Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Kan je over tegels heen tegelen?

  Niels

  Geschreven door:  Niels Wiersma

  4 april 2024

  Bewerkt op: 16 mei 2024 10:32

  Het vervangen van je tegels is vaak veel sloopwerk wat resulteert in allemaal afval en stof. Maar er is een snellere manier voor het renoveren van je tegels. Dus het snelle antwoord op de vraag "kan je over tegels heen tegelen?" is; ja, dat kan! Voordat je aan deze klus begint, zijn er nog een aantal zaken waar je aan moet denken. DIe zal ik stap voor stap met je doornemen. Allereerst de staat van je huidige tegels.

  Controleer of de tegels nog wel sterk genoeg zijn om overheen te leggen. Dit doe je door met een rubberen hamer te tikken op de tegels. Wanneer je een hol geluid hoort, weet je dat deze tegel te weinig binding met de lijm (en dus muur of ondergrond) heeft. Deze tegel kan hierdoor loslaten en dat is alles behalve wat je wil. Tegels die hol klinken dien je te verwijderen. Deze lege ruimte wordt later opgevuld met tegellijm.

  Hierna raden wij aan om je tegels te inspecteren op scheuren. Als die zijn ontstaan, omdat je ondergrond is gaan scheuren, dan kunnen die doorslaan op je nieuwe tegels. Is dit het geval? Plaats dan de Schlüter Ditra ontkoppelingsmat tussen de huidige en nieuwe tegels. Deze mat vangt onder andere verschuivingen van de ondergrond op waardoor er geen scheuren ontstaan in je tegelwerk. Bekijk de onderstaande video voor de precieze werking.

  Als laatste dienen de huidige tegels wel vlak te liggen en moeten ze een vlak oppervlak hebben. Wanneer je over tegels gaat tegelen die niet meer netjes liggen (of een 3D oppervlak hebben) is de kans groot dat de nieuwe tegels niet waterpas geplaatst worden. In deze situatie is het beter om de oude tegels eruit te verwijderen.

  Vervolgens kan je beginnen met het aanbrengen van een voorstrijkmiddel voor niet-zuigende ondergronden voor een goede binding met de lijm. Bestaande tegels vallen onder niet-zuigend, omdat het geen water opneemt. Wanneer je dit hebt gedaan, is het ‘gewoon’ tegels plakken, voegen en afkitten. Hoe dit in zijn werking gaat, leg ik een andere keer voor je uit. Maar voor nu raad ik je deze video aan. 


  In de video wordt het merk Eurocol gebruikt voor de verwerkingsproducten. Hiermee zeg ik niet dat je dit merk ook moet gebruiken. Er zijn genoeg andere partijen die deze producten aanbieden, dus gebruik vooral het merk die jouw voorkeur heeft. 

  Productenvergelijker 0
  Openen