Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Wereld Toilet Dag – BadkamerXXL doet mee

  Wereld Toilet Dag – BadkamerXXL doet mee

  Vandaag, op 19 november, is het Wereld Toilet Dag. Op deze dag, gesteund door de VN, staan we stil bij en vragen we extra aandacht voor het wereldwijde toiletprobleem.

  Wat wist je dat er maar liefst 2,4 miljard (!) mensen geen beschikking hebben over normale sanitaire voorzieningen? Per jaar sterven er 800.000 jonge kinderen aan diarree. Dat is per dag 2.200 kinderen. Bizar voor te stellen dat dit zo’n 70 schoolklassen per dag zijn!

  wereld toiletdag

  Normaalste zaak van de wereld

  Als jij naar de wc gaat sta je waarschijnlijk niet eens stil bij het feit dat wij gezegend zijn met goede toiletten. Laat staan schoon drinkwater. Voor die 2,4 miljard mensen die dat niet hebben, is het elke dag overleven. Want wanneer je niet beschikt over de juiste sanitaire voorzieningen, kan dit helaas je dood betekenen. Omdat de besmettelijkheid zeer groot is, is het van groot belang dat we zo veel mogelijk hulp inzetten om dit probleem aan te pakken.

  Wat is de oplossing?

  Ontlasting… het kan goede maar vooral ook slechte situaties met zich meebrengen. In de slechte situaties zorgt de ontlasting voor de verspreiding van infecties, wat zorgt voor ziekte en sterfte. In het geval van goede situaties kan ontlasting zorgen voor een goede bijdrage aan landbouw. Helaas zien we nu nog voornamelijke slechte situaties. Hier moet verandering in komen. Veel hulporganisaties zetten zich in voor betere sanitaire voorzieningen in derde wereld landen. En dankzij Wereld Toilet Dag ontstaan er wereldwijd ook kleinere initiatieven van particulieren en bedrijven om geld in te zamelen voor betere sanitaire omstandigheden.

  Zeer besmettelijk

  Wanneer wij last hebben van diarree, is dit een paar dagen ongemakkelijk. Maar daarna gaan we gewoon weer door alsof er niks aan de hand was. Dit is in derde wereld landen wel anders. In de Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië  is het namelijk 1 van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen onder de 5 jaar. Diarree is een gevolg van gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan goede sanitaire voorzieningen en gebrek aan kennis over de hygiëne en de gevolgen die slechte hygiëne kan hebben. Maar ook eten dat is bereid met vervuild water kan de infecties verspreiden.

  wereldtoiletdag badkamer

  Tekort aan toiletten

  Wereldwijd zijn er 2,4 miljard mensen die niet beschikken over een fatsoenlijk toilet. Het gros van de mensen in Afrika en Azië doet de behoefte dan ook in de bosjes of in het water. Het gevolg is dat de grond en het water besmet worden en de infecties zich snel kunnen verspreiden. De gebeurd natuurlijk ook wanneer mensen na het doen van hun behoefte niet hun handen wassen. Voor ons is het logisch dat we na het toilet onze handen wassen, maar dat in Afrika en Azië helemaal niet zo vanzelfsprekend.

  Grote onwetendheid

  Mensen in derde wereld landen zijn vaak niet genoeg op de hoogte hoe ze de hygiëne kunne verbeteren en infecties kunnen voorkomen. Daarom is het belangrijk dat deze kennis wordt gedeeld! Wanneer iedereen al zijn handen wast na het toilet en voor het eten, kunnen de sterfgevallen al met de helft verminderd worden. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen weten wat ze moeten doen in geval van diaree. Denk aan het voorkomen van uitdroging.

  Latrines voor vruchtbare grond

  Latrines zijn een relatief eenvoudige manier om de besmetting te voorkomen en dit om te zetten in bemesting. Een latrine is namelijk een afgedekt gat in de grond waar de behoeft in kan worden gedaan. Dit gat komt uit in een diepe put. Is de put vol? Dan wordt in dit gat een boom geplant. Zo wordt de ontlasting omgezet in een zeer vruchtbare grond. De aanschaf van een latrine is relatief goedkoop en het installeren eenvoudig.

  BadkamerXXL doet mee

  Ook BadkamerXXL.nl doet vandaag mee aan Wereld Toilet Dag. Bij ieder toilet dat vandaag verkocht wordt, doneren wij € 10,- aan stichting Simavi. Doe jij ook mee? Meer informatie kan je vinden op de website van Simavi.

  wereld toiletdag

  Productenvergelijker 0
  Openen