Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  LED verlichting in de badkamer

  LED verlichting in de badkamer

  Je ziet het steeds vaker terugkomen in de badkamer… LED verlichting. Het is een duurzame lichtbron, welke weinig energie nodig heeft om te branden. Je ziet LED verlichting terug in bijvoorbeeld spots in het plafond, maar ook in spiegels. In deze blog gaan we het hebben over:

  Wat is LED verlichting?

  Allereerst is het wel handig om te weten wat LED verlichting nou eigenlijk echt is. Het is namelijk een heel ander soort verlichting dan bijvoorbeeld een gloeilamp. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ en is een vorm van Solid State Lighting (SSL). Solid State Lighting zorgt ervoor dat licht wordt gegenereerd zonder dat daarbij hitte aan te pas hoeft te komen. Een LED lamp heeft een levensduur van tot wel 50.000 branduren.

  Wat is het verschil tussen een LED lamp en andere lichtbronnen? 

  Een LED lamp zet ruim 85% van de energie om in licht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een spaarlamp. Een spaarlamp zet namelijk maar 35% van de energie om in licht. Ook verbruikt een LED lamp 90% minder stroom dan andere lichtbronnen.  Een gloeilamp heeft bijvoorbeeld een levensduur van ongeveer 1000 branduren en een spaarlamp gaat gemiddeld 7500 uren mee. Een LED lamp daarentegen gaat gemiddeld 30.000 branduren mee en sommige LED lampen hebben zelfs een levensduur van 50.000 branduren.

  LED verlichting inbouwspot Solar Light
  Hotbath Gal spiegel met LED
  Ink spiegel met LED

  LED verlichting in de badkamer 

  LED verlichting in de badkamer kan een moderne en strakke uitstraling creëren in de badkamer. Je ziet het bijvoorbeeld terug in spiegels, maar ook in badkamermeubels en spotjes in het plafond. We gaan er even wat dieper op in...

  Waar moet je op letten bij badkamer verlichting? 

  Voor je verlichting in je badkamer wilt installeren moet je je bewust zijn van een aantal dingen. We weten namelijk allemaal dat de badkamer een vochtige ruimte is en dat vocht en stroom niet goed samen gaan. We hebben het voor je op een rij gezet:

  1. IP-waarde
   Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de luchtvochtigheid in de badkamer hoog is. Hierdoor kan het gebeuren dat je verlichting in aanraking komt met water. Daarom is het belangrijk dat je bij het aanschaffen van verlichting kijkt naar de IP-waarde. IP staat voor ‘Ingress Protection’. De waarde staat voor de waarde waarin de verlichting beschermt is tegen stof en water. In de badkamer raden we aan om minimaal een IP-waarde te nemen van IP44, deze waarde is spatwaterdicht.  Wil je voor volledig waterdicht gaan, dan kun je kiezen voor IP65.

  2. Zones 
   Bij het installeren van verlichting in je badkamer kun je je badkamer indelen in verschillende zones. Voor elke zone kun je een andere IP-waarde hanteren. Bijvoorbeeld:
   • Zone 0: gebruik hiervoor een IP-waarde van IP65 
   • Zone 1: gebruik hier minimaal IP44, maar we adviseren hier ook IP65 
   • Zone 2: hier kun je prima een IP-waarde van IP44 gebruiken 
   • Zone 3: Dit is overige ruimte, waar geen water bij zal komen. Hier kun je gerust een IP-waarde van IP20 gebruiken
   ip-zones-badkamer.jpg

  Welke lampen zijn geschikt in de badkamer?

  In de badkamer worden over het algemeen, als hoofdverlichting, spotjes gebruikt. Met spotjes creëer je op iedere gewenste plek de juiste hoeveelheid licht. Let er wel op dat je kiest voor een spotje met een IP-waarde die tegen water kan. Ook kun je kiezen voor een LED strip. Dit zie je nog wel eens terug komen in bijvoorbeeld spiegels of spiegelkasten. Je kunt er vanuit gaan dat iedere vorm van LED verlichting geschikt is, zolang je er om denkt dat de IP-waarde minimaal IP44 is. 

  Welke kleur in de badkamer?

  In de badkamer is het belangrijk dat je goed kijkt naar de kleur van verlichting. Kleur doet namelijk erg veel met een ruimte. In de badkamer kun je het beste kiezen voor een neutrale witte kleur. Dit straalt namelijk veel helderheid en een levendige omgeving uit.

  Kleurtemperatuur van LED verlichting  

  De kleurtemperatuur van LED verlichting wordt uitgedrukt in de meeteenheid Kelvin (K). Dit doe je op een schaal van 1.000 tot 10.000. In de afbeelding hieronder zie je welke kleuren bij welke kelvin hoort. Hierin kun je zien dat naarmate de temperatuur van de lamp stijgt, de kleur verandert van rood naar oranje, naar geel, naar wit en uiteindelijk een blauwwitte kleur. Lampen met een neutrale lichtkleur vallen tussen 3100K en 4500K.

  Indirecte en directe verlichting

  Ook in onze webshop hebben we het over termen ‘’indirecte verlichting en directe verlichting’’. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?  Bij direct licht schijnt het licht rechtstreeks op een object. Het is een sterke lichtbundel, waarbij je schaduwen goed zoet. Je kunt denken aan spiegelverlichting aan de voorzijde van de spiegel. Bij indirect licht is de verdeling van het licht erg gelijkmatig. Ook is het contrast tussen licht en schaduw kleiner dan bij direct licht. Bij indirecte verlichting kun je denken aan spiegelverlichting dat aan de achterzijde van de spiegel zit. 

  Voordelen van direct licht:  

  • Direct licht kan zowel functioneel als decoratief gebruikt worden. 
  • Je kunt er goed bij werken

  Voordelen van indirect licht

  • Je kunt er een fijne sfeer mee creëren 
  • Geeft een ruimtelijk gevoel 
  • Minder contrast tussen licht en schaduw 
  • Gelijkmatige verdeling van licht
  Ink spiegel met indirecte verlichting
  Ink spiegel directe verlichting
  Looox line led

  Voor- en nadelen van LED verlichting 

  LED verlichting brengt veel voordelen met zich mee maar kent ook nadelen. We hebben het voor je op een rij gezet:

  Voordelen LED verlichting 

  • LED verlichting wordt nauwelijks warm
  • Zuiniger dan gloei- en spaarlampen, 
  • Je bespaart veel energiekosten: LED verlichting verbruikt tot wel 90% minder energie dan bijvoorbeeld een gloeilamp, 
  • Lange levensduur: LED verlichting kan tussen de 15.000 en 50.000 branduren mee, 
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
  • Beter voor het milieu.

  Nadelen LED verlichting 

  • LED verlichting is relatief duur 
  • Gevoelig voor oververhitting 
  • De kwaliteit van LED verlichting kan erg wisselend zijn

  Wist je dat we ook baden met LED verlichting verkopen bij Badkamerxxl

  Kijk gerust even rond op onze webshop! We hebben een ruim aanbod spiegels en spotjes met LED verlichting. 

  Productenvergelijker 0
  Openen