Alles wat je moet weten over fonteinmeubels

Geschreven door: Niels
29 april 2021

Fonteinmeubels zijn niet te missen in de badkamer. Ze zijn heel praktisch voor het opbergen van bijvoorbeeld handdoeken of een paar wc-rollen. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten badkamermeubels. De één wordt gemaakt van MDF en de ander weer staal. Daarnaast moet je ook nog beslissen wat voor waskom je erbij wil. Kortom heel veel keuze. Om je op weg te helpen, heb ik alles voor je op een rijtje gezet.
De onderkast
De onderkast is waarschijnlijk één van de belangrijkste onderdelen, misschien wel de belangrijkste. Van welk materiaal moet het opbergkastje zijn gemaakt, wat voor handgreep wil ik hebben, welke stijl past bij mij? Dit zijn enkele vragen die iedereen zich stelt bij het kiezen van een fonteinmeubel. Ik zal ze daarom zo goed mogelijk beantwoorden.


Wat zijn de verschillen tussen de materialen?
Er zijn vijf verschillende soorten materialen. Zo hebben wij:
- MDF
- Spaanplaat
- Hout fineer
- Massief eiken
- Staal
De eerst vier genoemde materialen zijn allemaal houtsoorten. MDF wordt gemaakt van fijn gemalen houtvezels in combinatie met kunsthars lijm. Door de fijne vezelstructuur splintert MDF niet. Daarnaast is het slijtvast en heeft het een hoog breekpunt.

Spaanplaat bestaat uit kleine delen spaanders en een sterk soort lijm. Spaanplaat is echter wel splinterig, maar door een latje wordt dit keurig afgewerkt en heb je er geen last van. Deze houtsoort is makkelijk schoon te houden.
Hout fineer is een dunne laag hout die boven op MDF wordt geplaatst. Ondanks dat het een dunne laag is, is het heel duurzaam. Fineer is namelijk vochtbestendig. Hierdoor vervormt het hout niet en kan het dus langer meegaan.

Zoals deze meesten wel weten is massief hout 100% hout. Het nadeel hiervan is dat het hout kan vervormen, maar massief geeft wel het meeste karakter aan jouw toiletmeubel. Massief is ook goed te combineren met diverse stijlen.
Staal is één van de meest gebruikte metaalsoorten. Met een stalen fonteinmeubel creëer je een stoere, industriële badkamer. Het is zeer stootbestendig en zijn niet zo gevoelig voor temperatuur verschillen als de houtsoorten.
Wat zijn de verschillen tussen opbouwgrepen
Voor opbergkastjes bieden wij drie verschillende uitvoeringen aan. Dat zijn:
- Greeploos
- Opbouwgrepen
- Push to open
Greeploze fonteinmeubels zijn heel modern en praktisch. Omdat er niks uitsteekt zoals bij opbouwgrepen zorgt dit voor een strak uiterlijk. Een ander voordeel dat er niks uitsteekt, is dat je er ook niet tegen aan kan stoten. De kastjes gaan open doormiddel van een greeplijst. Hier doe je je vingers achter en kan je het deurtje vervolgens openen.
Opbouwgrepen is de traditionele stijl van handgreep uitvoeringen. Hierbij zit wel een handvat dat een beetje uitsteekt. Je kan er weliswaar nu wel tegen aanstoten, maar het kastje is wel makkelijker open te maken.
Push to open heeft net als greeploos geen handvat, maar het heeft ook geen greeplijst. Je opent het kastje of la simpelweg door erop te drukken. Dan gaat deze een klein stukje open. Vervolgens kan je je vingers erachter doen en het verder open maken.



De wastafel
Boven op de opbergkast krijg je de keuze uit een ruim en gevarieerd aantal wastafels. Ze komen diverse dieptes en breedtes. Zo is er voor elke toiletruimte wel een geschikte fontein. Op het moment bieden wij veel fonteinmeubels zonder kraangat aan. De kraan komt dan uit de muur. Hierdoor krijg je een heel modern uiterlijk. De standaard kraangaten hebben we natuurlijk ook in ons assortiment. Naast de kleuren: wit, zwart, grijs, beton en antraciet krijg je ook de keuze uit vijf verschillende materialen. In ons assortiment zijn de volgende materialen te vinden:
- Keramiek
- Natuursteen
- Kunststof
- Beton
- Solid Surface & Composiet
Keramiek staat bekend om zijn duurzaamheid. De grondstof is slijtvast, hittebestendig, kleurvast en heeft een hoge vloeigrens. De vloeigrens geeft aan bij welke belasting het materiaal gaat 'vloeien' ofwel vervormen/breken.
Natuursteen is een prachtige toevoeging aan je badkamer. Elk element is uniek en geeft je badkamer een stukje exclusiviteit. Het nadeel van natuursteen is alleen dat het schoonmaken niet met alle chemicaliën mogelijk is. Hoe het schoonmaken wel kan lees je hier.
Een wastafel gemaakt van kunststof is van licht gewicht. Mocht je hoog wonen in een flat waar altijd de liften kapot zijn, dan is dit ideaal. Bovendien is kunststof makkelijk te onderhouden.

Beton is aan de andere kant wel weer zwaar. Maar is wel goed te combineren met heel veel verschillende stijlen. Dit komt door de strakke en tijdloze uitstraling. Wij bieden de betonnen wastafel in het zwart en grijs aan.
Doordat solid surface & composiet geen naden en poriën bevat is de kans op schimmels en bacteriën een stuk kleiner. Hierdoor is het meubelstuk makkelijk te onderhouden. Omdat de waskom natuurlijk is gemaakt, is ieder product uniek.
Spiegel
Om uw badmeubel echt helemaal af te maken kan een spiegel natuurlijk niet ontbreken. In bijna alle vormen te verkrijgen met verlichting! Voor al onze spiegels kan je hier terecht.