Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Hoeveel voeg heb ik nodig voor mijn tegels?

  Niels

  Geschreven door:  Niels Wiersma

  31 oktober 2023

  Bewerkt op: 24 april 2024 09:40

  Weet je niet hoeveel voegmiddel je moet gebruiken voor het voegen van je tegels? Dan ben je hier op het goede adres. Vandaag leg ik uit hoe je de juiste hoeveelheid voeg berekent voor jouw vloer of wand.

  Waar moet je op letten als je tegels gaat voegen?

  Het bepalen van de juiste hoeveelheid voeg hangt af van de afmeting van je tegels, hoe groter je tegel hoe minder je hoeft te voegen. Daarnaast is de dikte van de tegel ook belangrijk, dikkere tegels gebruiken meer voeg, omdat die meer ruimte hebben die moet worden opgevuld. Dit geldt ook voor de voegbreedte, en bredere voeg heeft meer nodig dan een smallere en als laatste natuurlijk het oppervlak dat is betegeld.

  Hoeveel voeg heb je nodig in de praktijk?

  Stel je gaat een wand van 6m² met 60x60cm tegels voegen dan heb je ongeveer 1,3 kilogram nodig. Maar als je hetzelfde oppervlak met 6x24cm tegels betegeld dan heb je ruim zes keer zoveel nodig, namelijk 8.7kilogram voeg. Wil je zo’n wand in het mozaïek hebben met tegeltjes van 2,3x2,3cm, dan moet je rekenen op zo’n 12 kilogram voeg. De afmeting van je tegel is dus zeer bepalend.

  De dikte is eigenlijk net zo belangrijk. In het voorbeeld hierboven heeft de mozaïektegel een dikte van 6mm. De andere twee tegels hebben een dikte van 9mm. Dus stel je kiest ervoor om ook een mozaïektegel van 9mm te plaatsen dan heb je zeven kilogram voeg meer nodig dan 6mm. Dit geldt ook voor voegbreedtes. Eén of twee millimeters verschil in voegbreedte kan al snel resulteren in meerdere kilo’s meer of minder voeg.

  Het is van tevoren lastig te bepalen hoeveel voeg je precies nodig bent. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het totale verbruik zonder dat je daar misschien bij stil staat. Een tegel die lijnrecht is (gerectificeerd), gebruikt minder voeg dan een tegel die dat niet is. Zo’n kaars rechte tegel gebruikt minder voeg, omdat ze dichter op elkaar kunnen liggen. Het is ook mogelijk dat tijdens het plaatsen van de tegels er een beetje lijm tussen de voeg omhoog is gekomen. Waardoor je weer minder voeg gebruikt.

  Hoe bereken jij hoeveel voeg je nodig hebt?

  Wil je nu precies weten hoeveel voegmiddel je nodig hebt? Maak dan gebruik van de verbruikscalculator van Coba. Deze tool berekent aan de hand van de tegelafmeting, voegbreedte, voegdiepte en het totale oppervlak hoeveel voeg jij nodig bent. 

  Mocht je verder nog vragen hebben, stel ze in de comments, neem contact op met onze klantenservice of kom langs in onze showroom.

  Productenvergelijker 0
  Openen