Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  De ideale hoogte van een wastafel

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  8 november 2023

  Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

  Heb je een nieuwe wastafel en wil je weten hoe hoog je deze moet hangen? De hoogte van een wastafel is een persoonlijke keuze en is geen vast gegeven voor iedereen. In dit artikel probeer ik je te helpen bij het bepalen van de juiste hoogte.

  Hoe hoog hangt een wastafel?

  Je kan de hoogte van een wastafel vergelijken met de hoogte van een keukenblad. De hoogte van een wastafel in je badkamer kan variëren tussen de 85 en 95cm, waarbij vaak 90cm als standaard maat in Nederland wordt gebruikt. Dit is de hoogte van de bovenkant van de wastafel of waskom tot te afgewerkte vloer.

  Is je gemiddelde huishouden kleiner dan gemiddeld? Dan zou je een hoogte van 85cm kunnen kiezen. Is je gemiddelde huishouden langer dan gemiddeld, dan zou je de wastafel op 95cm kunnen zetten.

  Ben je er nog steeds niet helemaal zeker van? Wat je dan ook nog kan doen is naar je huidige badkamer of keuken kijken en bepalen of je de huidige hoogte gewenst vindt of dat je hem wellicht iets lager of hoger wilt hebben.

  Hoogte van een wastafel met waskom

  Bij het bepalen van de hoogte van een waskom / opzetwastafel gelden dezelfde richtlijnen als bij een normale wastafel. Alleen let hierbij op dat je kijkt naar de bovenkant van de waskom en niet naar de bovenkant van het wastafelblad waar de kom op komt.

  Hooge wastafel met waskom

  Hoogte van een rolstoelwastafel

  Bij een rolstoelwastafel, ook wel invalide wastafel genoemd, ligt de adviseerde hoogte anders. Bij een rolstoelwastafel wordt de bovenkant van de wastafel geplaatst op 80cm en de onderzijde op circa 70cm. Zie ook onderstaande technische tekening.

  Probeer bij het plaatsen van de wastafel ook voldoende ruimte vrij te houden tussen de zijmuur en de wastafel. Op deze manier heeft de gebruiker voldoende ruimte om zich goed op te stellen voor de wastafel.

  Hoogte rolstoelwastafel

  Voorbeeld van een technische tekening van de Duravit Starck 3 rolstoelwastafel

  Productenvergelijker 0
  Openen