Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Hoofddouche 20 of 30 cm, welke ga je kiezen?

  Melwin

  Geschreven door:  Melwin Kooistra

  13 november 2023

  Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

  Het blijft lastig, je bent op zoek naar een nieuwe douche, maar weet niet welke je moet kiezen. Deze keuze wordt door alle verschillende soorten, maten en kleuren ook niet echt makkelijker gemaakt. Door de vele opties binnen verschillende maten worden veel mensen aan het denken gezet, met in het bijzonder het dilemma tussen een hoofddouche van 20 centimeter en 30 centimeter. Dus, om jou beter te kunnen helpen gaan wij in deze blog de duidelijke verschillen toelichten tussen een hoofddouche van 20 centimeter, en een hoofddouche van 30 centimeter.

  Wat is een hoofddouche?

  Een hoofddouche, ook wel bekend als regendouche, is een type douche die tegenwoordig door veel mensen wordt gekozen in hun nieuwe badkamer. Zoals een hoofddouche vroeger bekend stond als een luxe-item wat alleen in hotels en spa’s hing, is het tegenwoordig iets wat voor iedereen betaalbaar kan zijn, een hoofddouche zou dus voor iedereen aantrekkelijk kunnen zijn.

  De voor- en nadelen

  Aan zowel een hoofddouche van 20 centimeter, als een hoofddouche van 30 centimeter zitten voor- en nadelen verbonden. Hieronder zijn deze voor- en nadelen op een rijtje gezet.


  De voordelen van een hoofddouche met 20 centimeter doorsnee:

  • Een hoofddouche van 20 centimeter is over het algemeen goedkoper dan een hoofddouche van 30 cm.

  De nadelen van een hoofddouche met 20 centimeter doorsnee:

  • Een hoofddouche van 20 cm heeft een kleiner oppervlak en raakt daarmee een kleiner deel van het lichaam.
  • In een (middel)grote badkamer zou een hoofddouche van 20 centimeter uit verhouding kunnen zijn door het kleinere formaat.

  De voordelen van een hoofddouche met 30 centimeter doorsnee:

  • Een hoofddouche van 30 cm heeft een groter oppervlak en raakt daarmee een groter deel van het lichaam. Het nadeel hiervan is echter wel dat de straal minder hard aan kan voelen. Dit kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken tijdens het wassen van langer haar.
  • Door het bredere oppervlak krijg je het gevoel dat er meer water over je heen vloeit, desondanks verbruikt de hoofddouche van 30 centimeter net zo veel water als die van 20 centimeter en is dit dus niet waar.

  De nadelen van een hoofddouche met 30 centimeter doorsnee:

  • Een hoofddouche van 30 centimeter is over het algemeen duurder dan een hoofddouche van 20 cm.
  • In een iets kleinere badkamer zou een hoofddouche van 30 centimeter uit verhouding kunnen raken door het grotere formaat.

  De verschillen in waterverbruik

  Het zal je misschien verbazen, maar qua waterverbruik verschillen de hoofddouches van 20 en 30 centimeter weinig/niet van elkaar, de ‘volumestroomklasse’ verandert dan ook niet wanneer de maat van de hoofddouche wordt veranderd. Echter is hierbij wel belangrijk dat de douches van hetzelfde merk en serie zijn, anders kunnen zij wel dergelijk van elkaar verschillen.


  Als je benieuwd bent naar het waterverbruik van een hoofddouche, dan moet je kijken naar andere factoren. Denk aan de waterdruk van jouw woning, de capaciteit van jouw cv-ketel, de capaciteit van jouw leidingen, en tot slot, de afstand tussen de douche en de cv-ketel. De belangrijkste factoren hierbij zijn je leidingen en je cv-ketel, deze bepalen namelijk pas echt het maximale aantal liters per minuut. Het is dus ook van belang om hiernaar te kijken voor de aanschaf van een hoofddouche zodat je kunt bepalen of jouw waterdruk geschikt is voor een hoofddouche.

  Alles op een rijtje

  Dus, twijfel jij of je een hoofddouche moet kopen met een doorsnee van 20 of 30 centimeter? Bepaal dan welk formaat jij het mooist vindt, hoeveel geld je bereid bent om uit te geven. Tot slot kun je nadenken over het ‘gevoel’ van de hoeveelheid water die over je heen stroomt, hou je namelijk van een groot raakvlak? Kies dan voor de 30 centimeter. Heb je liever een kleiner en compacter raakvlak? Kies dan voor de 20. Maar, maak je dus niet druk over het verbruik van beide douches, deze is namelijk gelijk!


  Ben jij ook benieuwd hoe hoog jouw regendouche opgehangen moet worden? Kijk dan onze blog "Hoe hoog moet een regendouche hangen?".

  Productenvergelijker 0
  Openen