Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Hoe maak ik mijn badkamer kraan schoon?

  Hoe maak ik mijn badkamer kraan schoon?

  Een klusje dat elke week weer om de hoek komt kijken: de badkamer schoonmaken. Om je badkamer, en vooral je kranen, mooi en in goede conditie te houden is het belangrijk dat je dit goed bij houdt. Een mooi blinkende kraan is een aanwinst voor je badkamer, maar een dikke laag kalk op je kranen ziet er nogal treurig uit.

  We krijgen vaak de vraag hoe je nou het beste je [zwarte / rvs / chroom] kraan schoon kunt maken. Alle tips en trucs lees je hier!

  In deze blog:

  Algemeen schoonmaak advies voor kranen

  Voor alle kranen geldt dat je ze kalkvrij moeten houden. Want een kraan met kalkaanslag is ten eerste geen fraai gezicht. Ten tweede is kalkaanslag in de kraan niet goed voor je kraan. Hier alvast een paar goede, algemene tips:

  • Maak je kraan na gebruik altijd droog met een droge, zachte doek en doe dit na ieder gebruik én na het schoonmaken.
  • Breng het schoonmaakmiddel altijd eerst op een zachte doek of spons aan en niet direct op het kraanarmatuur. De handdouche en hoofddouche kan wel worden ingesprayed met schoonmaakmiddel. Zo houd je de nozzles vrij van kalk.
  • Laat het schoonmaakmiddel niet langer inwerken dan wordt aangeraden. Spoel vervolgens het schoonmaakmiddel goed af met water.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van zuren bij kalkaanslag. Alle zuren kunnen kalkaanslag oplossen, maar ook in meer of mindere mate metalen oplossen. Afhankelijk van de metaalsoort en de sterkte van het zuur kan dat vrij snel gaan. Moet je zuur gebruiken, kies dan bij voorkeur voor citroenzuur, liefst nog 1:1 verdund. En, wat het internet ook roept - laat het niet te lang inwerken en zéker niet de hele nacht.
  • Wil je voorgoed afrekenen met kalkaanslag? Overweeg dan eens een waterontharder! Dankzij een waterontharder heb je geen kalkaanslag meer op sanitair en (keramische) kranen. Daarnaast heb je ook minder wasmiddel en shampoo nodig omdat het water veel zachter is. Je apparatuur zoals vaatwasser, wasmachine en koffiezetapparaat gaan net als je kranen veel langer mee!
  • Baking soda is bijna overal goed voor, maar gebruik het liever niet op je kranen. Die kleine korreltjes kunnen namelijk schuren.

  Hoe maak ik mijn zwarte kraan schoon?

  Een zwarte kraan is voorzien van een coating. Met die coating moet je voorzichtig zijn, want daar kunnen krassen in komen. Maak je zwarte kraan daarom wekelijks schoon met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Spoel hem daarna schoon met lauwwarm water en droog hem met een zachte doek.

  Voor meer tips bekijs blog over zwarte kranen schoonmaken

  Hoe maak ik mijn rvs badkamer kraan schoon?

  Maak rvs kranen wekelijks schoon met een sopje van een niet-agressief schoonmaakmiddel (groene zeep) en lauw water. Doop een zachte doek in dit sopje en poets daarmee de kraan voorzichtig schoon. Spoel de kraan daarna goed schoon met lauwwarm water en droog hem met een droge, schone, zachte doek.

  Tips

  • Gebruik geen olie op je rvs kranen! Op internet is te lezen dat ze hier mooi van gaan glanzen en dat is ook wel zo, maar die olie trekt ook vuil aan dus het wordt snel een ranzige plakbende.
  • Gebruik alleen speciale rvs-reinigingsmiddelen als je kraan sterk vervuild is.
  • Wees voorzichtig met azijn en citroenzuur, verdun deze zuren in ieder geval met 1:1 water en laat ze zeker niet inwerken op je rvs kraan.

  Hoe maak ik mijn badkamer kraan van chroom schoon?

  Maak verchroomde kranen wekelijks schoon met een sopje van een mild schoonmaakmiddel (groene zeep) en lauw water. Breng dit sopje aan op een zachte, krasvrije doek en poets de kraan voorzichtig schoon. Spoel de kraan daarna goed schoon met lauwwarm water en droog hem met een droge, schone, zachte doek.

  Don'ts bij het schoonmaken van je kraan

  Reinig je kraan niet met:

  • zoutzuur
  • azijnzuur
  • elk ander agressief zuur
  • chloor
  • fosforzuur
  • verschillende reinigingsmiddelen door elkaar heen gemengd
  • agressieve middelen zoals schuurmiddel, schuursponsjes en microvezeldoekjes
  • baking soda, want dit schuurt ook

  Laat schoonmaakmiddelen niet (lang) inwerken op je kraan. Aanbrengen, voorzichtig schoonmaken en meteen weer schoonspoelen en drogen.

  Veelgestelde vragen

  Hoe ontkalk ik het binnenwerk van de kraan?

  Schroef het uiteinde van de kraan los en haal het filter (de perlator) eruit. Leg deze in een bakje met verdunde schoonmaakazijn en zorg dat het volledig ondergedompeld is. Een nachtje weken later is de perlator weer helemaal schoon.

  Kun je de perlator niet losschroeven? Dan kun je een in schoonmaak azijn gedrenkte prop keukenpapier tegen de perlator aandrukken en vastmaken met wat schilderstape. Probeer te voorkomen dat de azijn in contact komt met de buitenkant van de kraan, zeker als die een kwetsbare coating heeft.

  Hoe laat ik mijn kraan blinken?

  Zorg eerst dat je kraan goed is ontvet. Hiervoor kun je een drupje afwasmiddel toevoegen aan je sopje. Zorg ook dat er geen kalkaanslag op je kraan zit. Hiervoor kun je wat water met citroenzuur gebruiken. Helemaal schoon en kalkvrij? Poets je kraan dan als laatste op met een glas- of kristaldoek.

  Je kunt ook gebruik maken van een speciaal sanitairglansmiddel, maar dat doet eigenlijk niks anders dan vetvrij maken en licht ontkalken.

  Wat is kranenvet?

  Kraanvet gebruik je bij klussen aan de kraan, zoals na het vervangen van een kraanschijf of een o-ring in je kraan. Het is geschikt voor alle bewegende delen en ook voor de rubberen afsluitringen. Kraanvet zorgt ervoor dat alles weer soepel loopt en is eenvoudig in gebruik. Breng het aan met een vingertop en beweeg het onderdeel in kwestie daarna een paar keer om te zorgen dat het vet gelijkmatig wordt verdeeld.

  Productenvergelijker 0
  Openen