Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Schoonmaakmiddel maak je zelf!

  Schoonmaakmiddel maak je zelf!

  Wanneer je een willekeurige supermarkt binnen loopt, zie je rijen vol met gekleurde flessen schoonmaakmiddel. Voor elk schoonmaak klusje is er wel een ander middeltje verkrijgbaar. Maar zijn al die middeltjes eigenlijk wel goed? Veel van deze schoonmaakmiddelen (de meeste) zijn voorzien van chemische middelen. Dit is niet alleen vervuilend voor de natuur, maar ook slecht voor de gezondheid. Denk eens aan al die conserveermiddelen, geur- en kleurstoffen en chemicaliën die erin verwerkt zijn.

  Gelukkig zijn er steeds meer biologische of ecologische schoonmaakmiddelen op de markt. Hier zitten geen vervuilende bestanddelen in en maken net zo goed, of zelfs beter, schoon. Deze schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar en zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen. Een stuk beter dus voor het milieu! Helaas hangt er aan deze range schoonmaakmiddelen vaak wel een hoger prijskaartje dan aan de bekende schoonmaakmiddelen.

  Een goed alternatief is om het schoonmaakmiddel gewoon zelf te maken! Want er is helemaal niet zo veel nodig om een goed middeltje te maken waar je van alles en nog wat mee schoon kunt maken. Een paar ingrediënten zorgen er voor dat je de meeste viezigheid in huis zo schoon hebt. In deze blog geven we je een aantal recepten om zelf aan de slag te gaan en vertellen we hoe je je eigen schoonmaak zelf kunt maken.

  Wat heb ik nodig om zelf schoonmaakmiddel te maken?

  Er zijn een aantal ingrediënten waar je dus het meeste vuil in en om huis schoon kunt maken. Eigenlijk zijn het slechts vier ingrediënten. Namelijk:

  • Soda (ook wel natriumcarbonaat)
  • Baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat)
  • Schoonmaakazijn (dit heeft de dubbele concentratie van keukenazijn)
  • Marseillezeep (of een andere zeep o.b.v olijfolie zoals Aleppozeep of Castillezeep)
  • Etherische olie (niet essentieel, maar fijn om en lekkere geur aan je schoonmaakmiddel te geven.)

  Met de bovenstaande ingrediënten kan je in ieder geval 5 verschillende middeltjes maken.

  Schoonmaakmiddel maken DIY

  Azijnspray

  Wat heb je nodig:

  • spuitfles
  • schoonmaakazijn
  • water

  Vul een spuitfles voor de helft met water en leng hem aan met azijn tot de spuitfles vol is. Je kunt hiervoor een spuitfles kopen. Maar wanneer je een lege spuitfles hebt staan van een schoonmaakmiddel dat (bijna) op is, kan je die prima even omspoelen en weer gebruiken.

  Het zuur in het schoonmaakazijn zorgt er voor dat we er heel veel dingen mee schoon kunnen maken. Zo verwijder je er roest mee, urinesteen, kalk en vieze geurtjes. Het dood bovendien bacteriën en het werkt schimmelwerend.

  Allesreiniger

  Wat heb je nodig:

  • 40 gram Marseillezeep (of bv. Aleppozeep / Castillezeep)
  • 2,5 liter water
  • 3 eetlepels soda (optioneel)

  Rasp ca. 40 gram Marseillezeep en kook dit in een pan met 2,5 liter water. Laat dit koken tot alle zeep is opgelost en laat het nog even 10 minuten zacht doorkoken. Voor een extra sterk reinigend effect kan je er 2 dikke eetlepels sode bij doen. Haal het papje na 10 minuten van het vuur af en laat het een nachtje rusten in de pan. De volgende dag schenk je het over in een stevig bakje en klaar is je allesreiniger!

  Door de zeep wordt het een dikke substantie en is het niet geschikt om in een spuitfles te doen. Het is een beetje vergelijkbaar met groene zeep. Bewaar het daarom in een bakje die je goed af kunt sluiten. Wanneer je het wilt gebruiken om schoon te maken, los je wat van het mengsel op in een teiltje met heet water om een sopje te maken. Heb je echt een vies klusje toe doen? Breng het mengsel dan onvermengd aan op een (schuur)sponsje.

  Vind je de geur van de zeep nog niet fris genoeg? Voeg dan een paar druppen etherische olie toe in een geur naar keuze.

  All purpose spray

  Wat heb je nodig:

  • 2 eetlepels baking soda
  • Marseillezeep (of bv. Aleppozeep / Castillezeep)
  • heet water

  Doe de baking soda en een beetje opgelost Marseille (of ander vergelijkbaar zeep) schaafsel in een spuitfles. Giet er vervolgens wat heet water bij en meng het goedje net zo lang totdat alles is opgelost. Deze spray is ideaal voor allerlei snelle schoonmaak klusjes in huis. Voor een anti-bacteriële en anti-schimmel werking kan je er ook ca. 20 druppels essentiële citroenolie aan toevoegen. Bovendien ruikt het dan ook lekker fris. Voor de geur kan je natuurlijk ook een andere etherische olie toevoegen met een geur die je lekker vindt.

  DIY Schoonmaakmiddel maken

  Schuurmiddel

  Wat heb je nodig:

  • Baking soda
  • Marseillezeep (of bv. Aleppozeep / Castillezeep)

  Je kunt dit middeltje maken op het moment dat je het nodig hebt. Wil je liever een voorraadje maken, voeg dan een paar druppels glycerine toe. Dit schuurmiddel is zo gemaakt door de baking soda te mengen met wat geschaafd Marseillezeep. Met een schuursponsje breng je het mengsel onverdund aan op het te boenen oppervlak. Het goedje is ook ideaal om lastige hoekjes schoon te maken waar in de loop van de tijd wat viezigheid is opgehoopt. Voor een lekkere geur voeg je er een paar druppen aromatische olie aan toe.

  Toiletreiniger

  Wat heb je nodig:

  • 1 kopje baking soda
  • 1 kopje azijn

  Gooi de baking soda in de toiletpot. Giet vervolgens dezelfde hoeveelheid azijn er overheen. De reactie van deze twee middeltjes is dat het enorm gaat bruisen. Zodra het mengsel is uit gebruist laat je die nog even een kwartiertje in de pot en tot slot haal je de toiletborstel er nog even door. Het resultaat is een brandschoon toilet.

  Luchtverfrisser

  Wat heb je nodig:

  • 2 kaneelstokjes
  • enkele kruidnagels
  • citroen of aromatische olie

  Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Zet het vuur daarna op zacht en laat het lekker doorsudderen. De geuren verspreiden zich snel door je huis. Zet het vuur uit als de geur voldoende verspreid is.

  Zelf schoonmaakmiddel maken

  Productenvergelijker 0
  Openen