Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5413 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5413 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5413 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Help! Mijn doucheputje stinkt! 6 tips om dit snel te verhelpen.

  Anneloes

  Geschreven door: Anneloes

  7 april 2020

  Help! Mijn doucheputje stinkt! 6 tips om dit snel te verhelpen.
  Reacties

  Heb je net de hele badkamer gesopt, gepoetst en gedweild, ruik je een uur later alweer een nare lucht. Het blijkt uit het doucheputje te komen. Je bent niet de eerste die last heeft van nare luchtjes uit het doucheputje. Het putje is namelijk een plek waar makkelijk troep achterblijft, ook al heb je het gevoel dat je erg goed schoon hebt gemaakt.

  In deze blog:

   

  Voordat we het over oplossingen gaan hebben, is het belangrijk dat je weet wat er zo stinkt. Meestal is het een van twee soorten nare geurtjes: die van schimmel dan wel rot, óf een onmiskenbare rioollucht.

  Mijn doucheputje stinkt naar schimmel of rot

  Het doucheputje, de douchegoot en de gootsteen zijn plekken waar gemakkelijk bacteriën op, onder en tussen gaan zitten. Dit komt door alle zeepresten en haren die er door heen gespoeld worden. Bovendien ontstaan op deze vochtige plek gemakkelijk schimmels. Dit geeft na een tijdje een onaangename geur af. Al die haren en zeepresten kunnen er ook voor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Het water kan dan niet meer goed weglopen en bovendien komen er zo nare luchtjes uit het putje. 

  Hoe kom ik van die stank af? 

  Er zijn een aantal opties om het doucheputje (en andere afvoerputjes van bijvoorbeeld de wasbak) te ontdoen van nare geurtjes.

  75.webp

  1. Dagelijkse mini-schoonmaak van het doucheputje

  Maak het putje dagelijks schoon. Spoel na het douchen alle zeepresten goed weg en verwijder haren die achterblijven in het putje direct. Als je deze haren laat zitten, kan dit ook naar gaan ruiken. Wip het doucheputje eens los, het kan zijn dat onder de deksel van het putje ook haren achter blijven die je op het eerst gezicht niet ziet.

   
  soda-en-azijn-schoonmaken.webp

  2. Doucheputje schoonmaken met soda en azijn 

  Snel af van de stank uit je doucheputje? Dat doe je met een zelfgemaakt ontstoppingsmiddel van soda en azijn. Giet een kopje soda in het putje en wacht 5 minuten. Giet er een kopje azijn achteraan en wacht 2 uur. Giet er daarna kokend water, dat je eerst iets laat afkoelen, doorheen. Klaar!

  Met deze zelfgemaakte ontstopper zorg je ervoor dat de afvoer weer goed door kan stromen. Herhaal dit elke maand (of vaker indien nodig) om te voorkomen dat je afvoer verstopt raakt en rare luchtjes afgeeft.

   
  schoonmaken-met-koffieprut.webp

  3. Spoel koffieprut door het doucheputje tegen nare luchtjes 

  Gooi je koffieprut niet weg nadat je koffie hebt gezet, maar spoel het door het afvoerputje. Koffie ontvet en bovendien neemt het vieze luchtjes op.

   
  toilet-ontstoppen.webp

  4. Hardhandig aanpakken met chemische ontstopper

  Gaan de nare luchtjes niet weg met het soda papje, dan kan je altijd proberen om een chemische ontstopper te gebruiken. Deze laat je even intrekken en vervolgens spoel je goed na met warm water.

   
  schoonmaak-handschoenen.webp

  5. Handschoenen aan en demonteren maar

  Het kan zijn dat de geurtjes, ondanks bovenstaande tips, niet weg gaan. Het kan zijn dat er dan iets mis is met de afvoer of de zwanenhals moet nodig worden schoongemaakt. Trek bij dit klusje wel schoonmaakhandschoenen aan, want echt een lekker klusje is het niet. Zet een bakje onder de sifon en schroef hem los. Maak hem vervolgens goed schoon. Weer opnieuw vastschroeven en klaar!

  Mijn doucheputje stinkt naar rioollucht

  Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom er een rioollucht uit je doucheputje of drain omhoog komt. Op alle plekken in je huis die op het riool zijn aangesloten (keuken, wastafel, toilet, douche, bad, enzovoorts) zit een mechanisme om te voorkomen dat lucht uit het riool omhoog kan trekken. Dat noemt men een waterslot omdat de vieze geur uit het riool geblokkeerd wordt door een laagje water. Een voorbeeld hiervan is de zwanenhals onder je keukenspoelbak of de stankafsluiter in het toilet. En ook in het doucheputje of de douchedrain zit een instrument dat water gebruikt om rioollucht te weren.

  Mijn doucheputje stinkt nadat het hard heeft geregend

  Normaal gesproken zit een rioolleiding niet vol met water. Er staat een laag water in, en daarboven zit gewoon lucht. Maar als het erg hard regent, dan loopt het riool ineens heel snel vol. Er is dan geen ruimte meer voor de lucht, die dus een weg naar boven zoekt en daarbij de weg van de minste weerstand volgt. 

  Normaal gesproken heb je hiervoor ergens een ontluchtingssysteem zitten, zodat de stank niet in je huis terecht komt. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Die kan echter verstopt raken, bijvoorbeeld door blaadjes. Als je dus constateert dat er een rioollucht uit je drain komt nadat het hard heeft geregend, controleer dan eerst of die ontluchtingspijp niet is verstopt.

  Een tweede mogelijke oorzaak : na een flinke regenbui wordt het riool leeggedrukt of gezogen. Er ontstaat dan onderdruk in de rioolleiding en dat kan er ook voor zorgen dat het waterslot van de afvoer droog komt te staan. Er hoort immers altijd een laagje water in zo'n sifon te staan, dat fungeert als barrière zodat de stanklucht uit het riool niet omhoog kan trekken. Maar als dat laagje water is verdwenen, hebben de nare geurtjes vrij baan. Dat los je snel op door de kraan even aan te zetten, zodat het waterslot weer wordt gevuld. 

  Een permanente oplossing voor dit probleem kan zijn dat je een afvoer beluchter laat installeren. Zo'n beluchter zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen wanneer er onderdruk ontstaat in het riool.

  Mijn doucheputje stinkt, maar is niet verstopt

  Als de afvoer niet verstopt is en het water gewoon goed door loopt, dan kan het zijn dat een van de leidingen lek is. Het kan ook zijn dat de stankafsluiter of ontluchter van het riool niet meer goed werkt. Dan is het echt tijd om de loodgieter te bellen.

  Veelgestelde vragen

  Waarom stinkt het doucheputje?

  Stinkt het naar schimmel of rot? Dan heeft er zich vuil in opgehoopt. Dat bestaat voornamelijk uit haar en zeepresten. Dit vuil, in combinatie met de vochtige omgeving, gaat schimmelen en rotten. Stinkt het naar riool? Dan functioneert het ontluchtingssysteem of het waterslot niet goed.

  Hoe werkt een afvoerbeluchter?

  Zo'n beluchter sluit de afvoer af met een klepje. Ontstaat er onderdruk in het riool dan gaat dit klepje open zodat er lucht in het riool wordt gezogen. Wanneer er geen sprake meer is van onderdruk dan sluit het klepje weer. Er kan dus wel lucht in het riool stromen, maar niet eruit, en zo wordt stankoverlast voorkomen.

  Waarom ruikt mijn badkamer naar riool?

  Op de een of andere manier trekt er lucht uit het riool naar boven. In je afvoer zit een waterslot dat dit hoort te voorkomen. Mogelijk functioneert dit niet goed. Het kan ook komen door een lekke leiding, een verstopte ontluchtingspijp of door onder- of overdruk in de rioolleiding.

  Wat kun je doen tegen stank uit het doucheputje?

  • Elke dag goed doorspoelen en haren verwijderen
  • Doucheputje of drain schoonmaken met soda en azijn
  • Koffieprut door het putje spoelen
  • Tegen hardnekkige stank: een chemische ontstopper gebruiken
  • Sifon en afvoer uit elkaar halen en alle onderdelen schoonmaken

  2 Reacties op "Help! Mijn doucheputje stinkt! 6 tips om dit snel te verhelpen."
  Auteur blog comment Marie
  29 mei 2019

  Je kan inderdaad gemakkelijk verstoppingen voorkomen door elke dag je haren uit het doucheputje te halen bijvoorbeeld. Ik merk dat ik op deze manier geen last heb van vieze geurtjes en water wat moeilijk wegloopt. Ik heb ook eerder gehoord dat koffieprut een wondermiddel is om verstoppingen te verhelpen.

  Auteur
  Door Marie op 29 mei 2019

  Je kan inderdaad gemakkelijk verstoppingen voorkomen door elke dag je haren uit het doucheputje te halen bijvoorbeeld. Ik merk dat ik op deze manier geen last heb van vieze geurtjes en water wat moeilijk wegloopt. Ik heb ook eerder gehoord dat koffieprut een wondermiddel is om verstoppingen te verhelpen.

  Auteur blog comment Vincent
  24 juni 2020

  Soda en azijn vind ik zelf ook echte wondermiddelen. Daarnaast kan het ook geen kwaad om je afvoer door te spoelen met heet water om vet op te lossen. Ik merk dat dit in mijn douche vaak helpt wanneer mijn afvoer verstopt raakt door shampooresten. https://www.afvoerverstopt.nl/ontstoppen

  Inge
  18 augustus 2020
  Anneloes

  Ja dat kan ook heel goed werken inderdaad! Goede aanvulling! 

  Auteur
  Door Vincent op 24 juni 2020

  Soda en azijn vind ik zelf ook echte wondermiddelen. Daarnaast kan het ook geen kwaad om je afvoer door te spoelen met heet water om vet op te lossen. Ik merk dat dit in mijn douche vaak helpt wanneer mijn afvoer verstopt raakt door shampooresten. https://www.afvoerverstopt.nl/ontstoppen

  Anneloes
  Door Inge op 18 augustus 2020

  Ja dat kan ook heel goed werken inderdaad! Goede aanvulling! 


  *
  *
  Productenvergelijker 0
  Openen