Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Welke afvoerplug heb je nodig? Onze tips & advies

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  23 november 2023

  Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

  Bij het kiezen van je wastafel, fontein of badkamermeubel denk je misschien niet direct na over de mogelijkheden van een afvoerplug. Toch is het een essentieel onderdeel en kun je er ook steeds meer er een designelement van maken. Er zijn meerdere type afvoerpluggen, maar er zijn ook steeds meer mogelijkheden op gebied van kleuren en materialen.

  Bij het kiezen van je wastafel, fontein of badkamermeubel denk je misschien niet direct na over de mogelijkheden van een afvoerplug. Toch is het een essentieel onderdeel en kun je er ook steeds meer er een designelement van maken. Er zijn meerdere type afvoerpluggen, maar er zijn ook steeds meer mogelijkheden op gebied van kleuren en materialen.

  Definitie en werking van een afvoerplug

  De afvoerplug zorgt voor een waterdichte verbinding met je product en je afvoer. Dit "product" kan een wastafel, fontein, bidet, bad of gootsteen zijn. Bij elk van deze type producten werkt de afvoer op dezelfde manier en dient de afvoerplug voor de aansluiting van je sifon. Wel zijn er voor elk van deze productgroepen andere afvoerpluggen verkrijgbaar. Hierover later meer.

  Verschil afsluitbare en niet-afsluitbare plug

  Er zijn twee verschillende afvoerpluggen op de markt. Een afsluitbare en een niet-afsluitbare plug.

  Met een afsluitbare plug kun je de wastafel afsluiten zodat het water niet weg stroomt. Een afsluitbare plug wordt ook wel klikplug, pop-up, clickwaste of click-clack plug genoemd. We adviseren een afsluitbare plug wanneer de fontein of wastafel over een overloopgat beschikt. Dit is een gaatje in de wastafel wat er voor zorgt dat het het water weg niet over kan stromen als er teveel water in zit. Dit water wordt vervolgens in dezelfde sifon afgevoerd.

  Wanneer een wastafel geen overloop heeft adviseren we altijd een niet-afsluitbare plug. Een niet-afsluitbare plug wordt ook wel altijd-open, always-open of vaste waste genoemd. Niet-afsluitbaar betekent dat je de plug niet kan afsluiten (niet in kan drukken) om de wastafel af te sluiten. Hierdoor kan de wasbak niet overstromen.

  Verschillende kleuren en materialen van pluggen

  Naast de belangrijke functie die een afvoerplug heeft zijn er ook steeds meer mogelijkheden op gebied van kleuren en materialen. De twee opties die je hebt komt eigenlijk op het volgende neer:

  Wil je de kleur van de afvoerplug doortrekken in de kleur van je kranen? Of wil je de kleur én materiaal van de afvoerplug hetzelfde houden als de wastafel? Of wil je de plug helemaal niet zien?

  In de kleur van de kranen

  Waar je vroeger alleen maar verchroomde of RVS-look kranen in de badkamer had, hebben tegenwoordig alle serieuze kranenfabrikanten een ruim kleurenpallet van minstens 6 verschillende kleuren. De kleuren zwart, goud, koper en gunmetal zijn niet meer weg te denken in de hedendaagse badkamer. Naast kranen worden ook pluggen en afvoeren meegenomen in deze kleuren. Dus dan geen wastafel of fonteintje met enkele een koperen kraan... nee dan ook de sifon en afvoerplug in dezelfde kleur. Zo maak je een prachtig en stijlvol geheel.

  Plug in de kleur van de kranen

  In de kleur van de wasbak

  De andere trend die we steeds vaker zien is dat de afvoerplug in dezelfde kleur én materiaal wordt uitgevoerd als de wastafel. En hier springen de meubelfabrikanten juist weer op in. Heb je een keramische glans witte wastafel. Dan kun je ook kieze voor een glans witte plug met keramische afdekking (bovenste zichtdeel van een plug). Of een prachtige mat witte Solid Surface wastafel. Combineer die met een mat witte plug met Solid Surface afdekking. Op deze manier is de plug bijna onzichtbaar en valt deze weg in de wasbak.

  Afvoerplug in de kleur van de wastafel

  Welke plug heb ik nodig?

  Om duidelijk te maken welke plug je nodig hebt is het eerst goed om te bepalen om wat voor het artikel het gaat.

  Wastafels, fonteinen en bidetten

  Dit zijn de afvoerpluggen waar je bij de aanschaf van een badkamer over na kan denken en welke vaak extra bijbesteld dienen te worden. De standaard maat die wordt toegepast is 1 1/4" (wordt ook wel 5/4" genoemd). Dit komt neer op een diameter van circa 32mm.

  Alle afvoerpluggen en sifons met deze aansluitmaat zijn qua aansluiting universeel en zijn geschikt voor alle wastafels en fonteinen van de fabrikanten waar wij mee werken. Tenzij expliciet anders aangegeven.

  Qua uiterlijk kan het wel voorkomen dat niet alle afvoerpluggen mooi op alle wastafels passen. Bijvoorbeeld als je een strakke vlakke bodem hebt van de wastafel en je kiest voor een afvoerplug met een bolling.

  Ondanks een bidet toch een ander soort product is dan een wastafel/fontein, kun je voor bidetten dezelfde afvoerpluggen gebruiken. Vaak wordt een plug bij een bidet gekoppeld aan een (bidet)buissifon.

  Baden & gootstenen

  Omdat we het in dit artikel voornamelijk hebben over de afvoerpluggen voor fonteintjes en wastafels, zullen we er bij baden en gootstenen niet heel diep op in gaan. Toch benoem ik even kort waar de verschillen in zitten, zodat niet perongeluk de verkeerde pluggen gekozen worden.

  Bij baden is de aansluitmaat niet 1 1/4", maar 1 1/2". Dit komt neer op een diameter van circa 38mm. Dit is een stuk groter en dat is ook logisch, omdat daar veel meer water door heen moet. Meestal heb je voor een bad geen losse bad afvoerplug nodig, omdat deze in 99% van de gevallen OF standaard bij het bad OF standaard bij de badafvoer wordt geleverd.

  Bij gootstenen kan het nog wel eens per fabrikant variëren of het 1 1/4" of 1 1/2". Let daar goed op en kies de afvoerplug en sifon in de aansluitmaat die daar bij hoort.

  Hoe zit het met schachtpluggen?

  Een schachtplug is een wastafelplug met een langere schacht. Bij de meeste normale wastafelplugen, zoals bijvoorbeeld die van Hotbath en Brauer kun je een maximale hoogte van 60mm overbruggen.

  Wanneer je een opzetwastafel op een wastafelblad van bijvoorbeeld 60mm dik gaat plaatsten, kan het voorkomen dat je met een standaard afvoerplug qua hoogte niet uit komt. Dan heb je dus een plug nodig met een langere schacht. Anders kun je de sifon niet op een goede manier aansluiten. De hoogte van schachtpluggen varieert, maar de schachtplug van Regn is bijvoorbeeld instelbaar van 20-90mm.

  Let op: om lekkage te voorkomen is het wel belangrijk dat de afsluitring direct aan de onderzijde van de wastafel aangedraaid moet worden en niet aan de onderzijde van het wastafelblad.

  Lange schachtplug

  Installeren van een afvoerplug

  Nu je alle ins en outs weet van een afvoerplug ben je misschien ook wel benieuwd hoe zo'n plug nou werkt en hoe je het installeert. Bekijk dan ons blog met video over het "installeren van een afvoerplug".

  Productenvergelijker 0
  Openen