Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Schoonmaken en onderhouden van zwarte kranen

  Ietsje

  Geschreven door:  Ietsje Wiersma

  23 juni 2024

  Bewerkt op: 27 juni 2024 10:14

  Ben je aan het oriënteren voor nieuwe kranen voor je badkamer? Of heb je al zwarte kranen, maar wil je weten hoe je de kranen mooi kan houden? In dit artikel lees je alles wat er bij komt kijken om zwarte kranen goed schoon te maken en te onderhouden.

  In een eerder artikel hebben we geschreven over de nadelen van zwarte kranen. Hierbij hebben we aangegeven dat zwart een poetskleur is en zal blijven. Net als een zwarte auto zul je op een zwarte kraan eerder wat zien dan op bijvoorbeeld chroom. Wanneer je dit niet ziet zitten kun je ook kijken naar alternatieven voor zwarte kranen.

  Zie je het wel zitten? Geen probleem! Maar bij de kleur zwart is het schoonmaak- en onderhouds aspect misschien wel het belangrijkst van alle kleuren. Aangezien de meeste fabrikanten van mat zwarte kranen de kleur aanbrengen als zijnde "lak laag" is deze zeer kwestbaar en dient daarom goed onderhouden te worden.

  Kalkaanslag voorkomen en verwijderen

  Om kalkaanslag te voorkomen adviseren je zwarte kranen, hoofd- en handdouche en eventuele accessoires na gebruik droog te maken met een zachte doek. Dan heb je langer plezier van je badkamer. Als er onverhoopt toch kalkaanslag is achtergebleven probeer dit dan eerst met een zachte en vochtige doek te verwijderen. Het is beter om geen grove schoonmaakdoekjes, schuursponsjes, schuurmiddelen en/of borstels te gebruiken. Deze kunnen namelijk krassen op de afwerking (finish) veroorzaken.

  Indien de kalkaanslag nog niet geheel verwijderd is gebruik dan een kranen & sanitair reiniger dat speciaal voor dit doel ontwikkeld is. Wij adviseren de:

  Deze reinigers zijn gebruiksklare, krachtige en hygiënische oplossing voor het snel en eenvoudig reinigen en beschermen van kranen, douchekoppen en andere sanitaire oppervlakken. Wil je weten hoe je zo'n reiniger gebruikt? Bekijk daarvoor de gebruikershandleiding die zich op de fles bevindt.

  Hotbath sanitairreiniger

  IVY kranen & sanitair reiniger

  Regn kranen reiniger

  Welke reiniger is nu het beste? Daar zit naar onze ervaring weinig tot geen verschil in. Heb je de kranen en accessoires van het merk? Dan zou ik ook de sanitairreiniger van dezelfde merk pakken.

  Schoonmaken van nozzles

  De zwarte hoofd- en handdouches zijn voorzien van siliconen antikalk nozzles (sproeimondjes) die zeer eenvoudig te reinigen zijn door er met je vingers met een draaibeweging overheen te wrijven. Dit werkt het beste als de hoofd- of handdouche in gebruik zijn, dan zie je ook direct of de sproeimondjes weer open zijn. Mocht de kalkaanslag toch hardnekkiger zijn adviseren wij de hoofd- en/of handdouche nogmaals te reinigen met een eerder genoemde sanitairreiniger.

  Nozzles van hoofddouc


  We raden af:

  • Het gebruik van een reinigingsmiddel dat zoutzuur, azijnzuur of een ander schadelijk, agressief zuur of chloor bevat
  • Het gebruik van fosforzuurhoudende (industriële) reinigings­middelen;
  • Het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen;
  • Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, schuurmiddelen, schuursponsjes en microvezeldoek.

  Ook huidverzorgingsproducten zoals shampoo, kleurspoelingen, douchegel en vloeibare zeep kunnen schade veroorzaken. Ook hier moet men na gebruik goed naspoelen met water. Na het gebruik de zwarte kranen en douches drogen met een zachte doek houdt de producten langer vrij van kalkaanslag.

  Gebruik van een waterontharder

  Een waterontharder biedt vele voordelen. Ook voor jouw zwarte kranen kan het een meerwaarde zijn. Hierdoor voorkom je eventuele kalkaanslag op jouw kranen wat de kwaliteit van de lak ten goede komt.

  Maar let op: waterontharders kunnen agressief zijn ten opzichte van metalen, beschermlagen en kleurlagen van kranen. Dit zien wij voornamelijk bij waterontharders van lage kwaliteit of waterontharders die slecht worden onderhouden. Of bij waterontharders waarbij je de resthardheid niet kan instellen. Bij een lage dH instelling neemt het risico op beschadigingen toe, daarom adviseren wij de waterontharder niet lager in te stellen dan 4dH.

  Op deze wijze aangetaste kranen en accessoires vallen buiten de garantie van de kranen fabrikanten.

  Gebruik van een stoomreiniger

  Door de hoge temperaturen wordt het gebruik van een stoomreiniger niet toegestaan op kranen producten. Zij kunnen namelijk onherstelbare schade veroorzaken. Het gebruik hiervan

  Productenvergelijker 0
  Openen