Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Mijn afvoer stinkt! Wat zijn de oorzaken en hoe kan dit verholpen worden?

  Melwin

  Geschreven door:  Melwin Kooistra

  7 april 2020

  Bewerkt op: 29 februari 2024 14:11

  Heb jij thuis last van een stinkend doucheputje, afvoerputje of een stinkende gootsteen? (Let op, in de rest van de blog wordt gesproken over een afvoer.) Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, wij begrijpen dan ook dat je het lastig vindt om de verschillende oorzaken te herkennen. Laat staan hoe deze opgelost kunnen worden. Daarom gaan wij jou in deze blog helpen door uit te leggen waar de stank vandaan kan komen, en hoe je deze, bij iedere verschillende oorzaak kunt oplossen. 

  Er zijn meerdere oorzaken van een stinkende afvoer. namelijk, een verstopping, een niet goed werkend ontluchtingssysteem of een niet goed werkend waterslot. Bij een verstopping ruik je meestal een sterke rot/schimmellucht, en bij een niet goed werkend waterslot of ontluchtingssysteem is dit een rioollucht. Dus, herken jij die vieze lucht? Scroll dan alvast door naar het voor jou bestemde stukje tekst!

  Mijn doucheputje stinkt naar schimmel of rot

  Je afvoer is een plek waar gemakkelijk bacteriën op, onder en tussen gaan zitten. Dit komt door alle zeepresten en haren die er door heen gespoeld worden. Bovendien ontstaan op deze vochtige plek gemakkelijk schimmels. Dit geeft na een tijdje een onaangename geur af. Al die haren en zeepresten kunnen er ook voor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Het water kan dan niet meer goed weglopen en bovendien komen er zo nare luchtjes uit het putje doordat het begint te rotten. 

  "Hoe kom ik van die stank af?"

  Er zijn een aantal opties om je afvoer te ontdoen van nare geurtjes. Namelijk;

  75.webp

  1. Dagelijkse mini-schoonmaak van je afvoer

  Maak je afvoer dagelijks schoon. Spoel na het douchen alle zeepresten goed weg en verwijder haren die achterblijven in het putje direct. Als je deze haren laat zitten, kan dit ook naar gaan ruiken. Wip het doucheputje eens los, het kan zijn dat onder de deksel van het putje ook haren achter blijven die je op het eerst gezicht niet ziet.

  soda-en-azijn-schoonmaken.webp

  2. Afvoer schoonmaken met soda en azijn 

  Snel af van de stank uit je afvoer? Dat doe je met een zelfgemaakt ontstoppingsmiddel van soda en azijn. Giet een kopje soda in het putje en wacht 5 minuten. Giet er een kopje azijn achteraan en wacht 2 uur. Giet er daarna kokend water, dat je eerst iets laat afkoelen, doorheen. Klaar!

  Met deze zelfgemaakte ontstopper zorg je ervoor dat de afvoer weer goed door kan stromen. Herhaal dit elke maand (of vaker indien nodig) om te voorkomen dat je afvoer verstopt raakt en rare luchtjes afgeeft.

  schoonmaken-met-koffieprut.webp

  3. Spoel koffieprut door je afvoer tegen nare luchtjes 

  Gooi je koffieprut niet weg nadat je koffie hebt gezet, maar spoel het door het afvoerputje. Koffie ontvet en bovendien neemt het vieze luchtjes op.

  toilet-ontstoppen.webp

  4. Hardhandig aanpakken met chemische ontstopper

  Gaan de nare luchtjes niet weg met het soda papje, dan kan je altijd proberen om een chemische ontstopper te gebruiken. Deze laat je even intrekken en vervolgens spoel je goed na met warm water. Hierbij is het wel van groot belang om goed de gebruiksaanwijzing te lezen. Chemische ontstoppers kunnen namelijk niet altijd op alle materialen worden gebruikt. Wanneer jij bijvoorbeeld een afvoer hebt van wit PVC raden wij dit dan ook niet aan. 

  schoonmaak-handschoenen.webp

  5. Handschoenen aan en demonteren maar

  Het kan zijn dat de geurtjes, ondanks bovenstaande tips, niet weg gaan. Het kan zijn dat er dan iets mis is met de afvoer of de zwanenhals moet nodig worden schoongemaakt. Trek bij dit klusje wel schoonmaakhandschoenen aan, want echt een lekker klusje is het niet. Zet een bakje onder de sifon en schroef hem los. Maak hem vervolgens goed schoon. Weer opnieuw vastschroeven en klaar!

  Mijn afvoer stinkt naar rioollucht

  Er zijn 2 eventuele oorzaken van een rioollucht die afkomstig is uit je afvoer. Namelijk, op alle plekken in je huis die op het riool zijn aangesloten (keuken, wastafel, toilet, douche, bad, enzovoort) zit een mechanisme om te voorkomen dat lucht uit het riool omhoog kan trekken. Dat noemt men een waterslot. Dit werkt als volgt. In een sifon met bijvoorbeeld een zwanenhals staat (als het goed is) altijd een laagje water zoals is weergegeven in de afbeelding.

   

  afbeelding-5

   

  Wanneer er om wat voor reden dan ook niet voldoende water in de sifon staat, kan de lucht die rechtstreeks uit het riool komt zo via de afvoer je badkamer, toilet, wasruimte, keuken of andere ruimte inkomen. Waarop jij vervolgens een sterke smerige lucht ruikt. Uiteindelijk kan dit komen doordat water uit de afvoer verdampt, er een lekkage is of het ontluchtingssysteem niet goed werkt. Bij dit probleem is het handig om even de kraan aan te zetten zodat je dit kunt testen. Is het een terugkerend probleem? Overweeg dan om een professional in te schakelen. 

  "Mijn afvoer stinkt nadat het hard heeft geregend" Een probleem afkomstig van een niet goed werkend ontluchtingssysteem. 

  Normaal gesproken zit een rioolleiding niet vol met water. Er staat dan een kleine laag water in, en daarboven zit gewoon lucht. Maar als het erg hard regent, dan loopt het riool ineens heel snel vol. Er is dan geen ruimte meer voor de lucht, die dus een weg naar boven zoekt en daarbij de weg van de minste weerstand volgt. 

  Normaal gesproken heb je hiervoor ergens een ontluchtingssysteem zitten, zodat de stank niet in je huis terecht komt. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Die kan echter verstopt raken, bijvoorbeeld door blaadjes. Als je dus constateert dat er een rioollucht uit je drain komt nadat het hard heeft geregend, controleer dan eerst of die ontluchtingspijp niet is verstopt. Als je niet weet waar deze zit, dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen. 

  Een tweede mogelijke oorzaak : na een flinke regenbui wordt het riool leeggedrukt of gezogen. Er ontstaat dan onderdruk in de rioolleiding en dat kan er ook voor zorgen dat het waterslot van de afvoer droog komt te staan. Er hoort immers altijd een laagje water in zo'n sifon te staan, dat fungeert als barrière zodat de stanklucht uit het riool niet omhoog kan trekken. Maar als dat laagje water is verdwenen, hebben de nare geurtjes vrij baan. Dat los je snel op door de kraan even aan te zetten, zodat het waterslot weer wordt gevuld. 

  Een permanente oplossing voor dit probleem kan zijn dat je een afvoer beluchter laat installeren. Zo'n beluchter zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen wanneer er onderdruk ontstaat in het riool.

  Mijn afvoer stinkt, maar is niet verstopt

  Als de afvoer niet verstopt is en het water gewoon goed door loopt, dan kan het zijn dat een van de leidingen lek is. Het kan ook zijn dat het waterslot of het ontluschtingssyteem niet meer goed werkt. Dan is het echt tijd om de loodgieter te bellen.

  Veelgestelde vragen

  Waarom stinkt de afvoer?

  Stinkt het naar schimmel of rot? Dan heeft er zich vuil in opgehoopt. Dat bestaat voornamelijk uit haar en zeepresten. Dit vuil, in combinatie met de vochtige omgeving, gaat schimmelen en rotten. Stinkt het naar riool? Dan functioneert het ontluchtingssysteem of het waterslot niet goed.

  Hoe werkt een afvoerbeluchter?

  Zo'n beluchter sluit de afvoer af met een klepje. Ontstaat er onderdruk in het riool dan gaat dit klepje open zodat er lucht in het riool wordt gezogen. Wanneer er geen sprake meer is van onderdruk dan sluit het klepje weer. Er kan dus wel lucht in het riool stromen, maar niet eruit, en zo wordt stankoverlast voorkomen.

  Waarom ruikt mijn badkamer naar riool?

  Op de een of andere manier trekt er lucht uit het riool naar boven. In je afvoer zit een waterslot dat dit hoort te voorkomen. Mogelijk functioneert dit niet goed. Het kan ook komen door een lekke leiding, een verstopte ontluchtingspijp of door onder- of overdruk in de rioolleiding.

  Wat kun je doen tegen stank uit de afvoer?

  • Elke dag goed doorspoelen en haren verwijderen
  • Doucheputje of drain schoonmaken met soda en azijn
  • Koffieprut door het putje spoelen
  • Tegen hardnekkige stank: een chemische ontstopper gebruiken
  • Sifon en afvoer uit elkaar halen en alle onderdelen schoonmaken

  Productenvergelijker 0
  Openen