Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Natuursteen schoonmaken doe je zo!

  Natuursteen schoonmaken doe je zo!


  Natuursteen is een prachtige toevoeging aan je badkamer. Of je nu gaat voor een hardstenen opzetwastafel, granieten douchebak of marmeren muurtegels, elk element is uniek en geeft je badkamer een stukje exclusiviteit. Het nadeel van natuursteen is alleen dat het schoonmaken ervan niet zo foolproof is als bijvoorbeeld keramiek. Als je de verkeerde materialen of schoonmaakmiddelen gebruikt, kun je natuursteen beschadigen. Daarom leg ik je vandaag uit hoe natuursteen reinigen in zijn werk gaat. 

  In deze blog:

  Je natuursteen schoonmaken in 6 stappen

  1. Verzamel alles wat je nodig hebt:
   • Een emmer met lauwwarm water
   • Een milde zeep - wij gebruiken altijd groene zeep
   • Een zachte spons of krasvrije doek - geen schuurspons en geen microvezeldoekjes!
   • Een zachte, schone, droge doek
  2. Voeg de zeep toe aan het water en roer even tot alles goed is opgelost. Doop dan de spons in het water en reinig daarmee het natuursteen element in kwestie voorzichtig.
  3. Spoel de spons goed uit onder de kraan totdat er geen zeepwater meer in zit. 
  4. Maak de spons redelijk nat en veeg dan alle zeepresten van het element. 
  5. Herhaal stap 3-4 totdat er geen zeep meer op het element zit.
  6. Maak het element helemaal droog met een zachte, schone doek

  Zo blijft je natuursteen mooi

  Natuursteen is over het algemeen poreus. Dat betekent dat middelen waar het mee in aanraking komt, er makkelijk in kunnen trekken en vlekken kunnen veroorzaken. Daarom wordt het geïmpregneerd met een beschermlaag. Deze beschermlaag is aan slijtage onderhevig en moet dus regelmatig worden vernieuwd. Het schoonmaken van natuursteen kan dus op twee manieren fout gaan: ten eerste kun je de beschermlaag verwijderen en ten tweede kun je ook de steen zelf beschadigen. Houd daarom de volgende principes aan: 

  Gebruik geen zuur

  Veel soorten natuursteen zijn gevoelig voor zuur. Dat komt omdat ze vaak kalk bevatten; kalk lost op in zuur. Je krijgt dan doffe plekken in het natuurstenen oppervlak.

  afbeelding-0

  Officieel kun je overigens sommige harde steensoorten, zoals graniet, wél reinigen met zure middelen. Het probleem is alleen dat ‘graniet’ in de volksmond wordt gebruikt om allerlei steensoorten aan te duiden, waaronder ook bijvoorbeeld gabbro, basalt en dioriet. Dat zijn gesteentes die verwant zijn aan graniet maar een hele andere chemische samenstelling hebben en juist weer niet tegen zuur kunnen. 


  Tenzij je dus heel zeker weet dat de natuursteen in jouw badkamer een echte hardsteen is die geen kalk bevat, kun je zure middelen beter helemaal vermijden

  Voorbeelden van zure middelen zijn:

  • antikalk-middelen
  • azijn
  • zoutzuur
  • citroensap of -zuur
  • sinaasappelsap
  • wijn
  • frisdrank met prik

  Kijk dus ook uit met een glaasje wijn in de badkamer! (Oftewel: neem dat wijntje wel, maar giet het niet leeg in je wasbak ;) )

  Gebruik geen schuursponsjes

  Hoewel natuursteen enorm duurzaam en keihard is, kan het niet goed tegen schurende bewerkingen. Dat betekent dat je geen schuursponsjes moet gebruiken om je natuursteen wasbak schoon te maken, maar ook dat je bijvoorbeeld je natuurstenen vloer regelmatig goed moet schoonvegen omdat stof- en zanddeeltjes anders letterlijk in de vloer worden gelopen. Vergelijk het maar met het effect van schuurpapier.

  Gebruik bij voorkeur alleen zachte, schone doeken om natuursteen mee schoon te maken. Als er een kalklaagje is ontstaan dat met geen mogelijkheid meer weg wil zonder enig geweld, gebruik dan de zachte achterkant van een schuursponsje en wrijf hiermee voorzichtig over het laagje. Gebruik absoluut geen antikalk-middel!

  marmer.jpg

  Gebruik geen bijtende middelen

  Naast zuurhoudende schoonmaakmiddelen, moet je ook bijtende, agressieve middelen als chloor, ammonia, gootsteenontstopper en ovenreiniger uit de buurt houden bij je mooie marmeren douchebak. 

  Gebruik geen heet water

  Maak de natuurstenen elementen in je badkamer ook niet schoon met heet water. Dat kan de beschermlaag beschadigen en die is nodig om te zorgen dat er geen vlekken in de steen kunnen trekken. Laat je dus niet verleiden om je natuursteen fonteintje te desinfecteren met kokend water.

  Hoe kun je natuursteen onderhouden?

  Oké, leuk, denk je dan misschien, maar wat mag ik nou eigenlijk wél gebruiken? Wel, er zijn een heleboel reinigingsmiddelen op de markt die speciaal bedoeld zijn voor natuursteen. Daar kun je gebruik van maken als de natuursteen in je badkamer vuiler is geworden dan de bedoeling is en je wat extra reinigingskracht nodig hebt. Maar wat makkelijker is, is het bijhouden van je natuursteen. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Daarvoor hoef je maar twee dingen te doen: 

  • twee keer per week even reinigen met een lauwwarm sopje met groene zeep;
  • na ieder gebruik even spoelen met schoon water en goed droogmaken.
  afbeelding-2

  Als je zo leest wat je allemaal niet mag doen met natuursteen, dan lijkt het misschien onmogelijk om zo'n prachtig marmeren wastafelblad of een douchebak van natuursteen mooi te houden. Maar eigenlijk valt dat heel erg mee. We zijn alleen met zijn allen gewend om allerlei agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken in de badkamer en dat is nu juist niet goed.

  De truc is dus om regelmatig het bovenstaande stappenplan voor het schoonmaken van je natuursteen te volgen en hierbij alleen een lauwwarm sopje te gebruiken, en daarnaast het element bij elk gebruik te drogen. Op die manier zorg je dat kalk, maar ook zeepresten en tandpasta, geen kans krijgen om zich vast te zetten op de natuursteen.

  En hoe onderhoud ik steen in de badkamer verder?

  Om de beschermlaag van de natuursteen in je badkamer te vernieuwen, gebruik je een speciale impregneerolie. Deze kun je via internet van verschillende merken krijgen. Soms wordt getipt om olijfolie of lijnolie te gebruiken, maar er zijn ook verhalen bekend waarbij het resultaat niet mooi was. Ik zou dus het zekere voor het onzekere nemen en gebruik maken van een oliemengsel dat speciaal bedoeld is voor deze toepassing. De meeste fabrikanten raden aan om natuursteen daar twee keer per jaar mee te behandelen.

  Nog even opnieuw: twee keer per jaar impregneren, twee keer per week afnemen met een lauwwarm sopje en na elk gebruik even goed droog maken. Dat gaat je lukken, dus als jouw droombadkamer vol natuursteen zit, ga er dan voor!

  Veelgestelde vragen


  Hoe krijg je vlekken uit natuursteen?

  Gooi je per ongeluk iets over je natuursteen heen dat voor vlekken kan zorgen? Doe dan het volgende:

  1. Pak een schone, zachte doek en dep hiermee voorzichtig de vlek weg.
  2. Volg daarna het bovenstaande stappenplan voor het schoonmaken van natuursteen om de oppervlakte te renigen.
  3. Droog alles goed na.

  Blijf ver uit de buurt bij "creatieve" Tik Tok oplossingen zoals tandpasta of motorolie!

  In het geval dat de vloeistof te diep in de steen is getrokken of een vlek in je natuursteen heeft gebeten, is er weinig meer dat je zelf kunt doen. Het natuursteen moet dan gerenoveerd worden door een professional, die het opnieuw kan polijsten.

  Hoe moet je een natuursteen wasbak schoonmaken?

  Gebruik hiervoor de 6 stappen die hierboven staan beschreven. Als je dit regelmatig doet, voorkom je dat vuil en kalk zich ophopen en zal je wasbak je belonen (door heel lang mooi te blijven).

  Productenvergelijker 0
  Openen