Hoe installeer je een douchegoot?
Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe badkamer of een nieuwe douche? Verdiep je dan ook eens in een mooie douchegoot. Want een goede douchegoot draagt bij aan gevoel van luxe tijdens en na het douchen. Het doucheputje heeft de laatste jaren plaats gemaakt voor de douchegoot. Het is subtiel verwerkt in de vloer en zorgt er voor dat het water goed weg kan stromen.
Een douchegoot, ook wel douchedrain genoemd, is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Meestal verkrijgbaar in 4 afmetingen, namelijk 70, 80, 90 en 100 cm. De afdekplaat is ook verkrijgbaar in verschillende modellen. Zo zijn er afdekplaatjes met gaatjes, streepjes, gaatjes, of een opening aan de zijkanten.
De douchegoot, veelal van roestvrij staal, wordt in de breedte van de badkamer gelegd. Op deze manier wordt het water aan alle kanten opgevangen en het water stroomt makkelijk weg. Omdat een douchegoot drempelloos wordt gelegd, is het gemakkelijk de badkamervloer goed schoon te reinigen. Bovendien voorkomt een douchegoot stank en wateroverlast in de badkamer. Allemaal voordelen dus, en bovendien heel goed zelf te plaatsen. In de volgende stappen lees je hoe je zelf een douchegoot kunt installeren.
Douchegoot plaatsen. Wat heb je nodig?
Materialen
- Douchegoot
- Betonmortel
- Egaliseer middel
- Pvc afvoer materialen 50 mm
- Siliconenkit
- Tegellijm
- Tegels
- Aardedraad
- Krimpnet
Gereedschap
- Kitspuit
- Betonmixer
- Speciekuip
- Plakspaan
- Lijmkam
- Voegrubber
- Troffel
- Waterpas
Stap 1 – Bepaal de positie
Wanneer de oude dekvloer is verwijderd, kan je gelijk aan de slag met het leggen van de leidingen op de vloer. Bedenk waar je de douchegoot precies wilt plaatsen. Vaak wordt er gekozen voor de ingang van de douche. Zodat het water niet uit de douche loopt, verder de badkamer in. Het is ook mogelijk om de douchegoot tegen de zijwand in de douche te plaatsen. Let er bij de aanschaf van een douchegoot op dat je het juiste type koopt. Een douchegoot bij de wand is namelijk anders dan een douchegoot bij de ingang van de douche.
Een douchegoot kan een zijuitloop of onderuitloop hebben. Een onderuitloop wordt gebruikt als de afvoer onder of vlakbij de douchegoot zit waardoor je direct naar beneden kan werken. Zit de afvoer aan de andere kant van de badkamer? Dan kan een goot met zijuitloop gewenst zijn om eerst naar de zijkant te werken.
Wanneer er boven de goot een douchedeur komt te hangen moet je er rekening mee houden dat je het rooster nog steeds kunt verwijderen om te reinigen.
Stap 2 – Sluit de douchegoot aan
Stel de goot in op de juiste hoogte door de gootvoetjes. Haal het rooster van de goot voordat je aan de slag gaat, om het rooster te beschermen tegen beschadiging. Let er ook op dat er geen specie en andere rommel in het sifon terecht komt. Plak daarom de sifon tijdelijk af.
De douchegoot kan nu aangesloten worden op de afvoerbuis. Zorg er voor dat de douchegoot hoger ligt dan de afvoer. Wanneer je dit niet doet, kan er makkelijk water blijven staan na het douchen. Door de rubber ring in het afvoergat is voor het aansluiten geen lijm nodig. Zo kan je altijd nog kleine correctie aanbrengen. Eventueel kan je met behulp van een verloopstuk de afvoer aansluiten op een smallere 40 mm buis. Kleiner dan 40 mm wordt niet aangeraden, omdat de goot dan niet optimaal kan functioneren. De beluchting in de afvoerleiding moet goed zijn om vacuüm te voorkomen. Wanneer je alle buizen hebt aangesloten controleer je of er geen lekkage optreed. Dit doe je door de deksel van de douchegoot te halen en een glaasje water te legen in de goot.
"Probeer de leiding lengte van de afvoer tot aan de standleiding
van de riolering zo kort mogelijk te houden.
En maak zo weinig mogelijk gebruik van bochten."
3. Aardedraad aansluiten
Leg een aardedraad onder de vloer door en verbind deze met het aarde verdeelblok in de meterkast. of gebruik de oude aardedraad, als deze al aanwezig is. Controleer goed of de aardedraad in contact staat met de douchegoot.
4. Maak de douchegoot waterpas
Maak een deel van het beton aan. Met weinig water krijg je een stevige substantie die er voor zorgt dat de douchegoot gelijk waterpas kan worden gelegd. Door een paar scheppen van deze substantie onder de douchegoot aan te brengen leg je de goot recht. Controleer dit met een waterpas. Veel douchegoten beschikken bovendien over pootjes. Door deze juist af te stellen, is het niet nodig om met beton aan de slag te gaan.
Voor een drempelloze waterkering hou je er rekening mee dat de douchegoot ca. 2 mm. lager komt te liggen dan de tegelvloer. Het verschil kan je zelf bepalen door de dikte van de van de egaliseerlaag, de tegeldikte en de tegellijmlaag af te halen van de hoogte van de bovenzijde van de douchegoot. Straks bij het tegelwerk moet rekening gehouden worden met het afschot van de vloer. Als je dit niet doet blijft er water liggen na het douchen.
5. Egaliseer de vloer
Bescherm ten eerste de bovenkant van de douchegoot door deze af te dekken. Vervolgens maak je het krimpnet op maat en plaats je deze op de vloer. De rest van het beton kan vervolgens over het krimpnet worden uitgestort. Tenslotte smeer je de vloer strak af. Egaliseer de vloer met het egaliseermiddel. Let er op dat het water naar de douchegoot toe kan lopen.
7. Betegel de vloer
Als alles is uitgehard kan de vloer betegeld worden. Laat rondom de douchegoot een ruimte vrij van ca. 3 mm. Maak gebruik van waterdichte tegellijm
8. Afkitten
Wanneer de tegels gevoegd zijn, kunnen de randen worden afgekit met een kitspuit met elastische siliconenkit. Het mooiste effect krijg je als de voegen overal even breed zijn. Kit ook de ruimte tussen de tegels en de douchegoot dicht. Overtollig voegsel, kit en cementresten kunnen verwijderd worden met een schuursponsje.
Douchegoot plaatsen in een bestaande vloer
Wanneer je een douchegoot in een bestaande badkamervloer wilt plaatsen, is dit klusje een stuk lastiger. De oude tegels moeten eerst verwijderd worden. Met een beetje geluk is de oude dekvloer nog goed genoeg om hierop verder te bouwen. Als dat niet het geval is, zal deze ook opnieuw moeten worden gelegd. Een flexibele schuifmof en een flexibele pvc-buis als afvoerleiding zorgt er voor dat alles goed aangesloten kan worden.
Verschillende roosters
De douchedrains zijn verkrijgbaar met verschillende roosters. Wat is precies het verschil?
Sleufrooster
Een afvoergoot met sleufrooster wordt vaak als de ‘standaard’ gezien binnen de afvoergoten. Het water loopt door de sleuven en loopt daarna door in de afvoer.
Zero gesloten rooster
Een goot met zero rooster of vlak rooster wordt het meest verkocht in Nederland en staat bekend om de mooie uitstraling. Het water loopt aan de zijkanten van het rooster naar beneden de afvoer in.
Tegelrooster
Met een tegelrooster creëer je een ‘onzichtbare douchegoot’ die volledig in de tegels wordt weggewerkt. Je bouwt de douchegoot in en op het rooster leg je de tegels, waardoor de tegelvloer mooi doorloopt. Ook in deze situatie loopt het water aan de zijkanten de afvoer in.
Glasrooster
Het idee van een glasrooster is hetzelfde als een zero-rooster, alleen is het rooster gemaakt van glas. Dit geeft een exclusieve uitstraling en is ook hoger geprijsd.