Je opzetwastafel schoonmaken, onderhouden en repareren
Als je bezig bent een mooie opzet wastafel (of twee) uit te zoeken voor je badkamer, dan is één van de vragen die jou bezig houdt wellicht hoe je ervoor zorgt dat de opzetkom die je uiteindelijk uitzoekt mooi blijft. Je koopt een nieuwe wastafel ten slotte niet voor een jaartje, maar al snel voor tien jaar. En in tien jaar moet je hem héél vaak schoonmaken, onderhouden en mogelijk wel eens repareren. Dus hoe doe je dat? Dat hangt natuurlijk af van het materiaal waar de opzetkom van is gemaakt. In deze blog bespreek ik hoe je de drie meest veelvoorkomende opzetkom-materialen schoonmaakt, onderhoudt en eventueel repareert.
Keramiek
Keramiek is supermakkelijk schoon te maken. Dit is een van de minst fussy materialen en keramiek is over het algemeen goed bestand tegen wat agressievere schoonmaakmiddelen. Maar: zoals bij alle materialen geldt ook voor keramiek dat iedere dag reinigen met milde middelen en tools de voorkeur heeft. Als je je keramische opzetwastafel elke dag even schoonmaakt met een zachte doek en een mild sopje van bijvoorbeeld groene zeep, voorkom je dat je met bijtende middelen in de weer moet.
Keramiek kan eventueel worden schoongemaakt met wat schoonmaakazijn
en ook een schuursponsje met wat cif kan geen kwaad – gebruik echter geen staalwol
of andere grove schuurproducten en gebruik ook geen bijtende antikalkmiddelen.
Solid Surface & Composiet
Solid Surface maak je op dezelfde manier schoon als keramiek: met een mild, warm sopje van bijvoorbeeld groene zeep. Bij Solid Surface moet je er verder om denken dat je geen heet water op het oppervlak mag gieten – nu zal je kraan niet snel te warm worden, maar laat je ook niet verleiden tot het gebruik van kokend water ter desinfectie van je wastafel, want Solid Surface mag niet warmer worden dan 50 graden Celsius. Verder krast Solid Surface wat makkelijker, dus gebruik ook zeker geen schuursponsjes. Een schuurmiddel als cif, in combinatie met een zachte spons, mag wel.
Natuursteen
Maak je opzet waskom schoon met een warm sopje met milde zeep en een zachte doek. Gebruik nooit een schuurspons of schuurmiddelen omdat deze de steen beschadigen en de toplaag, die het oppervlak afsluit, verwijderen. Hierdoor kunnen krassen en doffe plekken ontstaan en kan er vuil in het natuursteen trekken, want dat is van zichzelf immers poreus. Natuursteen is een stuk kwetsbaarder dan bijvoorbeeld keramiek. Gebruik op natuursteen nooit:
- Zure reinigers, inclusief antikalkmiddelen, middelen met azijn en middelen met citroenzuur
- Ammoniak
- Poedervormige of vloeibare schuurmiddelen
- Alcohol
- Glas- of spiegelreinigers
- Schuursponsjes of staalwol
Onderhoud
Keramiek
Keramiek heeft een glad, dicht en vrijwel krasbestendig oppervlak waar vuil zich moeilijk aan kan hechten. Naast het gewone, dagelijkse onderhoud, is er voor keramiek weinig aanvullend onderhoud nodig. Mocht er zich toch wat vuil ophopen, dan kun je watervlekken, vet- en zeepresten met een standaard badkamerreiniger verwijderen. Voor kalkafzetting is schoonmaakazijn heel geschikt. Eventueel kun je kalkvlekken de baas worden door een met azijn doordrenkt schoonmaakdoekje op de vlek te leggen en dit een nachtje te laten inwerken.
Solid Surface & Composiet
Geef je opzet wastafel van Solid Surface of Composiet ongeveer om de week een wat grondigere schoonmaakbeurt. Verwijder met een mild schoonmaakmiddel alle viezigheid die eventueel is achtergebleven – denk aan make-up, tandpasta, zeepresten, enz. Vul de opzetkom daarna gedeeltelijk met warm (maar niet-kokend) water. Doe bij dit water ongeveer 2 eetlepels bleekmiddel en laat dit enkele uren inwerken. Spoel daarna goed na en veeg droog. Je opzetwaskom ziet er daarna weer stralend uit.
Natuursteen
Natuursteen heeft speciaal onderhoud nodig. Bescherm je natuurstenen opbouw waskom door hem minimaal eens per jaar opnieuw te impregneren met een speciaal daarvoor bedoeld impregneermiddel. Dat zorgt ervoor dat vuil en vocht minder snel in de steen kunnen trekken. Sommige impregneermiddelen verdiepen ook meteen de kleur van je natuursteen, zodat het er weer helemaal als nieuw uit ziet.
Reparatie
Of je opzetkom te repareren valt, hangt voor een groot deel af van het materiaal waar hij van is gemaakt.
Keramiek
Keramiek is mooi, betaalbaar en onderhoudsarm, maar het is ook kwetsbaar. Er zijn drie veelvoorkomende vormen van schade waar je mee te maken kunt krijgen:
- Grijze of zwarte strepen die het gevolg zijn van metalen voorwerpen die over het keramiek krassen.
- Krassen in de glazuurlaag.
- Splinters of grote scheuren.
Grijze of zwarte strepen kun je wegpoetsen met een zogeheten sanitairgum. Oppervlakkige krassen in de glazuurlaag kun je onzichtbaar maken duur de plek heel voorzichtig te bewerken met fijn schuurpapier en daarna met een spons. Het doffe plekje kun je vervolgens wegwerken met behulp van een speciale polijstpasta, maar let op! Zorg dat je nooit door de glazuurlaag heen schuurt, want dan kun je de doffe plek niet meer weg krijgen en is het keramiek ook niet meer waterdicht. Voor grotere beschadigingen, zoals splinters en grote barsten, zijn er wel reparatiesets te krijgen maar je reparatiepogingen blijven dan wel altijd zichtbaar. Dit is dus een tijdelijke oplossing voor als je niet direct een nieuwe opzetwastafel kunt of wilt kopen.
Solid Surface & Composiet
Ondiepe beschadigingen, zoals kleine inkervingen, krassen en vlekken, kun je zelf eenvoudig verwijderen op dezelfde manier als dat bij keramiek gaat. Je neemt wat fijn schuurpapier en een schuursponsje om de bovenste laag weer vlak te maken en daarna maak je het geheel weer glanzend met een beetje polijstpasta. Grove scheuren en barsten kunnen door een ervaren vakman worden hersteld.
Natuursteen
Schade aan je natuursteen wastafel kun je zelf herstellen
met behulp van een speciale stoppasta die in de juiste kleur kan worden
gemengd. Dit is alleen geschikt voor kleine beschadigingen. Aangezien
natuursteen opzetkommen vaak prijzig zijn in de aanschaf, kan het voor grotere
beschadigingen de moeite lonen om een professionele reparatieservice in te
schakelen.
Hopelijk helpt deze informatie je bij het maken van een goede keuze! Ga je voor onderhoudsarm of ben je wel bereid iets meer moeite te steken in het schoonmaken, onderhouden en repareren van je opzet wastafel?