Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Badspeelgoed schoonmaken

  Badspeelgoed schoonmaken

  Heb jij ook allerlei speeltjes in de badkamer staan zodat de kinderen lekker kunnen spelen tijdens het badderen? Waarschijnlijk heb je niet in de gaten hoe vies deze speeltjes kunnen zijn. Een grondige inspectie is af en toe op zijn plaats. In deze blog lees je hoe je het badspeelgoed schoon kunt maken en kunt houden.

  De badspeeltjes maken het badderen voor je kindje leuker. Bovendien stimuleert het hun zintuigen. Want de badspeeltjes gaan in de mond, voelen grappig en sommige speeltjes spuiten water.

  Vuil waar je het niet kunt zien

  Het schoonmaken van het badspeelgoed blijft er vaak bij. Want je hebt het vaak al druk genoeg met het afdrogen en aankleden van je kindje. Het badspeelgoed wordt na de badsessie vaak snel uit bad gevist en in terug in het mandje gegaan. Het lag toch tenslotte in water met zeep, dus hoe kan het dan vies zijn? Schijn bedriegt. Het laagje water, zeep of olie en huidschilfers zorgt ervoor dat er een laagje op en zelfs in het speelgoed komt te zitten. Door de gaatjes aan de onderkant van sommig speelgoed zoals badeendjes en spuitdiertjes, gaat er water in het speelgoed zitten, die er vaak niet uitgehaald wordt na het opruimen. Gevolg: schimmelvorming!

  Misschien is het je wel eens opgevallen dat er zwarte vlokjes in het badwater drijven. Dit zijn geen pluisjes of viezigheid die door het badderen van de kindjes af komt. Dit is derrie, schimmel dus, die IN het badspeelgoed zit. Deze viezigheid ontstaat door vocht en warmte. Je kunt je voorstellen dat een klein laagje water in een badspeeltje al genoeg is voor het vormen van een vieze schimmellaag. De warmte in de badkamer versnelt dit proces.

  Omdat ik benieuwd was of dit waar is, heb ik uit onze badkamer een badeendje gehaald en deze open gesneden. De beelden zeggen genoeg!

   Bekijk het badspeelgoed met een kritisch oog

  Met de wetenschap dat je kindje de speeltjes in de mond stopt. of de waterstraal uit de spuitdiertjes probeert op te drinken, denk je waarschijnlijk wel 2 keer na of je speelgoed wel goed schoon is, of dat het gewoon rijp is voor de prullenbak.

  Het schimmel in de speeltjes zorgt er meestal niet voor dat je kindje ziek wordt. Maar het kan natuurlijk dat je kindje, baby’s zijn er extra gevoelig voor, kan reageren op de schimmels. Er kleven weinig gezondheidsrisico’s aan, maar om de hygiëne is het wel de moeite waard je speeltjes eens kritisch te bekijken en goed schoon te houden.

  kinderen in bad

  Hoe maak ik badspeelgoed schoon

  • Spoel het speelgoed altijd af onder de kraan na het badderen om het laagje zeepwater te verwijderen.
  • Gooi alle emmertjes en gietertjes leeg. Spuit eendjes en andere speeltjes leeg als er water in staat.
  • Droog het speelgoed af of laat ze goed uitlekken op een handdoek voordat je ze opbergt.
  • Schaf netjes aan die je op kunt hangen om het speelgoed in op te bergen, of bakjes met gaatjes onderin zodat er geen laagje water blijft staan.

  Hoe maak ik badspeelgoed schoon?

  De beste manier om badspeelgoed schoon te maken is met een mild sopje. Natuurlijk werken chemische middeltjes als allesreiniger en bleek ook prima. Maar omdat je kinderen het speelgoed ook in de mond stoppen, is dat niet een heel verstandig idee.

  Maak een sopje van soda of een milde zeep. Je kunt hier het speelgoed mee afnemen of het er een nachtje in laten weken. Spoel het speelgoed daarna goed af en maak het droog. En veel gehoorde tip is om het badspeelgoed in de afwasmachine te doen.

  Onze tip is om alsnog 3 a 4 keer per jaar het speelgoed af te nemen met een sopje. De afwasmachine is een goede oplossing voor een schoonmaakbeurt tussendoor. Je kunt het speelgoed ook schoonmaken in de wasmachine. Doe ze in dat geval wel in een dichtgeknoopte kussenhoes of de daarvoor bestemde lingeriezakjes en gebruik het handwasprogramma.

  Schrobben met een tandenborstel

  Zitten er donkere schimmelplekjes of kalk op het speelgoed, maar vind je het zonde om het weg te gooien? Ga dan aan de slag met een tandenborstel. Drenk de plekken eerst goed in met (eventueel verdunde) azijn of in een sopje met soda. Na een kwartier kan je met de tandenborstel de plekjes goed schrobben.

  Spoel het speeltje daarna goed af met water en maak het droog. Wordt het niet schoon, overweeg dan gewoon het speelgoed weg te gooien.

  badeend

  Waar moet ik op letten bij nieuw badspeelgoed?

  Wanneer je nieuw badspeelgoed aan wilt schaffen, is het belangrijk om te weten dat het speelgoed veilig is goed schoon te houden is. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten.

  • Is het badspeelgoed BPA-vrij? Dit stofje is hormoonverstorend, en niet goed voor je kleintje.
  • Is het speelgoed veilig
  • Is het speelgoed gemaakt van duurzaam materiaal
  • Bij voorkeur geen speeltjes met gaatjes onderin in verband met schimmelvorming aan de binnenkant. Je kunt eventueel de gaatjes dichtmaken met lijm. Zo kan de schimmel niet binnen dringen. Beter is gewoon het speelgoed helemaal niet aan te schaffen.
  • Speelgoed zonder kleine ruimtes, gleufjes en kiertjes is het meest hygiënisch en makkelijk schoon te houden

  Kijk eens in de speelgoedmand

  Het is natuurlijk niet nodig om (veel) geld uit te geven aan speciaal badspeelgoed. Normaal speelgoed kan namelijk ook heel goed mee in bad. Denk aan duplo, bakjes, lege flesjes en plastic diertjes uit de speelgoedmand zijn ook prima vermaak tijdens een badje!

  Het voordeel is ook nog eens dat je het speelgoed daarna gelijk droog maakt, omdat het dan weer terug de speelgoedmand in kan. Zo blijft het ook niet liggen en krijgen schimmels geen kans.

  Productenvergelijker 0
  Openen