Een hangtoilet of staand toilet?
Wanneer je een nieuw toilet zoekt voor wr jouw toiletruimte of badkamer, is het handig om eens te kijken naar soorten toiletten die er zijn. Gaat je voor een traditioneel staand toilet, of toch liever een hangend toilet? Daarbinnen zitten ook weer verschillen. Wanneer je voor deze keuze staat, is het handig om te weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Zo weet je welk toilet het best in jouw ruimte past!
Hangtoilet
De naam zegt het eigenlijk al, een hangtoilet hangt. Het wordt ook wel een hangend toilet of wandcloset genoemd. Bij een hangtoilet hoort een inbouwreservoir dat achter een wand geplaatst wordt zodat het aan het zicht wordt onttrokken. Het toilet hangt dus aan een frame dat in de muur zit bevestigd. Daarnaast is het voorzien van universele aansluitingen voor spoelwater en rioolafvoer. De hoogte waarop het hangtoilet moet komen te hangen kun je vaak zelf bepalen.
Doorgaans wordt geadviseerd 40 cm te rekenen vanaf de bovenzijde van het toilet tot de afgewerkte vloer. Een hangtoilet hangt dus een stukje boven de vloer. Dit maakt het onderhoud van het toilet eenvoudiger. Daarnaast oogt een hangend toilet vaak kleiner in een ruimte in vergelijking met een normaal staand toilet. Doordat het wandcloset aan de muur wordt bevestigd, moet er bij monteren 17 tot 20 cm bij de maat worden opgeteld. Vanwege de montage van het inbouwreservoir in de muur, is een wandcloset in de meeste gevallen iets duurder. Het voordeel is wel dat het moderner en strakker oogt.
Hangtoiletten zijn op te delen in drie verschillende categorieën:
- Standaard hangtoiletten: Deze hangtoiletten zijn het standaard model wat je gewend bent.
- Compacte hangtoiletten: Hierbij is sprake van een verkort model. Hierdoor wordt de wandcloset super compact en past het in iedere badkamer- en toiletruimte.
- Hangtoilet zonder spoelrand: Dit betekent dat het closet niet over een spoelrand beschikt waar kalk en vuil zich op kan hopen.
Staande toiletten
Een staand toilet wordt op de grond bevestigd. Dit is ook wel het meest voorkomende soort toilet en wordt ook wel een traditioneel toilet genoemd. Bij een staand toilet hoort een reservoir dat zorgt voor spoeling. Het waterreservoir is in veel gevallen zichtbaar en bij het meest bekende staand toilet vormt het waterreservoir een geheel met de pot. Als dat het geval is, dan is er sprake van een duoblok toilet. Als het waterreservoir los van het toilet zit dan spreken we van een toilet met losse stortbak. Het kan ook zo zijn dat een staand toilet een ingebouwd waterreservoir heeft. Dan spreken we van een back-to-wall model. Duoblok toiletten zijn vaak voordeliger omdat het reservoir zichtbaar is en niet los gekocht hoeft te worden. De hoogte van een staand closet kan variëren van 43 cm (wat gebruikelijk is) tot wel 52 cm.
De hoogte van het toilet hangt van de inbouw van het toilet af en van een eventuele verhoogde zitting. Bij een staand toilet is het belangrijk rekening te houden met diepspoel en vlakspoel. Bij diepspoel valt ‘de boodschap’ in het water en bij een vlakspoel toilet valt deze op het plateau. Beide toiletsoorten hebben voor- en nadelen, afhankelijk van je wensen. De afvoer bij een staand toilet is een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. Vaak wordt er gekozen voor een PK (pijp kort) afvoer waarbij de afvoer zich aan de achterzijde bevindt, of een AO (achter onder) afvoer waarbij de afvoer zich aan de onderkant van de pot bevindt.
Staande toiletten zijn op te delen in drie verschillende categorieën:
- Duoblok toiletten: Een duoblok toilet is te herkennen aan het reservoir dat achterop het toilet wordt geplaatst.
- Toilet met losse stortbak: Als het waterreservoir los van het toilet zit dan spreken we van een toilet met losse stortbak.
- Back-to-wall toilet: Wanneer staand toilet een ingebouwd waterreservoir heeft noemen we dit een back-to-wall model. Dit komt niet veel voor, omdat men in dit geval vaak kiest voor een hangend toilet.
Duoblok toiletten
Een duoblok toilet is te herkennen aan het reservoir dat achterop het toilet wordt geplaatst. Doordat het een geheel vormt, is er geen extra reservoir nodig. Duoblok toiletten hebben doorgaans een hoogte van 40 cm, maar er zijn ook andere hoogtes verkrijgbaar. Ook voor duoblok toiletten geldt dat er zowel een diepspoel als vlakspoelversie verkrijgbaar is.
Bij een duoblok toilet moet rekening worden gehouden met de afvoer. Hier geldt hetzelfde als bij een normaal staand toilet. Er is keuze uit een PK (pijp kort) afvoer met afvoer aan de achterzijde of AO (achter onder) afvoer, met afvoer aan de onderkant van de pot.
Toilet met losse stortbak
Een staand toilet wordt op de grond bevestigd. Dit is ook wel het meest voorkomende soort toilet. Het waterreservoir is zichtbaar. Bij een toilet met losse stortbak (oftwel een los waterreservoir) spreken we van een toilet met losse stortbak.
Back-to-wall model
Wanneer staand toilet een ingebouwd waterreservoir heeft noemen we dit een back-to-wall model. Dit komt niet veel voor, omdat men in dit geval vaak kiest voor een hangend toilet.
Welk toilet past het beste in jouw toiletruimte of badkamer? Laat het hieronder in een reactie weten