Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, vanavond in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, vanavond in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Help, mijn radiator lekt!

    Help, mijn radiator lekt!

    Het komt wel eens voor dat een radiator gaat lekken. Ontzettend vervelend en je wilt het zo snel mogelijk oplossen. Lekkages kunnen er immers voor zorgen dat de radiator wordt aangetast met alle gevolgen van dien. Het is natuurlijk aan te raden om een erkende CV installateur langs te laten komen, maar er zijn ook een aantal oplossingen die je (op eigen risico) zelf kunt proberen.

    Kleine waterlekkages kun je vaak zelf repareren, grote lekkages of een lek in de ketel vraagt om hulp van een installateur. We raden het aan om de handleiding/gebruiksaanwijzing van de desbetreffende radiator erbij te nemen. Mocht je deze niet meer hebben, dan kun je deze altijd downloaden vanaf de website van de fabrikant of leverancier.

    1. Lokaliseer de lekkage

    Allereerst is het van belang om de lekkage te lokaliseren. Controleer eerst alle aansluitpunten van de radiator. Zitten deze allemaal goed vast en dicht? Heb je onlangs je radiator ontlucht of afgetapt? Grote kans dat hier het lek zit. Als hier geen lek zit, controleer dan de lasnaden van de radiator. Is er sprake van een grote lekkage of een lek in de ketel, bel dan de installateur op.

    2.a Lek in één van de aansluitpunten

    Een paneelradiator heeft minimaal vier aansluitpunten. Sommige verticale/design/handdoekradiator hebben maar één onderaansluiting welke gebruikt kan worden. De aansluitpunten van de paneelradiator zijn als volgt:

    1. Een aansluitpunt voor een kraan, dit kan ook een thermostaatkraan zijn, dit is ook gelijk de aanvoer
    2. Een aansluitpunt voor het ontluchtingskraantje
    3. Een aansluitpunt om water af te tappen
    4. Een aansluitpunt voor de afvoer

    Controleer de aansluitpunten

    Wanneer je radiator lekt komt dit meestal uit de verbinding tussen je buizen en de radiator zelf. Controleer al deze aansluitpunten of ze goed vast en dicht zitten. Pas op dat de buis niet verbogen wordt of dat je de koppelingen doordraait. Let er ook op of de koppelingen niet scheef aangedraaid zijn.

    Het kan goed zijn dat de koppelingen scheef zijn gaan zitten door slijtage of werking van de buizen. Het kan ook zo zijn dat iemand wat op de buizen of radiator heeft gehangen of er iets zwaars op heeft gestaan waardoor deze iets uit zijn verband is gegaan en je lekkage hebt gekregen.

    Binnenkant koppelingen controleren

    Vermoed je dat de koppelingen scheef zijn of wil je de binnenkant voor de zekerheid controleren? Schakel dan de toevoer van de verwarming uit zodat je hier aan kunt werken. Laat de verwarming leeglopen, dat wil zeggen dat je het water eruit laat lopen, wat je uiteraard opvangt in een emmer of iets dergelijks.

    Let er op bij het los maken van de koppelingen of dit makkelijk gaat, hieraan kun je zien of ze op de zelfde hoogte zitten, is dit niet het geval dan dien je de buizen of de verwarming iets omhoog of omlaag te hangen zodat de sluiting in het vervolg makkelijker gaat.

    Haal de koppelingen tussen de radiator en de buizen los en bekijk ze goed. Zijn ze nog goed te gebruiken of zijn ze versleten? Let er goed op dat het draad in de koppelingen niet kapot is. Wanneer de koppeling versleten is, kun je het beste een nieuwe koppeling of specifiek onderdeel bestellen.

    Zijn ze nog goed? Probeer dan de koppeling lekvrij te krijgen door Teflon tape te gebruiken. Alleen het zichtbare deel draad hoort afgetaped te worden. Let erop dat je in goede richting wikkeld, zodat het tape bij het indraaien vaster wordt getrokken in plaats van losser wordt geduwd.

    Lekkage bij de blindstop?

    Vaak heb je ook nog een blindstop op de radiator, hier kan ook een lekkage ontstaan. Wanneer de radiator is afgetapt kun je ook de blindstop eruit draaien. Controleer de ring op eventuele beschadigingen. Mocht de ring beschadigingen hebben, bestel dan een nieuwe en monteer deze. Pas op met blindstoppen met een rubberen ring (en alle aansluitingen met rubber ringen/pakkingen). Een veelgemaakte fout is dat deze te vast worden aangedraaid waardoor de ring beschadigd en gaat lekken.

    radiator die lekt

    2.b Lek in de radiator zelf

    Het kan voorkomen dat er een lek in de radiator zelf zit. Het gaat dan vaak om een lasnaad die niet goed gedicht is in de fabriek. Het gaat in dat geval dan meestal ook om een productiefout. Als dit voorkomt, dan gebeurt het het vaakst vlak na het installeren van de radiator. Soms gebeurt het ook nog een jaar of twee na het installeren van de radiator. Je kunt het beste contact opnemen met de leverancier.

    Je zou het zelf snel (en tijdelijk) kunnen oplossen met kneedbaar metaal. Dit is ideaal voor het afdichten van alle staalsoorten lekkende radiatoren. Neem van het kneedbaar metaal de te gebruiken hoeveelheid door het af te knippen en kneed het totdat er een gelijkmatige kleur ontstaat en het materiaal handwarm wordt. Breng het aan op de plek van de lekkage (die je vlak vantevoren wel even drooggemaakt hebt) en druk het stevig aan. Vaak moet het kneedbaar metaal zo’n 20-30 minuten uitharden.

    lekkage bij radiator

    3. Lukt het niet?

    Op een gegeven moment is een radiator echt op en loont het niet meer om hem zelf of door een installateur te laten maken. Dan is het echt tijd voor een nieuwe radiator. Dit is niet erg, want nieuwe radiatoren zijn niet langer meer het lelijke eendje in een vertrek. Zie het dus als een kans om je kamer een kleine make-over te geven! Tegenwoordig is er volop keuze uit zowel designradiatoren (zowel verticaal als horizontaal) als standaardradiatoren (ook zowel verticaal als horizontaal), ook voor de badkamer!

    Weet je niet meer welke inhoud je oude radiator had? Het is erg gemakkelijk om de gewenste inhoud van een nieuwe radiator te berekenen. Houd er rekening mee dat ketels ouder dan 6 jaar water van 90 graden maken, terwijl ketels jonger dan 5 jaar 75 graden water in omloop hebben. Een radiator heeft bij 75 graden dus minder capaciteit of vermogen dan bij 90 graden. De warmte afgifte (het vermogen) van een radiator wordt aangegeven in Watts. Wij berekenen het vermogen met een watertemperatuur van 75°C aanvoer en 65°C retour en 20°C kamertemperatuur. Indien de radiatoren worden gevoed met water van 90°C (afvoer 70°C) levert dit ongeveer 25% meer vermogen op. Deze situatie komt nog voor bij het gebruik van een oudere (VR) CV ketel.

     

    Heb je vragen over een bepaalde situatie? Of heb je een andere oplossing? Laat het gerust hieronder in een reactie weten!

    Productenvergelijker 0
    Openen