Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Koud douchen! Waarom zou je?

  Koud douchen! Waarom zou je?

  Even lekker ontspannen onder de douche. Je denkt dan waarschijnlijk aan een lekkere aangename temperatuur. Heel logisch natuurlijk en ook heel erg lekker. Maar wist je dat koud douchen ook heel veel voordelen heeft?

  Vroeger was het heel normaal om koud te douchen. Maar sinds het uitvinden van de thermostaat zijn we dit verleerd.

  De dag afsluiten met een warm bad

  Ben je iemand die ’s avonds slecht in slaap kan vallen? Ga dan voordat je naar bed gaat in een goed warm bad, of onder de hete douche!

  ’s Nachts als je ligt te slapen koelt je lichaam af. Door van te voren een hete douche te nemen laat je voor het slapen gaan je lichaamstemperatuur nog even stijgen. Na de douche gaat je temperatuur sneller naar beneden en kom je automatisch in de slaap modus. Je valt dus makkelijker en dieper in slaap.

  Begin de dag fris en fruitig

  Om de volgende dag weer fris en fruitig op school of op je werk te verschijnen kan een douche wonderen doen. In tegenstelling tot de warme douche van de avond ervoor, douche je in de ochtend met koud water. Een hete douche aan het begin van de dag zorgt er namelijk juist voor dat je duf wordt in plaats van fris en energiek.

  We zijn vergeten om standaard een koude douche te nemen.
  Door de luxe van het warme water vergeten we vaak
  de voordelen van een koude douche!

  Je moet het leren

  Misschien sta je de eerste keer gillend en naar adem happend onder de douche. Dat mag, want je moet er echt aan wennen… Mensen die dagelijks koud douchen weten niet beter en kunnen juist niet meer zonder.

  En hoe neem je een koude douche?
  Het is niet zo dat je de hele douchesessie onder een koude straal staat. Begin je douche zoals je bent gewend op ca. 38 graden. Daarna zet je de kraan koud. Zet de kraan zo koud als je kunt en hou dit 30 seconden vol. Daarna draai je de kraan weer terug naar 38 graden en zet je hem nogmaals 30 seconden op de koude stand. Ben je gevorderd, probeer dan steeds langer onder de koude kraan te blijven staan!

  Is de plotselinge koude straal je toch écht te koud? Zet dan de thermostaat dan beetje bij beetje kouder. Zodra het water onder de 16 graden is profiteer je al van de voordelen!

  Waarom doé ik dit?
  Misschien vraag je je de eerste keren af waarom je dit doet? Geloof mij, het is goed voor een hele hoop dingen. Door de wisselwering tussen warm en koud zorg je er voor dat je bloedsomloop wordt gestimuleerd. Koud douchen vernauwt de bloedvaten. Hier gaat je bloedcirculatie van omhoog. En dat zorgt er voor dat je na je koude douche weer energiek en fris de dag aan kunt!

  Het geheim van de ademhaling

  Adem, diep in, diep uit… en focus je echt op je ademhaling. Je zenuwstelsel verteld je op deze manier dat alles ok is en dat je niet over hoeft te gaan in een vecht- of vluchtmodus.

  Durf je het nog niet aan om gelijk onder de koude straal te staan? Begin dan met je voeten en handen. Zo kan je lichaam zich vast voorbereiden. Langzaam je armen, benen en torso erbij en tot slot je hoofd. Als je dit nog niet vol houdt ga er dan af en toe even onder vandaan en begin weer overnieuw. Je zult zien dat je iedere keer wat langer onder de koude straal kunt blijven staan.

  Waar is een koude douche goed voor?

  Zoals je hierboven kon lezen zorgt een koude douche in de eerste plaats voor een goede bloedsomloop. Maar er zij nog een paar voordelen die je gratis bij je koude douches krijgt!

  • Minder snottebellen! Want het werkt positief op je immuunsysteem. Je bent ook sneller gewend aan temperatuursverschillen.
  • Van het koude water krijg je een mooiere huid en mooi glanzend haar. En het schijnt ook een positieve werking te hebben op cellulitis! Het warme water spoelt natuurlijke oliën op het lichaam en haar weg en met een koude douche beperk je dit proces.
  • Het koude water zorgt er ook voor dat je minder gevoelig bent voor stress en depressies. Een koude douche geeft je lichaam een natuurlijke trigger. Er komen door het koude water hormonen vrij die je een energie-boost en verhoogde snelheid en kracht geven. Een echte adrenaline-rush dus! Het schijnt zelfs dat je met 3 minuten koud douchen het chronische vermoeidheidssyndroom tijdelijk tegen kunt gaan!
  • Een koude douche scheelt in de portemonnee. Er is namelijk minder energie nodig om het water te verwarmen.
  • Wel eens gehoord van bruin vetweefsel? Het is een ‘goede’ vet dat energie snel verbrandt en het houdt ons warm. Het koude water bevordert de aanmaak van dit weefsel.

  “Blootstelling aan kou activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt het niveau endorfinen in je bloed en bevordert adrenaline vrijlating in het brein.
  Bovendien stuurt het, door het hoge aantal kou-receptoren in de huid, een overweldigend aantal elektrische impulsen van de zenuwuiteinden naar het brein, wat een anti-deprimerend effect heeft.”

  — uit ‘Adapted cold shower as a potential treatment for depression’ (2008)

  Productenvergelijker 0
  Openen