Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Welk sifon heb ik nodig voor mijn wastafel?

  Melwin

  Geschreven door:  Melwin Kooistra

  6 juni 2024

  Bewerkt op: 12 juni 2024 15:31

  Dat is een vraag die wij vaker krijgen van onze klanten. Reden genoeg dus om hier een artikel aan te wijden. In deze blog leg ik je uit welke soorten sifons er zijn en wanneer je voor welk sifon kunt kiezen. 

  Welk sifon heb ik nodig voor mijn wastafel?

  De verschillende soorten sifons

  Wanneer je een nieuw sifon voor je wastafel nodig hebt, zijn er twee verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet.

  • Bekersifons (Zowel designsifons als eenvoudige bekersifons van pvc)
  • Meubelsifons (Ook wel ruimtebesparende sifons genoemd)

  De twee bovenstaande soorten worden in verschillende situaties gebruikt. Hieronder heb ik voor elk type sifon uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn en wanneer je voor dit type sifon kunt kiezen.

  Wanneer kies je voor een bekersifon?

  Bekersifons zijn in de meeste gevallen designsifons, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. Omdat een sifon echter vaak buiten zicht wordt gelaten door de lades van een wastafelmeubel, zou ik dit niet direct adviseren. Ze zijn namelijk duurder en nemen meer ruimte in beslag, deze ruimte zou je beter elders kunnen gebruiken. Heb je geen onderkast onder je wastafel of fontein? En komt je sifon in het zicht? Dan adviseer ik altijd een designsifon omdat je deze dan mooi kunt combineren met de kleur van je wastafelkraan. Veel merken bieden dan ook sifons aan in allerlei verschillende kleuren, een aantal voorbeelden van die kleuren zijn; Goud, zwart, chroom, wit en Roestvrij staal. Al deze kleuren zijn ook weer in verschillende tinten beschikbaar, per merk onder verschillende benamingen.

  Wastafel zonder onderkast waarop designsifons zijn gemonteerd

  Wastafel zonder onderkast waarop designsifons zijn gemonteerd

  Wanneer kies je voor een meubelsifon?

  Het type sifon dat ik zou adviseren wanneer je wel een wastafelmeubel hebt, is een meubelsifon. Deze sifons zijn goedkoper en ruimtebesparend. Op deze manier verlies je weinig tot geen ruimte in je lade. De wasbak is vaak bepalend voor het feit of je wel of geen uitsparing in de bovenste lade van je meubel moet hebben. Vaak is het namelijk zo dat een wastafel die in het meubel valt meer ruimte nodig heeft, waardoor er een uitsparing in de lade moet worden gemaakt. Dit hoef je niet zelf te doen, als hierover wordt gecommuniceerd wordt hier op onze klantenservice alvorens rekening mee gehouden.

  Lade van wastafelmeubel waarin uitsparingen zijn gemaakt

  Lade van wastafelmeubel waarin uitsparingen zijn gemaakt


  Wanneer je een wastafel hebt die op het meubel valt hoeft er waarschijnlijk geen uitsparing gemaakt te worden in de lade van je meubel. In de meeste gevallen is er dan genoeg ruimte om een ruimtebesparend sifon te installeren.

  Met een opstaande wasbak hoeven er vaak geen uitsparingen in de lade worden gemaakt

  Met een opstaande wasbak hoeven er vaak geen uitsparingen in de lade worden gemaakt

  De verschillende afmetingen onder sifons

  Over het algemeen zijn er twee soorten afmetingen die onder de sifons worden gehanteerd, namelijk, 1 1/4" en 1 1/2". De maat 1 1/4" is gebruikelijk bij wastafels. De maat 1 1/2" wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld baden. Het verschil? De grotere maat die bij baden wordt gebruikt kan meer water verwerken, dit is nodig wanneer je een bad bijvoorbeeld leeg laat lopen. Zoveel water zal een wastafelkraan nooit hoeven verwerken.

  Er zijn dus wel verschillende afmetingen, echter staat er bij sifons met de afmeting 1 1/2" altijd duidelijk vermeld dat dit badafvoeren zijn. Je hoeft je hier als klant dus geen zorgen over te maken, de overige sifons zijn in maat namelijk uniform.

  Conclusie: "Wat is voor mij het geschikte sifon?"

  Heb jij een wastafel zonder meubel? Kies dan voor een designsifon. Je zou dit eventueel in dezelfde kleur als je kraan kunnen doen, om zo een mooi geheel te creëren. Heb jij een wastafel met meubel? Kies dan voor een meubelsifon (ook wel ruimtebesparend sifon), deze zijn goedkoper en beter te installeren in meubels. Hierdoor verlies je zo weinig mogelijk ruimte in je bovenste lade. (Indien je er meer hebt).

  Uitsparingen in je lade kunnen in veel gevallen worden voorkomen door voor een ruimtebesparend sifon te kiezen, heb je echter een wastafel die in het meubel valt. Dan is er een kans dat er alsnog een uitsparing in de lade moet worden gemaakt, het is goed om hier vooraf over te communiceren met onze klantenservice. Zo kunnen zij je helpen met het maken van de beste keuze.

  Productenvergelijker 0
  Openen