solid Surface biedt veel meer vrijheid qua ontwerp en vormgeving dan acryl. Denk aan strakke randen en zeer dunne wanden, wat een luxe uitstraling oplevert.
    • Acryl wordt na verloop van tijd dof en kan niet goed worden hersteld. Solid Surface is veel slijtvaster en kan bovendien vrij makkelijk worden gerepareerd.

    Solid Surface is dus best wel een futuristisch wondermateriaal. Je kunt er zelfs de wanden van je badkamer mee laten bekleden, een beetje a la Tadelakt. Wie weet is het ook iets voor jou!

    Productenvergelijker 0
    Openen