Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Radiatoren of vloerverwarming? De voor- en nadelen

    Radiatoren of vloerverwarming? De voor- en nadelen

    Vloerverwarming of losse radiatoren? Waar kun je het beste voor kiezen wanneer je een nieuw verwarmingssysteem in je huis wilt aanleggen? En welke van de twee is eigenlijk energiezuiniger? We hebben de voor- en nadelen van vloerverwarming en losse radiatoren voor jou op een rijtje gezet, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken.

    Vloerverwarming

    Voordelen van vloerverwarming

    1. De thermostaat hoeft bij vloerverwarming niet zo hoog te staan om het lekker warm te krijgen. Dit komt doordat je voeten gauw opwarmen. Warme voeten zorgen voor een warm lichaam en daardoor voelt de kamer al snel aangenaam.
    2. Bij vloerverwarming wordt een groot oppervlakte verwarmd (de hele vloer). Dit zorgt ervoor dat de hele kamer gelijkmatig en egaal verwarmd wordt. Waar je ook staat, het voelt overal even warm.
    3. Doordat de vloer gelijkmatig wordt verwarmd, heb je ook geen last van luchtcirculatie, wat beter bekend staat als “trek”. Dit betekent dat de hoeveelheid stof in de lucht veel minder is in vergelijking met radiatoren.
    4. Je hebt geen radiatoren zichtbaar, wat meteen ruimtebesparend werkt.

    Nadelen van vloerverwarming

    1. Vloerverwarming is vaak een stuk duurder in aanschaf en aanleg dan radiatoren.
    2. Helaas is het niet heel gemakkelijk om in een bestaand huis vloerverwarming aan te leggen, omdat er kunststof leidingen in de vloer moeten worden gelegd. Er moet in de vloer worden gefreesd en je huis staat even helemaal op z’n kop.
    3. Bovendien is vloerverwarming niet geschikt voor alle soorten vloeren. Vloerverwarming kan het beste onder een vloertegel worden gelegd. Een houten vloer zou ook kunnen, maar er moet rekening mee worden gehouden dat hout isoleert. Te dik hout zorgt ervoor dat de warmte niet goed in de kamer kan komen. Parket en laminaat zou dus nog kunnen, maar vloerbedekking/tapijt is eigenlijk niet zo goed.
    4. Vloerverwarming warmt langzaam op en is niet snel “uit te zetten”. Daarom laat vrijwel iedereen de vloerverwarming altijd aan staan. Radiatoren hebben een snellere reactietijd. Vloerverwarming zou energievoordeel kunnen geven, maar dit gaat verloren zodra de vloerverwarming altijd aan staat.
    5. Het gebeurt zelden, maar als het gebeurt heb je een groot probleem: een lekkage in het systeem. Wanneer je een lekkage in het systeem hebt, zal je vloer toch echt opengebroken moeten worden. Dit is helaas niet goedkoop en kost een hoop tijd en rotzooi.
    6. Het kan zijn dat je te veel of te grote ramen hebt in je huis. Hierdoor kan een zogenaamd “koufront” ontstaan. De vloerverwarming kan de lucht dan niet voldoende verwarmen, en je hebt dan alsnog aanvullende verwarming nodig, zoals radiatoren.
    7. Last, but not least: je heb geen mogelijkheid om je handdoek handig te drogen door hem over de radiator te leggen.

    Vloerverwarming: lekker warm voor voeten én handen!

    vloerverwarming in badkamer

    Radiatoren

    Voordelen van radiatoren

    1. Radiatoren zijn eenvoudig aan te leggen.
    2. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf. Radiatoren zijn vaak een stuk goedkoper dan vloerverwarming.
    3. Radiatoren zijn snel op temperatuur (vooral vanuit een koude situatie) en snel en gemakkelijk bij te stellen.
    4. Je kunt bijvoorbeeld je handdoek of theedoek op de radiator leggen om hem te drogen of op te warmen.
    5. Er zijn tegenwoordig hele mooie designradiatoren die je interieur complimenteren. Ook worden de gewone radiatoren steeds vaker op een mooie manier weggewerkt.

    Nadelen van radiatoren

    1. Veel mensen vinden radiatoren lelijk. Er zijn tegenwoordig ook designradiatoren. Bovendien worden de gewone radiatoren ook steeds vaker mooi weggewerkt.
    2. Dit geldt dus ook voor de leidingen die vaak zichtbaar zijn. Die zijn trouwens ook vervelend om achter te behangen.
    3. Radiatoren nemen ruimte in beslag.
    4. Een radiator geeft veel warmte af. Vervelend dus als je ver van de radiator af zit, want in dat geval voel je de warmte veel minder.
    5. Je hebt iets meer last van “trek”. Dit komt omdat de lucht niet gelijkmatig wordt verwarmt.

    Gewone paneelradiatoren kunnen ook heel mooi worden weggewerkt meteen radiator ombouw.

    radiator in badkamer

    Wat is energiezuiniger?

    Vloerverwarming is energie zuiniger dan verwarming met radiatoren. Dat zit zo: een radiator moet het water van de ketel verwarmen tot 90°C. Daarna wordt het rondgepompt in de radiatoren. Dit zorgt ervoor dat het afgekoeld wordt tot zo’n 70°C. Het water moet vervolgens weer worden opgewarmd tot 90°C, iets wat veel energie kost. De ketel warmt het water bij vloerverwarming maar op tot 50°C en koelt het af tot 40°C. Het kost dus een stuk minder energie om het water weer op te warmen. Echter, vloerverwarming duurt erg lang om op te warmen en wordt in veel gevallen dan ook niet uitgezet overdag omdat de opwarmtijd te lang duurt.

    Vloerverwarming is ook een stuk minder energiezuinig wanneer het niet op een optimale vloer wordt gebruikt. Wanneer vloerverwarming de hele dag aanstaat is het energieverbruik dan ook nagenoeg gelijk wanneer we vloerverwarming en radiatoren met elkaar vergelijken.

    Vloerverwarming is over het algemeen wel een stuk duurder in aanschaf en aanleg dan radiatoren. Vloerverwarming is dan ook meer een luxeproduct. Het zal zich niet terugverdienen door een lagere energierekening. Milieutechnisch gezien zijn radiatoren nog altijd de beste optie. Deze zijn gemakkelijk en snel uit te draaien in een ruimte waar je je niet bevindt.

    Radiatoren of vloerverwarming?

    Als je alle voor- en nadelen hebt afgewogen, heb je waarschijnlijk wel je eigen voorkeur voor wat voor type verwarming jij wilt. Ze zijn beide ongeveer even energiezuinig. Vloerverwarming is vaak een stuk duurder in aanschaf en aanleg en radiatoren zijn ook gemakkelijker om in een bestaand huis aan te leggen. Wil je the best of both worlds, dan zou je altijd nog vloerverwarming met radiatoren kunnen combineren. Opties genoeg dus! Twijfel je of heb je een vraag? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

    Productenvergelijker 0
    Openen