Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis*

5407 klanten geven ons een 9

30 dagen bedenktijd

  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5407 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5407 klanten geven ons een 9

  becommerce Gecertificeerde webwinkel

  Hoe hoog moet een badkamermeubel hangen?

  Anneloes

  Geschreven door: Anneloes

  2 March 2020

  Hoe hoog moet een badkamermeubel hangen?
  Reacties


  De meeste badmeubelen die we verkopen, zijn zwevend. Ze hebben dus geen pootjes en worden aan de wand gemonteerd. Dat geeft een ruimtelijk effect en maakt het veel makkelijker om de vloer van je badkamer lekker schoon te houden. Maar bij het monteren van zo'n meubel rijst natuurlijk de vraag hoe hoog hij moeten komen te hangen. Dat leggen we in dit artikel uit.

  woman-hands-with-measuring-tape-isolated-white-background.jpg

  Hoe hoog moet een badkamermeubel hangen?

  De standaard hoogte voor badmeubels is 80 centimeter maar Nederlanders zijn lang en voor veel mensen blijkt dit dan ook wat te laag. In de praktijk worden veel badkamermeubels op 90 centimeter gehangen. Soms wordt de bodem van de wasbak als uitgangspunt genomen. Deze moet dan op ongeveer 70 centimeter hoogte komen te hangen. 

  Eigenlijk gaat er vooral om wat jij en eventueel je partner of kinderen het prettigst vinden.

  Hoogte van wastafel

  De bovenkant van een waskom moet op dezelfde hoogte komen als de bovenkant van een badkamer meubel met een wastafelblad. Stel, je koopt een waskom die 25 centimeter hoog is, dan hang je dus het badkamer meubel zo op dat de bovenkant op 65 centimeter hoogte komt zodat de bovenkant van de waskom op 90cm hangt.

  Wastafelhoogte voor kinderen

  Wastafels die speciaal bedoeld zijn voor gebruik door kinderen onder de 12 worden meestal op 50 centimeter gehangen. Oudere kinderen kunnen vaak al wel bij een "volwassen" wastafel, ook al moeten ze hier hun handjes een beetje ongemakkelijk omhoog steken. Een veilig antislip opstapje is dan ook een goede oplossing.

  Wastafelhoogte voor ouderen

  Voor oudere mensen is het soms lastig om comfortabel rechtop aan een wastafel te kunnen staan. Zij willen dan zitten. Hoe hoog de wastafel moet worden gehangen, hangt ervan af waar ze op zitten. Dit kan een rolstoel zijn (zie hieronder) maar ook een kruk of bijvoorbeeld het zitplankje van de rollator.

  blonde-woman-wheelchair-turning-water-bathroom.jpg

  Wastafelhoogte voor rolstoelgebruikers

  Wastafels voor rolstoelgebruikers worden op 80 centimeter hoogte gehangen. Uiteraard moeten dit altijd vrijhangende wastafels zijn, zonder onderkast. Er is dan ongeveer 70 cm beenruimte beschikbaar tussen de onderkant van de wastafel en de vloer. Een wastafel voor rolstoelgebruikers hoort daarnaast ook extra diep te zijn om de benen comfortabel kwijt te kunnen. Een diepte van 60 centimeter is de standaard. 

  Let op: er kan een andere plaatsing nodig zijn, afhankelijk van het soort rolstoel en natuurlijk ook de lengte van de persoon in kwestie. Dus als je de wastafel voor een specifieke persoon plaatst, dan betrek je hem of haar best even bij de montage.

  Hoogte afvoer badkamermeubel

  De waterleidingen moeten ongeveer 20 centimeter onder de bovenkant van het badmeubel komen te zitten.

  Hoogte stopcontact badkamermeubel


  Hou 10 cm ruimte tussen het stopcontact en de bovenkant van de wastafel - tenzij je een opzetkom hebt, dan is het 10 cm boven het wastafelblad. Daarnaast wordt aangeraden minimaal op 60 cm afstand tussen stopcontact en kraan te bewaren.


  0 Reacties op "Hoe hoog moet een badkamermeubel hangen?"

  *
  *
  Productenvergelijker 0
  Openen