Hoe hoog plaats je een douchekraan? (inbouw/opbouw)
Bij zowel renovatie als nieuwbouw is de kans vrij aanwezig dat je een keer in aanraking komt met de vraag: hoe hoog moeten de inbouwkranen hangen? En in dit geval specifiek? Hoe hoog moet de douchekraan? In dit artikel (en video) ga ik je dat uitleggen. Ook geef ik een aantal tips waar je op kunt letten.
Hoogte opbouw douchekraan
We adviseren om een douchekraan op een hoogte van 110cm te hangen. Dit is de afstand tussen de douchekraan (hartmaat) en een afgewerkte tegelvloer. Voor de meeste gezinnen is 110cm een prima hoogte waar zowel klein als groot te kraan goed kunnen bedienen.
Het is daarom goed om naar de gemiddelde lengte van je huishouden te kijken. Zijn jullie allemaal flink bovengemiddeld, bijvoorbeeld rond de 2 meter? Dan zou je de thermostaat op 120cm kunnen hangen. Zijn jullie qua lengte allemaal ondergemiddeld, rond de 160cm? Dan zou je de thermostaat op 100cm kunnen hangen. Daarbij is het altijd verstandig om de hoogte van je regendouche in de gaten te houden, zodat die niet te laag of te hoog komt.
Let op bij hoge douchebakken
De enige uitzondering die ik wil maken waarbij een hoogte van 110cm niet helemaal goed uit komt is, wanneer je gebruik maakt van een verhoogde douchebak. Deze zie je (gelukkig) bijna niet meer in nieuwere badkamers, maar kunnen in oude badkamers nog wel voor komen. Stel je hebt een douchebak die zo'n 15cm hoog is? Dan zou ik dit verschil in hoogte ook doortrekken in de hoogte van je douchekraan.
Hoogte inbouw douchekraan
Voor de hoogte van een inbouw douchekraan gelden geen andere regels dan een opbouw douchekraan. Ook een inbouw douchekraan adviseren we op 110cm. Wanneer je een inbouwkraan hebt die bestaat uit 2 of 3 componenten en je plaats deze boven elkaar. Dan adviseren we om het laagste component op 110cm te hangen.