Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Je wastafelkraan monteren of demonteren

  Je wastafelkraan monteren of demonteren


  Het zijn van die klusjes die in theorie heel eenvoudig lijken: het monteren en demonteren van je wastafelkraan. Je denkt, daar hoef ik toch geen loodgieter voor in te schakelen? Dat kan ik toch zelf? Maar als het dan eenmaal zover is… hoe moet het dan eigenlijk? Gelukkig, een loodgieter is inderdaad echt niet nodig. Ja, dit kan je zelf. Hoe? Dat vertellen we je vandaag.

  We gaan er in dit artikel van uit dat je een wastafel met een kraangat en een opbouwkraan wilt monteren, want een inbouwkraan is een heel ander verhaal. Dat kun je, tenzij je echt handig bent, wél beter aan een professional overlaten. 

   Of je nu gaat monteren of demonteren, het is altijd zaak dat je de hoofdkraan in je huis afsluit voordat je aan de slag gaat. Denk er ook aan dat je daarna even de kraan openzet, zodat al het water uit de leiding is verdwenen voor je de boel uit elkaar haalt.

  Een wastafelkraan monteren

  Oké, dus je hebt een wastafel hangen en daar moet nog een kraan op. Tegenwoordig hebben kraangaten en kraandiameters grotendeels standaard afmetingen, maar als je met oudere producten werkt, is het de moeite waard om even te kijken of ze wel op elkaar passen. Er komen twee leidingen uit de kraan, voor warm (rechts) en koud (links) water. Deze zijn bijna altijd flexibel.

  Om de wastafelkraan te plaatsen, leg je het kraanvoetje, eventueel met rubberen afdichtring, op het gat en plaats je de kraan op de ring, zodanig dat de leidingen door het gat naar onder toe steken. Met je ene hand houd je de kraan op zijn plek, en met je andere schuif je de afdichting en de wartelmoer over de schroefdraad van de kraan. Daarna draai je de moeren aan, eerst met de hand en daarna met een wastafelsleutel.

  Als alles goed vast zit, steek je de aansluitleidingen in de hoekstopkranen. Als ze te lang zijn, dan kun je ze met een metaalzaagje inkorten. Draai daarna de klemverbindingen vast. Voilà: helemaal zelf gedaan!

  Een wastafelkraan demonteren

  Slopen is altijd makkelijker dan bouwen, toch? Zo is het ook met het weghalen van een wastafelkraan. Dit gaat gewoon in omgekeerde volgorde van het monteren van een kraan, dus je begint bij de aansluitleidingen. Die zitten vast in de hoekstopkranen onder de wastafel. De eerste stap is dus het losdraaien van de moeren.

  Vervolgens draai je de wartelmoer om de schroefdraad van de kraan los. Daarna kun je het geheel voorzichtig door het kraangat in de wastafel trekken. Tadaaa! Eén verwijderde wastafelkraan.

  Je ziet, het is eigenlijk heel erg eenvoudig om een wastafelkraan zelf te monteren of te demonteren. Natuurlijk kan het zijn dat jouw situatie afwijkt van de norm, bijvoorbeeld omdat je met een oude kraan te maken hebt. Voor vragen over het monteren van een kraan die je bij ons hebt gekocht, mag je ons altijd een mailtje sturen! Grote kans dat onze klantenservice je kan vertellen wat je moet doen, of het voor je kan uitzoeken.

  Productenvergelijker 0
  Openen