Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Vijf soorten vloeren voor je badkamer

  Vijf soorten vloeren voor je badkamer


  Als je midden in een badkamerrenovatie zit en keuzes moet maken over de vloer die je gaat leggen, dan vraag je je wellicht af welke mogelijkheden er eigenlijk zijn. Tegels zijn een voor de hand liggende optie, maar zeker niet de enige! Er zijn globaal vijf soorten vloeren te onderscheiden die in de badkamer kunnen worden toegepast. En ja, hout is er daar een van!

  1. Tegels

  Laat ik beginnen met de vloertegel. Dit is de vloer die je in de meeste badkamers vindt en daar is helemaal niets mis mee. Er zitten gewoon heel veel voordelen aan. Om te beginnen zijn tegels:

  • Onderhoudsarm
  • Makkelijk schoon te maken
  • Duurzaam
  • Relatief voordelig, helemaal als je een restpartij weet te scoren

  Een van de belangrijkste voordelen van vloertegels is dat ze goed werken in combinatie met een vloerverwarming

  Kiezen voor een tegelvloer betekent tegenwoordig niet dat je ook aan de look van een tegelvloer gebonden bent. Tegels kunnen er namelijk uitzien als realistische houten planken of een fraaie natuurstenen vloer en ze kunnen zelfs het effect van een gietvloer benaderen. Daarnaast kun je spelen met de vorm van de tegels of het patroon waarin je ze legt. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Kijk maar eens mee:

  Tegelvloer met houtlook. Bron: Pottery Barn
  Badkamervloer met tegels. Bron: Mercury Mosaics
  Tegelvloer met marmerlook. Bron: StyleBlueprint

  Bron: Pottery Barn

  Bron: Mercury Mosaics

  Bron: StyleBlueprint

  Ook niet onbelangrijk: tegels zijn een goede keuze als je het milieu wilt sparen. Keramiek wordt immers gemaakt van gebakken klei, een natuurlijk materiaal dat volledig recyclebaar is. Tegels gaan ook heel lang mee en hoe minder vaak je een nieuwe vloer voor je badkamer aan hoeft te schaffen, hoe beter natuurlijk (ook voor je portemonnee!). Ten slotte is het productieproces ook relatief vriendelijk voor het milieu, al gaat er wel veel energie zitten in het afbakken van de tegels. Als je dit belangrijk vindt, let er dan op dat je tegels aanschaft met het Europees Ecolabel. Dat geeft aan dat er bij de productie rekening is gehouden met het besparen van zoveel mogelijk energie. Voor keramische tegels is er ook nog het C2C-keurmerk (cradle to cradle). Bij tegels met dit keurmerk is er bij de productie gelet op energie- en grondstoffengebruik en wordt het afval goed verwerkt. 

  2. PVC

  PVC is bij uitstek geschikt voor de badkamer. Dit type vloer wordt gemaakt van kunststof en kan het uiterlijk van veel andere soorten vloeren prima nabootsen. PVC kan er bijvoorbeeld uitzien als een luxe, natuurstenen tegel of een klassieke parketvloer. PVC-vloeren zijn relatief betaalbaar en gaan vrij lang mee, tot wel 30 jaar. 

  Een voordeel van PVC ten opzichte van tegels is dat het warmer voelt aan je voeten, ook zonder de aanwezigheid van vloerverwarming. Overigens is PVC ook prima geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast is PVC niet erg hard en de kans dat het flesje van je dure parfum een val op PVC overleeft, is een stuk groter dan bij sommige andere vloeren.

  Milieutechnisch lijkt PVC op het eerste gezicht misschien geen goede keuze, omdat het is gemaakt van kunststof (= aardolie). Dat is inderdaad niet ideaal. Daar staat wel tegenover dat PVC goed te recyclen valt. Je kunt zelf ook kiezen voor een PVC vloer die is gemaakt van gerecycled materiaal. Verder heeft PVC een lange levensduur. Levensduur is een van de belangrijkste indicatoren van milieuvriendelijkheid - één vloer per 30 jaar is bijna altijd een stuk duurzamer dan 6 vloeren per 30 jaar.

  Hieronder laat ik een paar voorbeelden zien van wat je allemaal met PVC kunt doen:

  PVC-vloer met houtlook. Bron: Handyfloor
  PVC-vloer met betonlook. Bron: Handyfloor.
  PVC-vloer met terrazzo-look. Bron: Knulst Vloeren

  Bron: Handyfloor

  Bron: Handyfloor

  Bron: Knulst Vloeren

  3. Hout

  Hout in de badkamer, denk je nu misschien? Dat is toch vragen om moeilijkheden? Niet per se, alleen moet je ervoor zorgen dat de vloer wordt verlijmd en heel goed geïmpregneerd en gesealed is met de juiste materialen. Het gebruik van massief houten planken wordt wel afgeraden, maar met gelaagd parket (multiplank) krijg je dezelfde look. Overigens kun je niet douchen op een houten vloer. Een goed afgewerkte houten vloer kan heel wat vocht hebben, dus je kunt hem gewoon dweilen en je mag ook gerust nat uit de douche stappen. Maar rechtstreeks douchen op een houten vloer, is net een stap te ver. 

  Ben je verliefd op het idee van een echte houten vloer, dan moet je dus besluiten of je een douchecabine neemt, of een andere vloer legt in het douchedeel. Meer nog dan bij de andere vloersoorten, is het bij een houten vloer heel belangrijk dat je een solide, automatisch ventilatiesysteem installeert. Dat zorgt er namelijk voor dat het vocht, dat bij het douchen in de lucht komt, direct wordt afgevoerd. Hout kan niet goed tegen grote schommelingen in luchtvochtigheid en met zo’n systeem ga je die tegen. 

  Het is verstandig om de vloer na elk gebruik van bad of douche even goed te drogen. Ook zal de vloer om de zoveel jaar opnieuw moeten worden afgewerkt - geschuurd, geïmpregneerd en gesealed - om hem mooi te houden. Dat betekent dat een houten vloer meer onderhoud en zorg vereist dan andere soorten vloeren. 

  Ik raad je wel aan om de houten vloer te laten plaatsen door een specialist. Hij moet heel nauwkeurig gelegd worden en er moet gebruik worden gemaakt van speciale lijm en kit om te zorgen dat er nergens vocht tussen kan komen. Verder is het belangrijk dat de vloer voldoende ruimte krijgt om uit te zetten. Houd er ook rekening mee dat je een houten vloer niet kunt combineren met vloerverwarming.

  Zo mooi kan hout in de badkamer zijn:

  Houten visgraatvloer. Bron: Fusion D.
  Donkere houten vloer. Bron: Interior Therapy.
  Eikenhouten vloer. Bron: House and Garden.

  Bron: Fusion D.

  Bron: Interior Therapy

  Bron: House and Garden

  4. Gietvloer

  Gietvloeren worden gemaakt door een dun laagje vloeibare kunststof uit te gieten over de ondervloer. Deze vloer kan alle kleuren van de regenboog krijgen, maar de look die hiermee meestal wordt gerealiseerd is die van een betonnen vloer.  Bij een gietvloer hoef je geen plinten te installeren, dus als je op zoek bent naar een superstrakke, minimalistische en moderne uitstraling, dan is de gietvloer perfect. Doordat er geen naden of voegen in de vloer zitten, geeft een gietvloer ook een zeer ruimtelijk effect. 

  Niet alle gietvloeren zijn overigens geschikt voor de badkamer - kies voor polyurethaan, epoxy of een cementgebonden gietvloer. Andere varianten zijn niet zo goed bestand tegen vocht. 

  Gietvloeren zijn enorm makkelijk schoon te maken: geen voegen, naden of andere hoekjes en gaatjes. Verder zijn ze prima te combineren met vloerverwarming. 

  Het grootste nadeel van de gietvloer is eigenlijk de prijs: goedkoop is deze optie niet. Je bent snel tussen de 75 en 130 euro per vierkante meter kwijt. Dat zit hem met name in de moeite die het kost om hem te ‘leggen’ (eigenlijk gieten), want dat is een bewerkelijk klusje dat je ook absoluut aan experts over moet laten.

  Bekijk deze prachtige gietvloeren maar eens. Best verleidelijk, niet?

  Witte gietvloer. Bron: Alterieur.
  Beige gietvloer met betonlook. Bron: H&M Home.
  Grijze gietvloer met betonlook. Bron: Sealskin Soho.

  Bron: Alterieur

  Bron: Lotta Agaton voor H&M Home

  Bron: Sealskin Soho

  (Mocht je tijdelijk even afgeleid zijn door die prachtige douchewand in de derde foto - die vind je bij ons!)

  5. Kurk

  De minst bekende en misschien wel meest veelbelovende soort is de kurkvloer. Net als PVC kan kurk allerlei gedaantes aannemen, zodat je een kurkvloer volledig kunt afstemmen op je eigen smaak. Er zijn kurkvloeren waarbij het karakteristieke uiterlijk van het materiaal behouden blijft, maar er zijn ook veel kurkvloeren die zijn voorzien van een toplaag met een print.

  Net als hout is onbehandelde kurk niet geschikt voor gebruik in vochtige omgevingen, maar door het goed te verlijmen en te sealen met een speciale lak, kun je het materiaal beschermen tegen water en toch profiteren van alle goede eigenschappen die het materiaal rijk is.

  Dankzij de unieke celstructuur van kurk, die gevuld is met lucht, voelt het altijd lekker warm aan. Daarbij is kurk ook geschikt voor vloerverwarming. Verder is het de meest geluiddempende vloersoort, wat best een prettige eigenschap is als je je lekker wilt kunnen terugtrekken in een oase van rust. Ten slotte, kurk veert een beetje mee, wat maakt dat het fijn is om op te lopen.

  Ook milieutechnisch is kurk een interessante optie. Dankzij het vermogen van kurk om lucht vast te houden, heeft het uitstekende isolerende eigenschappen. Oftewel: het houdt de warmte in je badkamer vast zodat je minder energie hoeft te verbruiken. Daar komt bij dat kurk een natuurlijk product is en de productie ervan het milieu ontziet. Dat komt doordat kurk kan worden geoogst door de schors van de kurkboom te verwijderen. De boom blijft gewoon leven en gaat aan de slag met het maken van een nieuwe laag kurk, die na een aantal jaar opnieuw kan worden geoogst. De boom heeft geen pesticiden of aanvullende irrigatie nodig. Kurk is volledig biologisch afbreekbaar én kan worden gerecycled.

  Kurk is zeker niet de duurste optie uit deze lijst: de prijzen schommelen zo tussen de 25 en 60 euro per vierkante meter. Aangezien veel kurkvloeren worden geleverd in de vorm van klikbare planken of tegels, kun je de vloer vrij makkelijk zelf leggen. Wil je dat laten doen, dan komen die kosten er natuurlijk nog overheen.

  Ben je nog bang dat je badkamer er met een kurkvloer uit zal zien als één groot prikbord? Dat valt erg mee...

  Kurkvloer in de badkamer. Bron: Kim Timmerman.
  Kurkvloer met betonlook. Bron: Kurk.be.
  Kurkvloer met natuursteen-look. Bron: Santana.

  Bron:  Kim Timmerman

  Bron: Kurk.be

  Bron: Santana

  Aangezien de meeste soorten vloeren qua mogelijke looks en stijlen enorm veelzijdig zijn, kun je het beste beginnen door te bepalen wat je budget is en welke eigenschappen je vloer moet hebben.

  Welke vloer zou jij kiezen bij je eerstvolgende badkamerrenovatie?

  Productenvergelijker 0
  Openen