Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Radiatoren of convectoren? Wat is beter?

    Radiatoren of convectoren? Wat is beter?

    Tegenwoordig kun je je woning op allerlei manieren verwarmen, toch zijn radiatoren en convectoren nog steeds de meest populaire manier van verwarmen. Ze hebben veel met elkaar gemeen en worden daarom, ondanks hun populariteit, nog regelmatig met elkaar verward. Hoe kan het dat radiatoren en convectoren nog zo populair zijn, wat zijn precies de verschillen en natuurlijk de hamvraag: welke is beter?

    Verschil tussen radiatoren en convectoren

    Het verschil tussen een radiator en een convector zit hem voornamelijk in de manier van warmte voortbrengen. Je hebt drie verschillende manieren waarop warmte kan worden overgedragen: geleiding, convectie of straling. Voor het verwarmen met een radiator of convector spelen alleen de laatste twee een rol. Laat er geen misverstand over zijn: zowel radiatoren als convectoren geven convectie- en stralingswarmte af. Het verschil is dat convectoren ongeveer 90% convectiewarmte afgeven en 10% stralingswarmte. Radiatoren daarintegen geven zo’n 50 tot 75% stralingswarmte, waarbij het overige percentage uit convectiewarmte bestaat. Hoe zit het ook alweer met convectie- en stralingswarmte?

    Convectiewarmte

    Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht van onderen aan en warmt deze op. Dit stijgt omhoog, koelt af en zakt dan weer naar beneden. Het proces begint daarna weer opnieuw.

    Voordelen van convectiewarmte in vergelijking met stralingswarmte:

    • De omgeving warmt gelijkmatiger en ook sneller op
    • De aanraaktemperatuur van een convector is lager in vergelijking met een radiator, doordat het warme water in de buizen wordt afgeschermd door een plaat en een rooster. Dit is dus veiliger.
    • Uit is uit. Een convector blijft niet nagloeien.

    Nadelen van convectiewarmte in vergelijking met stralingswarmte:

    • De luchtstroom die ontstaat bij convectiewarmte mag niet onderbroken worden. Je mag dus bijvoorbeeld geen kleding op een convector leggen om te drogen.
    • De lucht circuleert bij convectiewarmte, wat voor stofdeeltjes in de lucht zorgt. Dit betekend niet alleen vaker afstoffen, het is ook nog eens ongezond. Stof verschroeit op de hete oppervlakten van de convector, waarbij schadelijke ureumdampen kunnen ontstaan. Ook de stofmijt vaart wel bij convectiewarmte.

    Stralingswarmte

    Stralingswarmte is een directe vorm van verwarming. Het bestaat uit zogenaamde horizontale warmtegolven die de omgeving verwarmen.

    Voordelen van stralingswarmte in vergelijking met convectiewarmte:

    • Veel mensen vinden stralingswarmte een stuk warmer en fijner aanvoelen.
    • Stralingswarmte is een stuk gezonder dan convectiewarmte. Dat zit zo: zoals gezegd circuleert de lucht bij convectiewarmte. Dit zorgt voor stofdeeltjes in de lucht. Stralingswarmte heeft hier geen last van omdat dit een andere manier van verwarmen is.
    • Doordat het staal van een radiator maar geleidelijk afkoelt, zijn er weinig temperatuurschommelingen.

    Nadelen van stralingswarmte in vergelijking met convectiewarmte:

    • Doordat een radiator geleidelijk afkoelt, is het lastiger om direct de temperatuur te beheersen.

    Temperatuurverschillen

    Er wordt soms gezegd dat de temperatuurverschillen bij convectiewarmte minder groot zijn dan bij stralingswarmte. Dit is niet helemaal waar. Bij stralingwarmte is het inderdaad de radiator het warmst is, en hoe verder weg je van de radiator gaat staan, hoe minder warm het wordt. Het is dus belangrijk om de radiatoren (voor zover de ruimte het toelaat) goed te verdelen over de ruimte. Convectoren zorgen echter ook voor temperatuurverschillen, maar dan op een andere manier. Door de luchtcirculatie van warme lucht boven en koude lucht beneden, kun je gauw het gevoel krijgen dat je erg koude voeten hebt. Dat terwijl je bovenlichaam prima op temperatuur is.

    Temperatuurverschillen in badkamer

     

    Grootte

    Een convector is ten op zichte van een radiator met hetzelfde vermogen vaak kleiner, maar wandconvectoren van bijvoorbeeld Jaga worden omkast waardoor ze weer lijken op een radiator. Het omkasten wordt gedaan doordat de werking dan weer beter is. Dat gezegd hebbende, convectoren zijn meestal wel lichter omdat ze vaak van lichtere materialen (zoals kunstof) zijn gemaakt en ze hebben ook een kleinere waterinhoud. Radiatoren zijn vaak van staal en dus een stuk zwaarder.

    Dus, wat is beter? Een radiator of een convector?

    Na dit te hebben gelezen kun jij zelf het beste bepalen wat bij jou past. Je kunt ook altijd radiatoren en convectoren combineren. Je kunt bijvoorbeeld convectiewarmte als basis nemen, en dit aanvullen met gerichte stralingswarmte op plaatsen waar je het snel koud krijgt – bijvoorbeeld een lees- of zithoek. Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, laat gerust een reactie achter!

     

    Productenvergelijker 0
    Openen